În centrul din Timișoara, unic în Europa de Est, în care se...

În centrul din Timișoara, unic în Europa de Est, în care se va căuta leacul pentru cancer, nu se fac cercetări, la o lună de la inaugurare. Care este motivul și ce pas mai trebuie făcut

1
DISTRIBUIȚI

oncogen

Oncogen, centrul unic în România şi Europa de Est, în care zeci de cercetători vor încerca să găsească leacul împotriva cancerului, şi nu numai, a fost inaugurat în urmă cu o lună, dar, deocamdată, aici nu se fac cercetări. Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului a fost realizat lângă Spitalul Judeţean Timişoara, în cinci ani, cu peste zece milioane de euro, majoritatea banilor fiind de la Uniunea Europeană.

Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara, a explicat că schema de personal a fost aprobată, însă nu s-a început încă activitatea.


În cadrul centrului ar urma să lucreze 25 de specialiști în cercetare în cadrul a 15 laboratoare dotate cu echipamente medicale de ultimă generație. Totuși, până la angajarea primilor cercetători, Oncogen este deservit de personalul medical care a făcut parte din secția de imunologie a unității medicale.

Între timp, Spitalul Județean Timișoara mai are un hop de trecut. Și anume, intabularea clădirii în care funcționează Oncogen. „Deci este personal medical, clădirea a fost preluată, ne ocupăm acum foarte acut de intabularea clădirii, pentru că a fost finalizat proiectul european și următorul pas uriaș pe care trebuie să-l facem și să ne mișcăm foarte repede este intabularea clădirii. Să nu ne trezim că sărim și uităm acest pas și peste câteva luni de zile ne întrebăm de cine aparține Oncogen. Nefiind intabulată, nu putem interveni sub nicio formă asupra ei, pentru că la un moment dat, fiind clădire nouă, va apărea un calorifer care nu funcționează, o țeavă care se sparge, un robinet care se distruge. Deci investițiile trebuie făcute în continuare de consiliul județean, sub tutela căruia se află și toate clădirile spitalului”, a explicat Marius Craina.

Vă reamintim că Oncogen este dotat cu echipamente de ultimă generaţie, cu ajutorul cărora se va putea realiza cercetare de vârf. Aici vor funcţiona şi două camere albe unice în România, o bancă de celule şi ţesuturi şi o biobază. În cadrul centrului vor fi efectuate studii clinice cu scopul dezvoltării de tratamente inovatoare în cancer şi bolile cronice degenerative.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.