Semnal de ALARMĂ tras de arhitecții timișoreni: ”Gardul de la UMFVBT e...

Semnal de ALARMĂ tras de arhitecții timișoreni: ”Gardul de la UMFVBT e la concurență cu cel de la Popa Șapcă”. Cum sunt încălcate regulile de urbanism

1
DISTRIBUIȚI

DSC_0015

Aproape a devenit o cutumă ca arhitecții timișoreni să semnaleze schimbări urâte în ambientul orașului, fără ca nimeni să nu îi bage în seamă. Cu ceva timp în urmă semnalam construcția gardului de la Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara. Un gard urât, prea înalt și neconform cu armonia locului. Zilele acestea, gardul se finalizează. Arată a orice fel de gard, mai puțin unul care ar delimita o instituție de învățământ superior atrag atenția cei în măsură să obiecteze.
Reprezentanții UMFVBT au decis să ridice un gard de beton de peste 2 metri, cu supraînălțare din policarbonat, în jurul terenului de sport.


”Gardul acesta e la concurență cu cel de la Popa Șapcă”, spune arhitectul Vladimir Obradovici.

Specialistul ne-a oferit și o analiză a construcției. Cea mai grava problemă este că gardul nu respectă R.L.U. (regulamentul local de urbanism Timișoara), care, la articolul 10 arată că ”Înăltimea admisă a împrejmuirilor la drumurile publice va fi de maximum 1,80 m de la nivelul (terenului) trotuarului, iar stâlpii împrejmuirii nu vor depăşi 2,00 m. Acestea vor fi transparente spre stradă. Înălțimea maximă a soclului unei împrejmuiri va fi de 60 cm de la nivelul trotuarului (terenului)”. ”Împrejmuirea contravine legislației locale de urbanism unde înălțimea maximă permisă a soclului este de 60 cm iar noi avem un soclu de peste 200 cm din beton + încă o porțiune de gard închis cu policarbonat, undeva având o înălțime totală de peste 3m. Din punct de vedere estetic desigur ca lucrurile sunt subiective. Din punctul meu de vedere un zid de asemenea amploare finisat cu două materiale îndoielnice, de proastă calitate și ieftine precum faianța în degrade și policarbonatul sunt de mare prost gust iar impactul vizual este unul foarte puternic (datorită materialității și a dimensiunilor). Noi ne plângem referitor la transformările caselor interbelice în palate de către unii concetățeni, dar această intervenție mi se pare cel puțin la fel de inadecvată și de agresivă asupra unei clădiri istorice (Facultatea de Medicină) și asupra unei întregi zone elegante din centrul orașului Timișoara care este de asemenea o zonă istorică protejată”, a concluzionat arhitectul Obradovici.

1 COMENTARIU

  1. Astea sunt gusturile si nivelul estetic, dar lasa ca vin alegerile si se schimba gardul, presul de la intrare, secretarele etc. asta daca nu vom asista la un circ in genul celui cand prof. Sandesc a fost sacrificat prin marioneta Pescariu. Prof. Craina nu vrea, si stim noi de ce. Nu privi cum este gardul…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.