Stadionul „Michael Klein”, între legendă și derizoriu. Cum arată acum arena pe...

Stadionul „Michael Klein”, între legendă și derizoriu. Cum arată acum arena pe care Mircea Lucescu a scris istorie pentru Corvinul Hunedoara GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Michael Klein (36)

La zeci de ani de la perioada de glorie, Stadionul „Michael Klein” rămâne un reper interesant în fotbalul din vestul țării. Arena construită pentru Corvinul Hunedoara poartă încă amprenta unor mari glorii ale fotbalului românesc, dar din păcate e greu de crezut că va mai străluci la fel de intens precum în anii ’80.

Principalul stadion din județul Hunedoara a fost construit în anul 1960 și avea inițial 15.000 de locuri. Clubul local Corvinul, înființat în urmă cu 94 de ani, evolua înainte pe un teren de la marginea orașului. Hunedoara a devenit un important centru siderurgic și prin urmare a avut de câștigat și sportul. Corvinul a promovat a doua oară în Divizia A la capătul sezonului 1959-60.

Cele mai importante performanțe istorice aveau să fie înfluențate de Mircea Lucescu. Jucător și antrenor la FC Corvinul, actualul tehnician al Șahtiorului a avut un cuvânt de spus inclusiv la modernizarea arenei. Stadionul și-a mărit capacitatea la 17.500 de locuri înaintea unui joc al naționalei la Hunedoara printr-o nouă tribună etajată. Pentru „corbi” cel mai bun sezon a fost 1981-82, când au ocupat locul 3 în campionatul intern. Fapt ce le-a permis participarea în Cupa UEFA, prilej cu care la Hunedoara au sosit echipele Grazer AK și FK Sarajevo. O perioadă Corvinul era considerată imbatabilă acasă. Steaua și Dinamo, cu tot cu „măsuri”, aveau meciuri de coșmar sub furnale, unde și 20 de mii de oameni vuiau la atacurile lui Florea Dumitrache ori Dorin Mateuț.

Echipa de fotbal s-a stins însă treptat după anii ’90, la fel ca industria locală. Arena a primit numele actual în cinstea lui Michael Klein. Internaționalul crescut la Corvinul a decedat la vârsta de 33 de ani, pe când evolua în Germania. Acesta a suferit un atac de cord la un antrenament al celor de la Bayer Uerdingen și reprezintă una dintre marile tragedii ale fotbalului românesc.

FC Corvinul a dispărut complet în 2004. Înlocuitoarea ei, Corvinul 2005, a avut viață scurtă, până în 2008. Acum, pe arena „Michael Klein” evoluează de șase ani FC Hunedoara, fără legătură de palmares cu vechiul club, dar cu dorința de a continua tradiția alb-albastră.

Între grijă și ruină

Actualul stadion a trecut printr-o serie de renovări o dată cu apariția noului club.


Între timp, prin amplasarea de scaune pe arenă, circa 3.000, capacitatea a scăzut la 16.500. Din păcate spațiul din jurul a ceea ce altădată era un complex sportiv modern a fost prost administrat. La un moment dat Corvinul producea juniori de valoare pe bandă. Promisiunile administrației locale au rămas doar atât, promisiuni. Spectatorii nu beneficiază de toalete, pista de atletism s-a distrus iar arena e evident îmbătrânită.

Cu toate acestea „Michael Klein” are în continuare farmecul ei, cu aspectul medieval în ton cu celebrul castel din zonă. Între zidurile de piatră din zona vestiarelor se regăsesc urme ale zilelor când Radu Nunweiller, Ioan Andone sau Romulus Gabor scriau istorie în iarbă. „Omul din tabelă” ține în continuare scorul la meciuri. Pe un perete, lângă tunelul jucătorilor, stă însemnată pentru posteritate o declarație dată de Mircea Lucescu despre perioada sa „corvinistă”: „Cea mai frumoasă perioadă a carierei mele va rămâne Hunedoara. Eram tânăr, începusem meseria de antrenor, creșteam jucători și mâncam fasole la cantină cu muncitorii de la Combinatul Siderurgic”. De altfel, la început, noul proiect FC Hunedoara îi avea pe Mircea Lucescu și Ioan Andone printre membri fondatori, dar aceștia s-au retras anul acesta. „Il Luce” a considerat că numele său e bălăcărit de rezultatele slabe ale echipei din Divizia C. Una peste alta, stadionul „Michael Klein” a rămas și acum într-un top 20 al arenelor din țară în ceea ce privește capacitatea, și ar fi păcat ca mândria suporterilor care se mai încumetă să-i calce multitudinea de trepte să se stingă.


Mai jos imagini de colecție cu arena Corvinului (sursa: stadiumromania.blogspot.ro):

Michael Klein (11) Michael Klein (14)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.