ALARMANT Peste 8.000 de copii din Timiș au părinți plecați la muncă...

ALARMANT Peste 8.000 de copii din Timiș au părinți plecați la muncă în străinătate. Care sunt consecințele grave asupra micuților

0
DISTRIBUIȚI

copil

Statistici îngrijorătoare făcute publice de Organizația „Salvați Copiii”. Peste 8.300 de micuți din județul Timiș au părinți plecați la muncă în străinătate, dintre care aproape 2.000 sunt total lipsiți de grijă părintească. Părinții aleg să-și abandoneze, practic, copiii pentru salarii mai mari, însă, potrivit specialiștilor, consecințele sunt extrem de grave pentru micuți: nu mai învață, devin depresivi, agresivi, iar unii chiar ajung să se drogheze sau să încerce să-și pună capăt zilelor. Mai mult, lipsa părinților sau a reprezentantului legal poate determina și limitarea accesului copiilor la servicii de sănătate, educație și beneficii sociale.

În speranța că lucrurile se vor schimba în bine, Organizația „Salvați Copiii” a lansat o campanie de promovare a liniei telefonice Help-Line – 0800 070 040 și a platformei www.copiisinguriacasa.ro. Proiectul este dedicat părinților plecați la muncă în străinătate, copiilor care rămân acasă, persoanelor în grija cărora rămân micuții, dar și specialiștilor din domeniul protecției copilului. Practic, psihologi și consilieri juridici le vor da sfaturi telefonic părinților cu privire la ce trebuie să facă în cazul în care intenționează să plece la muncă în străinătate. Totul pentru ca micuții să fie în siguranță și să beneficieze de toate drepturile. Potrivit legii, în cazul în care un părinte pleacă la muncă peste hotare, iar copilul rămâne în grija unei alte persoane decât a unui părinte, acesta trebuie să anunțe primăria din localitatea de domiciliu.

salvati copiii1

„Ca medic, aproape săptămânal mă confrunt cu diferite cazuri.


Este o adevărată patologie a acestor copii cu părinți plecați la muncă în străinătate, care este legată de tulburări emoționale, de consumul de substanțe de abuz, tulburări somatice, mergând până la situații amenințătoare de viață. Cele mai grave cazuri sunt cele de intervenții chirurgicale. Copilul ajunge la spital și ai nevoie de o aprobare din partea părintelui pentru a face o investigație medicală, o anestezie, o transfuzie de sânge sau o operație. Te trezești că vine părintele în țară și te întreabă de ce i-ai tăiat copilul”, a explicat Mihai Gafencu, medic la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara și președinte al Organizației „Salvați Copiii”, Filiala Timiș.

Și psihologul timișorean Simona Jugariu trage un semnal de alarmă cu privire la dificultățile copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate. „Părinții aleg să muncească în străinătate pentru a lăsa ceva în urmă, uitând că ce lasă în urmă sunt copiii. Fiind lipsiți de afecțiunea și supravegherea părinților, acești copii sunt afectați pe plan educațional prin rezultate la școală scăzute, apariția unei forme de agresivitate, anxietăți, depresii. Plecarea unui părinte din viața unui copil are repercursiuni pe toate planurile”, a explicat Simona Jugariu, care este și directorul Centrului județean de resurse și asistență educațională Timiș.

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș spun că în cazul în care părinții declară că pleacă la muncă în străinătate și desemnează o persoană care se va ocupa de întreținerea copilului, așa cum prevede legea, aceasta poate primi o indemnizație de plasament de 600 lei.

11216703_1002231513133659_6441835674064372252_n

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.