Republica Moldova: Fostul premier Vlad Filat va rămâne în arest încă 30...

Republica Moldova: Fostul premier Vlad Filat va rămâne în arest încă 30 de zile

0
DISTRIBUIȚI

filat

Fostul premier Vlad Filat a primit duminică mandat de arest preventiv pentru 30 de zile, decizia fiind luată de Judecătoria Buiucani din Chișinău, informează MOLDPRES.

Ședința de judecată a durat aproape opt ore, iar decizia instanței a fost luată cu doar 30 de minute înainte de expirarea ordonanței de reținere a fostului premier, acuzat de trafic de influență, fraude și corupție pasivă.

Pe durata procesului, două grupuri de protestatari au scandat lozinci pro și, respectiv, anti-Filat.

Avocatul fostului premier a cerut, în fața instanței, amânarea termenului, argumentând că nu a avut timp să studieze cantitatea mare de documentație din dosar, însă procurorul Adriana Bețișor, din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), s-a opus și a solicitat plasarea în arest preventiv a lui Vlad Filat.

‘Este dreptul instanței, au fost multe aspecte care atestau necesitatea de a fi aplicată măsura preventivă.


Au fost niște situații tensionate, iar pentru a asigura buna funcționare a procesului a fost nevoie de mascați. A fost o cerere prin care s-a solicitat ca depoziția să fie analizată în lipsa lui. Motivul invocat este că nu se simte bine, respectiv, este dreptul lui. Este o procedură foarte lungă, trebuie să verificăm fiecare declarație’, a afirmat procurorul Adriana Bețișor, solicitată de ziariști.

La rândul său, avocatul lui Vlad Filat, Igor Popa, și-a exprimat regretul că procesul a durat atât de mult. „Instanța a emis încheierea prin care a stabilit și aplicat arestul preventiv pentru 30 de zile pentru domnul Filat. De regulă și legal este ca avocații să nu comenteze aceste decizii. Vreau doar să vă spun că, cu certitudine, urmează ca echipa noastră de avocați să meargă mai departe. Următoarea instanță este Curtea de Apel. Iar dacă și acolo va fi menținut arestul preventiv, vom merge la CEDO’, a comentat Popa. El a mai spus că Vlad Filat a depus o plângere penală împotriva lui Ilan Shor, pentru declarații false.

Acuzat de fraudă bancară și luare de mită, Vlad Filat a fost reținut pe 15 octombrie, în baza unui mandat emis de Centrul Național Anticorupție, la scurt timp după ce Parlamentul de la Chișinău a decis suspendarea imunității sale juridice. Procurorul General al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut suspendarea imunității fostului premier, invocând că Vlad Filat trebuie anchetat pentru presupusa implicare directă în fraudele de la Banca de Economii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.