ŞOCANT Nicotina dă aceeaşi dependenţă ca şi cocaina sau heroina. De ce...

ŞOCANT Nicotina dă aceeaşi dependenţă ca şi cocaina sau heroina. De ce nu recomandă un medic timişorean ţigara electronică în drumul spre renunţarea la fumat

0
DISTRIBUIȚI

tigara-fumator_870aff9fd7

Fumătorii sau „drogaţii”, aşa cum îi numeşte un medic timişorean, duc o luptă grea în momentul în care-şi propun să renunţe la ţigări. În urma studiilor efectuate, s-a aflat şi care este cauza: nicotina dă aceeaşi dependenţă ca şi cocaina sau heroina. Totuşi, dacă este voinţă, pneumologul Cristian Oancea de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara spune că oamenii pot renunţa la acest viciu.

„Spun «drogaţii» atunci când vorbesc de fumători pentru că nicotina, dacă facem o scară a gradului de dependenţă, unde la 100% sunt drogurile grele – cocaina, heroina -, nicotina este situată la 99%, aproape de drogurile grele, cu un pas sub acestea. Nicotina este ca un drog şi adicţia la nicotină este privită de specialiştii din sănătate ca şi adicţia la drogurile grele, pentru că fumătorul foarte greu renunţă”, explică medicul Cristian Oancea, care este şi coordonatorul Compartimentului de Recuperare Medicală Respiratorie de la Spitalul de Boli Infecţioase de la Pădurea Verde.

Pneumologul timişorean nu recomandă deloc ţigara electronică, şi nici folosirea a diverse metode de renunţare rapidă la fumat, care se găsesc pe o mulţime de site-uri, pentru că nu au niciun efect.


„Fumătorilor le place să fumeze şi atunci intervin aceste ţigări electronice. Dar se pare că, în ultimul timp, marile companii de tabac dezvoltă şi ele ţigări electronice. Practic, la ţigara electronică contează foarte mult cartuşul de umplere, în care ei pun substanţe adictive pentru fumători, ca să nu-i piardă. Plus că mai este un risc, vor fi consumatorii de droguri care înlocuiesc aceste capsule cu droguri pe care le inhalează. Şi drogurile etnobotanice pot să fie prizate prin acest fenomen. Mai mult, s-a dovedit faptul că nu stopează dependenţa, ba chiar anumite substanţe sunt foarte cancerigene”, atrage atenţia medicul Cristian Oancea.

Ţigările afectează mult starea de sănătate a unui fumător. Potrivit pneumologului timişorean, după aproximativ zece ani de fumat, persoanele dezvoltă emfizem pulmonar. „Voinţa este pe primul loc, eu recomand să se renunţe de tot la fumat. Avem un centru de consiliere antifumat, plus că există medicaţie adjuvantă pentru acest tip de dependenţă. La început era gratuită, acum este pe bani. De altfel, nu sunt de acord ca un fumător care dă 400 – 500 lei pe lună pe ţigări să benecieze gratuit de medicamente din taxele pe care noi le achităm. Deci tu dai bani ca să-ţi cumperi moartea şi să primeşti medicamente gratuite din banii mei? Mai ales că tu eşti conştient de lucrul ăsta, că dacă ai fi inconştient, aş mai înţelege. Oricum, consilierea antifumat şi medicaţia e în jur de 100 lei pe lună. Ca un pacient să spunem că este nefumător sau că a renunţat la fumat trebuie să treacă şase luni de la ultima ţigară”, a mai explicat medicul Cristian Oancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.