Românul care a inventat corneea artificială, absolvent al Universităţii Politehnica din Timişoara,...

Românul care a inventat corneea artificială, absolvent al Universităţii Politehnica din Timişoara, a primit titlul de Doctor Honoris Causa FOTO

0
DISTRIBUIȚI

traian chirila

Românul care a inventat corneea artificială a primit, ieri, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Politehnica din Timişoara, cea mai înaltă distincţie academică. Traian Chirilă a realizat această invenţie în Australia, unde locuieşte de mai bine de 30 ani, după ce a luat decizia de a părăsi România din cauza lui Nicolae Ceauşescu.

Traian Chirilă este director ştiinţific la Queensland EYE Institute Brisbane și profesor la Queensland Univesity of Technology. Inventatorul român s-a născut în Arad în 1948, a absolvit liceul la Chişineu-Criş, iar în 1972 a terminat Facultatea de Chimie Industrială din cadrul Politehnicii Timişoara, secţia Tehnologia Compuşilor Macromoleculari.

traian chirila

„Am părăsit țara pentru că nu mi-a plăcut Ceaușescu și nu mi-a plăcut, în special, de nevasta lui, care îmi era directoare generală”, explica, anul trecut, la Timişoara, Traian Chirilă.


Astfel, după aproape 20 de ani de cercetări în Australia, inventatorul român a reușit să realizeze prima cornee artificială din lume.

„Am privit situația de a fi orb extrem de dificilă și practic te pune în dificultate. Am considerat că domeniul oftalmologic este foarte potrivit să fac ceva important și folositor și am considerat necesară această descoperire”, a mai precizat Traian Chirilă. Inventatorul recunoaşte că nu crede că ar fi reuşit să realizeze corneea artificială în România, asta pentru că „cercetarea este scumpă, iar cercetarea serioasă este și mai scumpă”.

Foto: Adi Pîclişan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.