Scriitorul Robert Șerban, dezamăgit de modul în care literatura le e servită...

Scriitorul Robert Șerban, dezamăgit de modul în care literatura le e servită copiilor. De ce crede că Timișoara va câștiga titlul de Capitală Europeană a Culturii VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

robert serban (1)

Invitat în această seară la emisiunea PRESSALERT LIVE, Robert Șerban a vorbit despre lipsa profesorilor de specialitate de la întâlnirea cu autorii contemporani, în condițiile în care majoritatea evenimentelor culturale din țară sunt gratuite. Scriitorul consideră astfel că dascălii poartă o vină pentru lipsa de interes a copiilor pentru lectură.

„Merg din ’95 la toate evenimentele din oraș, te-ai aștepta la o mică parte din ele să vină profesori de limba și literatura română. Sunt atât de puțini. Nu există interes pentru contemporani. Măcar din curiozitate. Dacă îți place fotbalul vii să-l vezi pe Gheorghe Hagi în carne și oase… Profesorii ăștia pentru asta pledează, încercă să-i convingi pe copii, actul lecturii e cel mai complicat act intelectual. Trebuie să-ți pui mintea la lucru. La televizor e simplu, la teatru la fel, o oră și jumătate. Să nu vii să vezi un scriitor o dată, e cumplit. Am făcut o grămadă de campanii peste campanii, în școli, în tramvaie, cu afișe. E foarte ciudat să-i dai: citește-l pe ăsta că e foarte bun. Sunt foarte mulți scriitori foarte haioși, interesanți, care interacționează, sunt interesanți. Să spună și copiii aceia: dom’le, uite, există și scriitori vii, nu doar morți. A fost revelația asta. Noi venim gratis. În străinătate nu e gratis. Orice prestație se plătește. M-au întrebat dacă eu câștig suficient, i-am spus că nu ne plătește nimeni.


Și aș face și mai moca dacă ar avea cine să mă cheme. Ei au alt set de valori…”, a spus Robert Șerban la PRESSALERT LIVE.

Scriitorul s-a obișnuit ca la evenimentele culturale participarea să fie mică, dar recunoaște că a fost surprins de audiența de la Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, care în acest an se va desfășura între 21 și 23 octombrie. „Pentru mine evenimentul e unul mirabil… Mi s-a părut că apetența timișoreanului pentru literatură e foarte scăzută. Mă bazam pe faptul că vânzarea e foarte scăzută. Prezența la alte lansări e foarte scăzută, 20-30 de oameni, chiar dacă veneau vedete și din alte domenii. Precum Radu Paraschivescu, Florin Iaru, oameni care se pricep și la fotbal, politică… Ai să te miri, dar au fost sălile pline. La lansări de cărți vin în continuare foarte puțini oameni, la întâlnirea cu scriitori adevărați. Anul trecut a fost un frig și ploua. Aveam o justificare că am dreptate, însă Sala Baroc a fost plină, atât de plină încât erau și sus”, a explicat Robert Șerban.

Autor al mai multor volume și antologii, scriitorul și jurnalistul Robert Șerban e convins că Timișoara va câștiga cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. „Eu spun că Timișoara va câștiga acest titlu. Cultura cred că e pe al cincilea loc când se ia lista. Am avea numai de câștigat. Premiul e de o jumătate de miliard de euro. Turistic, orașul ar câștiga enorm. Am fost în Sibiu, turistic orașul funcționează la fel de bine ca în anul în care a câștigat. Nici Sibiul nu a fost până în 2007 orașul în care mergeau japonezii… Decizia e una geopolitică în primul rând. Timișoara e mult mai bine amplasată decât Clujul, geopolitic. Iașiul are o problemă de structură administrativă, are un primar cu o mare problemă, primar arestat. Noi suntem la granița cu Serbia și Ungaria. Nu știu cum arată proiectul Iașiului, unele proiecte au fost demagogice și au fost nevoite orașele să împrumute bani. Timișoara, din punct de vedere economic, stă mult mai bine ca Iașiul”, a conchis Robert Șerban.

1 COMENTARIU

  1. Robert Serban: un om corect, cu scaun la cap, practic si pragmatic. m-am bucurat sa-l vad in emisiune. ridica niste probleme foarte importante, profesorii sunt lenesi. prefera sa il bage pe eminescu pe gatul elevilor, strict de lene.

    partea care eu nu o inteleg este de ce oamenii tin mortis sa foloseasca cuvantul ‘dascal’ in loc de profesor. dascalii au disparut demult. probabil e o incercare de a parea culti. „pica nasol”, ca s-o citez pe colega voastra, lore :))

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.