Zborul MH17: Ministrul de externe olandez acuză Rusia că „seamănă confuzie”

Zborul MH17: Ministrul de externe olandez acuză Rusia că „seamănă confuzie”

0
DISTRIBUIȚI

avion prabusit ucraina rt_com 1

Ministrul de externe olandez Bert Koenders a acuzat vineri Rusia că ‘seamănă confuzie’ prin criticarea raportului privind prăbușirea în iulie 2014 în estul Ucrainei a zborului MH17 ai cărui 298 de pasageri, dintre care două treimi olandezi, și-au pierdut viața, transmite AFP.

„Am impresia că rușii nu sunt interesați la acest moment de raportul final, ci mai degrabă de a semăna confuzie” pe acest subiect, a declarat ministrul, citat de media locale.

Koenders a adăugat că a încercat, fără succes, să-l contacteze pe omologul său rus Serghei Lavrov pentru a discuta despre această chestiune, a relatat agenția de presă olandeză ANP.

Ancheta internațională privind cauzele accidentului, coordonată de Olanda, a stabilit marți că o rachetă sol-aer de tip BUK și de fabricație rusească a fost folosită la 17 iulie 2014 pentru a doborî avionul Boeing 777 al Malaysia Airlines în estul Ucrainei, zonă de război.

Ancheta nu a identificat și vinovații — nu era sarcina sa—, însă directorul Biroului olandez pentru securitate, care a coordonat ancheta, a sugerat că racheta a fost lansată dintr-o zonă controlată de separatiștii proruși.


Această sugestie susține teoria avansată în special de Ucraina și SUA, dar Kremlinul o respinge cu fermitate, acuzând forțele ucrainene.

O anchetă penală condusă tot de Olanda este de asemenea în desfășurare pentru a-i identifica pe responsabilii de accident, însă numeroși experți se îndoiesc că autorii tirului cu rachetă vor fi vreodată arestați și inculpați.

Potrivit lui Bert Koenders, atitudinea Rusiei „nu a ajutat acest proces să meargă înainte”. „Nu există niciun interes să semeni confuzie, cel mai important este să cooperăm”, a susținut ministrul olandez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.