Cetățile Aradului (II). Turul FASCINANT al celor mai frumoase cetăți de piatră...

Cetățile Aradului (II). Turul FASCINANT al celor mai frumoase cetăți de piatră din zona de vest a țării. Ce legende ascund și unde pot fi vizitate GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI

3. turn covasant

În afara cetăţilor de piatră din nordul Mureşului ale căror ziduri s-au păstrat în oarecare măsură, au existat numeroase alte fortificaţii mai mici, al căror rol strategic a fost pus în evidenţă mai ales în urma săpăturilor arheologice.

1. cetate cladova

Cetatea Cladovei

Nu departe de Radna, la nord de râul Mureş, se afla o altă cetate medievală importantă, cea de la Cladova, ale cărei ruine se mai puteau vedea la începutul secolului al XIX-lea. Ea fusese ridicată pe o terasă aflată pe vârful dealului, lungă de aproximativ 160 de metri şi lată de 70 de metri şi era înconjurată pe o parte de un şanţ, iar pe alta era fortificată cu un val de pământ ale cărui urme, înalte de 2,5 metri şi late de 12 metri, se mai pot vedea şi astăzi. Săpăturile arheologice făcute la cetatea Cladovei au identificat o primă fortificaţie din vremea dacilor. În secolul al XI-lea, vechiul val de pământ a fost refăcut pe o structură de bârne, distrusă ulterior de un incendiu şi refăcută cu o nouă palisadă în care s-a mai găsit piatră şi cărămidă, şi un drum de rond, care a avut însă aceeaşi soartă. Urme ale fortificaţiei au fost identificate încă din anul 1813, când începuse să se manifeste un interes tot mai mare pentru vestigiile arheologice. În urma campaniilor de săpături arheologice sistematice începute aici de arheologii arădeni în 1976 a fost scos la iveală un sit arheologic complex, cu cele mai vechi urme datând din paleolitic.

2. valea cladovei

Alte urme de locuire datează din epoca bronzului, aşa cum demonstrează bogatul inventar arheologic scos la iveală în urma săpăturilor. Primele urme de fortificaţie descoperite datează din vremea dacilor, când a fost săpat un şanţ de apărare şi a fost ridicat un val de pământ bătut. În interiorul cetăţii au fost identificate urme de locuinţe iar inventarul deosebit al uneia dintre acestea au dus la presupunerea că aici se afla reşedinţa unui nobil local. Există indicii că fortificaţia dacică ar fi fost distrusă de romani. În interiorul fortificaţiei ridicate la începutul epocii medievale au fost descoperite mai multe locuinţe cu un inventar modest dar cu timpul, aşezarea a cunoscut o perioadă de prosperitate Fortificaţia de pământ a fost distrusă şi refăcută în mai multe rânduri.

Cetatea Tornea

Între mai vechile cetăţi Şiria şi Şoimoş, în partea de răsărit a localităţii Covăsânţ de la poalele Munţilor Zarand, pe vârful dealului Cioaca-Tornea, s-a mai construit o cetate care făcea parte din lanţul vechilor cetăţi de apărare a zonei. Acest punct fortificat construit mai târziu, probabil după marea invazie tătară, arată cât de important era drumul medieval care străbătea ţinutul din nordul Mureşului. Dacă râul era principala cale de comunicaţie pe apă pe care se transporta sarea încă din timpurile preistorice, drumul străjuit de cetăţi era principala rută comercială pe uscat, care aproviziona cele mai importante târguri ale comitatelor. Alături de cetatea Tornea a mai existat o fortificaţie de pământ, mai târzie, numită Hindec, care pare să fi apărat cetatea şi ale cărei urme se văd şi astăzi. Se ştie că în timpul bătăliei de la Mohács din 1526 cetatea era locuită. Ulterior a fost ocupată de turci şi, potrivit tradiţiei locale, a fost distrusă de aceştia. Din vechea cetate se mai văd astăzi ruinele turnului de apărare.

5. cetate pancota

Cetatea Pâncota

La nord de Şiria, în estul oraşului Pâncota, se află o cetate de pământ destul de bine păstrată, cunoscută sub numele de “cetatea turcească”. Datată în secolul al XVI-lea, aceasta a fost construită pe locul unei aşezări şi cetăţi mai vechi, din epoca medievală timpurie, în care au fost identificate şi urmele unei vechi biserici şi un cimitir. Aşezarea era apărată de un val de pământ care a fost consolidat în epoca turcească iar în exterior cetatea era protejată de un şanţ. Ea este cunoscută încă din secolul al XIX-lea, când au fost întreprinse unele săpături de către amatori, care au descoperit ruinele bisericii şi câteva zeci de morminte dar au afectat mult cercetările sistematice efectuate în ultimii 15 ani.

6.<br /><p>
<!-- /78947875/Pressalert-InArticle1 -->
<div id='div-gpt-ad-1516626384607-0' style=


cetate tarnova" width="640" height="480" srcset="https://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2015/10/6.-cetate-tarnova-640x480.jpg 640w, https://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2015/10/6.-cetate-tarnova-768x576.jpg 768w, https://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2015/10/6.-cetate-tarnova.jpg 1024w, https://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2015/10/6.-cetate-tarnova-100x75.jpg 100w, https://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2015/10/6.-cetate-tarnova-180x135.jpg 180w, https://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2015/10/6.-cetate-tarnova-238x178.jpg 238w" sizes="(max-width: 640px) 100vw, 640px" />

Cetatea Târnova

Cetatea de la Târnova, cunoscută sub numele de Agrişu Mare, a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIV-lea de comitele Zarandului, după ce fusese împroprietărit cu acest domeniu. La începutul secolului următor, când urmaşii săi s-au stins, cetatea cu cele 17 sate care alcătuiau domeniul a devenit proprietatea altor familii nobiliare. Urmele cetăţii, aflate la răsărit de Păuliş, pe drumul spre Tauţ, se mai pot vedea pe dealul Cioaca aflat în sud-vestul localităţii. În vârful acestuia se distinge încă o construcţie de pământ de formă aproape circulară iar pe platoul din mijlocul dealului, pe o lungime de aproape opt metri, mai există urmele unui zid cu o grosime de un metru şi jumătate, şi un altul, perpendicular, care depăşeşte cu puţin grosimea de jumătate de metru. Platoul central era înconjurat de un şanţ care atingea o adâncime de până la patru metri şi o lăţime între 14 şi 20 de metri, care, în exterior, era completat de un val de pământ. Alte urme de construcţii care se mai păstrează au dus la presupunerea că cetatea era locuită şi avea, probabil, şi un turn, dar cercetări arheologice sistematice nu au fost încă făcute în acest loc, ea fiind explorată, pe vremuri, doar de căutătorii de piatră şi comori.

8. taut

Cetatea Tauţ

O altă cetate medievală cu valuri de apărare, ridicată strategic pe terasa unui deal şi izolată de o prăpastie adâncă şi de pante foarte înclinate, este cea aflată în marginea comunei Tauţ. Atestată documentar în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, cetatea avea rolul de a supraveghea împrejurimile şi de a le păzi. A fost zidită din piatră brută, cu un donjon patrulater, în secolul următor zidurile au fost dublate pe două laturi iar în secolul al XVI-lea i s-a adăugat un bastion şi încă o incintă. A fost distrusă de armatele habsburgice în secolul al XVI-lea iar astăzi se mai văd câteva ruine.

Surse foto – archaeoheritage.ro, allthecities.com, www.ortodoxiacovasint.ro, wikipedia, www.hieronymus.ro, www.romanianresorts.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.