Şedinţe de radioterapie GRATUITE pentru bolnavii de cancer din vestul ţării, la...

Şedinţe de radioterapie GRATUITE pentru bolnavii de cancer din vestul ţării, la Spitalul OncoHelp din Timişoara. La ce sume fabuloase ajung să coste unele tratamente care le pot salva viaţa pacienţilor VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

oncohelp1

Cei aproximativ 15.000 de bolnavi de cancer din vestul ţării beneficiază, de săptămâna trecută, de şedinţe de radioterapie gratuite la Spitalul OncoHelp din Timişoara. Unitatea medicală are unul dintre cele mai performante centre de radioterapie din ţară, din acest an, după ce au fost investiţi trei milioane de euro în achiziţionarea unui aparat de radioterapie de ultimă generaţie, dar şi în realizarea buncărului în care echipamentul medical se află.

În acest moment, la Timişoara sunt funcţionale doar două astfel de aparate de radioterapie, deşi ar trebui să existe mult mai multe. Medicul Şerban Negru, fondatorul Asociaţiei OncoHelp, care a fost invitat, în această seară, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE, a anunţat că intenţionează să achiziţioneze încă un aparat de radioterapie performant. „Aproape 500 de pacienţi au beneficiat de radioterapie cu ajutorul aparatului modern achiziţionat în acest an. De săptămâna trecută, avem şi contract cu casa de sănătate, deci şedinţele de radioterapie sunt gratuite. Încercăm să facem încă un buncar şi să mai cumpărăm un aparat de radioterapie. Proiectul este în curs de aprobare, sperăm să se întâmple acest lucru până la sfârşitul anului şi apoi începem construcţia buncărului”, a declarat Şerban Negru.

Medicul timişorean a vorbit şi despre importanţa realizării unui institut oncologic în capitala Banatului. Astfel, fondatorul Asociaţiei OncoHelp este de părere că e necesar să existe o infrastructură mult mai mare. „Cazurile de cancer cresc mereu ca număr. În 15 – 20 ani, cancerul va deveni principala cauză de mortalitate. De aceea, trebuie să asigurăm un tratament civilizat, altfel ne va fi tot mai greu. Este o iniţiativă salutară că vom avea un institut oncologic la Timişoara. Însă, de şase ani vorbim de acest institut oncologic şi nu s-a realizat nimic. Dacă ar exista bani şi voinţă, s-ar putea realiza în doi, trei ani”, crede medicul oncolog.

aparat de radioterapie

Însă, Şerban Negru avertizează că există o problemă: prea puţini specialişti care să lucreze în astfel de institute oncologice.


„Suntem puţini specialişti în această zonă. Mâine dacă ar veni cineva şi ar aduce zece spitale în România, ar fi o problemă pentru că nu sunt doctori suficienţi care să se ocupe de acele spitale, să le facă funcţionale. Există foarte multe superstiţii, unora dintre studenţi le e frică de raze, deşi un radioterapeut nici măcar nu intră în contact cu razele. Plus că mulţi pleacă în străinătate şi foarte puţini se mai întorc”, atrage atenţia Şerban Negru.

Fondatorul Asociaţiei OncoHelp a vorbit la PRESSALERT LIVE şi despre tratamentele noi pentru bolnavii de cancer care nu sunt decontate de casa de sănătate, ce au preţuri de-a dreptul colosale. De exemplu, o femeie din Timişoara diagnosticată cu cancer are nevoie de 13.000 de lei pentru o şedinţă de chimioterapie o dată la trei săptămâni. Însă, în America, un astfel de tratament modern pentru bolnavii de cancer poate să ajungă să coste şi 300.000 de dolari pe an. „Firmele producătoare susţin că percep sume enorme ca să-şi scoată banii băgaţi în studiile de cercetare. Sunt anumite medicamente pe care şi le permit doar cei bogaţi şi din ţările bogate. Asta este o problemă, pentru că oamenii care au nevoie de astfel de tratamente sunt tot mai mulţi, iar medicamentele sunt tot mai scumpe. Unele medicamente folosite în tratamentul cancerului nu şi le permit să le cumpere nici măcar mulţi dintre americani. Cu siguranţă preţurile la tratamentele actuale vor scădea, dar vor apărea alte medicamente care vor fi scumpe”, este de părere Şerban Negru.

Vă reamintim că femeile din vestul ţării cu venituri reduse sau fără venituri pot beneficia de mamografii gratuite, în cadrul unei campanii derulate de Asociaţia OncoHelp. Şerban Negru le recomandă femeilor să-şi facă o mamografie pe an în special după vârsta de 40 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.