Crunta realitate românească: un singur specialist autorizat pentru evaluarea siguranţei la incendiu...

Crunta realitate românească: un singur specialist autorizat pentru evaluarea siguranţei la incendiu pentru toate localurile din Timiș

2
DISTRIBUIȚI

pompieri (1)Mai mulți reprezentanţi HoReCa (n.r. – hoteluri, restaurante, cafenele) au solicitat, la sfârșitul săptămânii trecute, o întrevedere cu reprezentanţii ISU Banat, iar marţi dimineaţa, la Centrul Cultural Ambasada, a avut loc un prim dialog între cele două părţi, în vederea găsirii unor soluţii practice pentru respectarea normelor legale în vigoare.

Lucian-Vasile Mihoc, şeful ISU Banat, a subliniat încă de la începutul acestei întrevederi că scopul instituţiei pe care o reprezintă nu este acela de a amenda, ci de a preveni. Cu toate acestea, a reluat în mai multe rânduri faptul că reprezentanţii ISU Banat vor respecta cu stricteţe legislația. Pe parcursul discuţiei între cele două părţi au fost atinse multe puncte sensibile. Reprezentanţii cluburilor şi ai restaurantelor din oraşul nostru au atras atenţia că există o serie de neconcordanţe în diversele norme legale aflate în vigoare.

„Vrem să respectăm legislaţia, dar avem mari probleme.


De exemplu, în Timiş există un singur specialist autorizat pentru evaluarea siguranţei la incendiu“, au declarat reprezentanţi HoReCa. Alţii au propus ca până la remedierea tuturor problemelor legislative să se înfiinţeze un departament special care să vegheze la respectarea unor măsuri de sigurnaţă obligatorii. „Cluburile sunt prin definiţie spaţii aglomerate. Iar pentru a obţine toate avizele necesare, trebuie să treacă câteva luni. Dacă noi ţinem închise cluburile două luni, s-ar putea să nu mai avem ce să deschidem după aceea. Suntem dispuşi să creem un departament special, ca să putem exista. Sunt multe cluburi situate în clădiri istorice, unde nu se pot aplica toate normele cereute. Facem apel la autorităţi: haideţi să ajutăm Piaţa Unirii. Să închiriem autospeciale, ca la un meci de fotbal. Să realizăm împreună câteva măsuri de siguranţă, pentru o desfăşurare normală a activităţii“, au transmis reprezentanţii cluburilor la faţa locului.

Printre problemele semnalate a fost şi aceea că deşi Piaţa Unirii a fost renovată, la faţa locului nu s-au montat hidrante exterioare sau faptul că, pe lângă cluburi, o serie de instituţii ale statului nu au avizele necesare pentru a funcţiona legal. Lucian-Vasile Mihoc, şeful ISU Banat, a promis că va transmite Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nemulţumirile reprezentanţilor HoReCa din Timişoara. Până una alta, aceştia trebuie să aştepte specialistul de evaluare a siguranței la incendiu.

Deşi a fost un dialog civilizat, întâlnirea de astăzi nu a reuşit să rezolve neclarităţile existente în aceast domeniu, mai ales că reprezentanţii autorităţilor locale au lipsit.

2 COMENTARII

 1. este usor de banuit cit o sa dureze autorizarea tuturor localurilor din tara…

  Oare bisericile au aviz de la isu? in toate bisericile se umbla cu foc deschis, exista materiale inflamabile si… toate au o singura usa de intrare – iesire.

  • Nu sunt eu mare fan al bisericilor dar mai toate bisericile au minim 2-3 intrari/iesiri. Asta tin minte din copilarie cand ma luau bunicii cu forta la biserica :)). Ele in proportie de 90-95% au 2-3 intrari/iesiri.
   Oricum, e nevoie de mai multe persoane specialisti care sa verifice toate localurile si cluburile din Timisoara.
   Unii avem nevoie de cluburi ca si Taine sau D’Arc. 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.