Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, supărat pe decidenţii români: „Mulţi sunt...

Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, supărat pe decidenţii români: „Mulţi sunt blocaţi într-o gândire învechită”. Cu ce propunere vine pentru promovarea valorilor din străinătate

0
DISTRIBUIȚI

pirtea1

Diaspora românească – aceasta este bogaţia de care statul ar trebui să beneficieze, şi nu să fie uitată. Acesta este punctul de vedere al rectorului Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea, care le bate obrazul anumitor politicieni pentru faptul că nu o bagă în seamă. „Cât veți mai continua să ignorați diaspora? Nu aveți capacitatea să faceți o țară ca afară, dar nici nu lăsați pe alții să vă învețe”, este titlul unei scrisori deschise semnate de rectorul UVT, în care se adresează „decidentului român care în 25 de ani nu a făcut decât să încălzească un scaun și să fie plătit pentru a răspunde la telefon cu «Da, șefu’…». Vă recunoașteți voi, aceia la care mă refer, în aceste rânduri”.

Vă reamintim că universitatea timişoreană a organizat, săptămâna trecută, la Bruxelles, o reuniune între reprezentanţii UVT şi absolvenţii săi care lucrează în instituţiile europene, cu scopul de a ne întări prezența în mijlocul forurilor de nivel comunitar. Aceasta reprezintă o iniţiativă inedită în rândul universităţilor româneşti, plus că UVT este prima instituţie de învăţământ superior din ţară care a instituit o reprezentare permanentă la Parlamentul European.


„Am aflat de la absolvenții noștri din inima Europei că se simt uitați de țară, că ideile lor nu răzbat mai departe de cercurile obișnuite. Nici nu ar avea cum, din moment ce mulți dintre decidenții noștri sunt blocați într-o gândire învechită, cum că pe ei nu-i învață nimeni să-și facă meseria. O gândire mai nocivă, greu de crezut că există. Avem mereu ceva nou de învățat sau de corectat. Este greșit să considerăm diaspora doar ca pe o sursă imediată de echilibrare a bugetului. Beneficiile pe termen lung se văd numai dacă reușim să o implicăm activ în proiectele noastre”, este de părere Marilen Pirtea.

Tocmai de aceea, rectorul UVT crede că românii care sunt aleşi în parlamente ale ţărilor UE, în consilii regionale şi locale sau în diferite instituţii naţionale şi internaţionale ar trebui implicați direct în jurul unor proiecte comune. Astfel, Marilen Pirtea propune formarea de compartimente specializate, în toate ministerele, consiliile județene și locale, care să aibă ca scop „identificarea românilor de peste graniță, pozițiile lor în diferite foruri decizionale și modul în care aceștia ar putea contribui la crearea unor noi proiecte comune sau la îndeplinirea obiectivelor noastre ca țară, fie că vorbim de educație, infrastructură, sănătate, justiție sau alte domenii. Putem spune cu o oarecare siguranță că nu îi vom repatria prea curând, iar țara nu are momentan capacitatea să-și mențină tinerii acasă. Propun ca statul să valorifice această resursă de acolo de unde ea se află, dar pentru un asemenea demers trebuie să știm și să ne dorim mai mult decât «Da, șefu’…»”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.