DEZASTRU la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara: riscă să i se...

DEZASTRU la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara: riscă să i se taie căldura şi curentul, după ce a primit prea puţini bani de la casa de sănătate: „Fondurile ne ajung doar de salarii şi medicamente” UPDATE Ce spune CJAST

0
DISTRIBUIȚI

SPITALUL VICTOR BABES02

Bugetul alocat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş pentru Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara ajunge doar pentru plata până la sfârşitul anului a salariilor personalului medical şi pentru asigurarea medicamentelor necesare. În aceste condiţii, unitatea medicală riscă să-i fie tăiate curentul sau căldura, asta pentru că nu există fonduri pentru plata facturilor la utilităţi pe ultimele luni ale lui 2015. Disperată, conducerea spitalului a cerut ajutorul Primăriei Timişoara.

Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, ne-a declarat că bugetul primit de la CJAS Timiş este pe final pentru că în unitatea medicală au fost mai multe internări, dar şi cazuri dificile în ultima perioadă, care costă. „Noi putem asigura din acel buget salariile şi medicamentele până la sfârşitul anului, dar nu se vor putea asigura cheltuielile de întreţinere, încălzire, electricitate, plus alte servicii. De exemplu, dacă se solicită Salvare pentru cazurile noastre, trebuie plătită. Astfel, am solicitat ajutorul primăriei. Sper să ne ajute, ei aşa au spus că ne vor ajuta ca să ne putem plăti facturile către furnizori. De la casa de sănătate nu cred că se vor mai obţine fonduri”, ne-a explicat medicul Virgil Musta.

Purtătorul de cuvânt al spitalului de la Pădurea Verde spune că una dintre soluţii pentru a se încadra în bugetul primit de la CJAS Timiş este să nu mai interneze atât de mulţi pacienţi, dar nici acest lucru nu este în regulă.


„Dacă facem internări doar pentru cazurile foarte grave este discutabil pentru că dacă se întâmplă ceva, cine răspunde? În ultimul timp, a crescut numărul internărilor cu mai mult de 10%. Este vorba şi de număr, dar şi de complexitatea cazurilor. Dacă se internează un caz fără complexitate, nu avem foarte mari cheltuieli. Dar dacă avem pacienţi cu septicemie, de exemplu, altele sunt costurile”, a mai precizat Virgil Musta.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara spune că a fost realizat un calcul, iar banii primiţi de la CJAS Timiş nu au cum să ajungă până la sfârşitul anului pentru acoperirea tuturor cheltuielilor. „Doamna directoare a făcut solicitatea la primărie, iar domnul primar a spus că ne ajută. Dacă nu, se va ajunge într-o situaţie delicată: să se întrerupă căldura, curentul, toată lumea va avea de suferit”, a conchis medicul Virgil Musta.

UPDATE Reprezentanţii CJAS Timiş se apără şi spun că spitalele sunt responsabile de modul în care gestionează banii primiţi. „CJAS Timiş alocă fonduri tuturor unităţilor sanitare cu paturi pentru plata serviciilor medicale efectuate. Gestionarea fondurilor este strict responsabilitatea unităţilor sanitare. De la începutul acestui an, CJAS Timiş a alocat Spitalului de Boli Infecţioase «Victor Babeş» fonduri conform contractului încheiat. CJAS Timiş nu poate aloca fonduri peste valoarea contractului. Ca urmare a rectificării bugetare, CJAS Timiş va suplimenta, în aceste zile, bugetul alocat tuturor spitalelor, inclusiv «Victor Babeş». Bugetul alocat în acest an acestui spital este de peste 17 milioane de lei”, ne-a declarat Mariana Marcu, purtător de cuvânt al CJAS Timiş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.