Două spectacole cu doi monștri sacri ai scenei românești, în curând la...

Două spectacole cu doi monștri sacri ai scenei românești, în curând la Timișoara. Când sunt programate piesele

0
DISTRIBUIȚI

3. radu beligan-egoistul

Prima jumătate a lunii noiembrie aduce la Timişoara două spectacole de mare succes, legate, deopotrivă, de momente speciale din viaţa şi cariera principalilor protagonişti.

Primul dintre acestea, „Egoistul” de Jean Anouilh, prilejuieşte publicului o reîntâlnire cu Radu Beligan, artistul care va împlini 97 de ani în luna decembrie şi deţine recordul celui mai longeviv actor prezent pe scena teatrului, atestat de Guiness World Records. Maestrul întreprinde acum un nou turneu cu spectacolul în care a interpetat rolul principal de peste 300 de ori, iar replica „mă simt foarte bine în dimineaţa asta. Am să-i îngrop pe toţi. Am un singur regret, că nu i-am îngropat de tânăr” a devenit celebră în contextul impresionantei sale cariere teatrale.

Maestrul Beligan este interpret şi totodată regizor al acestui extraordinar spectacol, o poveste comică presărată cu panseuri spirituale şi dialoguri savuroase, care, până la final, conturează fidel destinul şi filosofia de viaţă a unui om care a trăit dăruindu-se generos unai lumi prea puţin dispuse să-l înţeleagă. Alături de Radu Beligan, distribuţia reuneşte alte nume celebre ale scenei teatrale româneşti, printre care Adriana Trandafir, Medeea Marinescu sau Damian Crâşmaru. Unica reprezentaţie în acest an a spectacolului la Timişoara va fi în 9 noiembrie, de la ora 19.00, pe scena operei timişorene.

Un al doilea spectacol, cu caracter aniversar, îl are ca protagonist pe Florin Piersic. Deşi nu mai e mult până când cunoscutul şi îndrăgitul actor va aniversa împlinirea a 80 de ani, şarmul cu care ne-a obişnuit de-o viaţă, umorul şi dorinţa sa de a fi mereu prezent pe scenă au rămas intacte. Probabil de aceea a şi ales să îşi sărbătorească frumoasa vârstă în felul său original, printr-un turneu naţional pe care îl doreşte un adevărat „jurnal” al vieţii sale de actor. Turneul va începe la Timişoara, în semn de profundă prietenie care îl leagă de publicul acestui oraş, cu deja celebrul spectacol „Străini în noapte” (Les Montagnes russes), care va avea loc în 13 noiembrie, pe scena operei timişorene, de la ora 19.00. Turneul aniversar se va sfârşi în 1 februarie 2016, interval în care actorul va aniversa şi împlinirea celor 80 de ani, pe 27 ianuarie.

Alain Delon
Alain Delon

Cu acest spectacol Florin Piersic a revenit pe scena de teatru şi a mărturisit, nu o dată, că atunci când interpretează rolul lui Pierre, simte că întinereşte. În urmă cu zece ani, regizorul spectacolului, Radu Beligan, a văzut piesa la Paris, la teatrul Marigny, unde rolul în care l-a văzut de atunci pe Florin Piersic era interpretat de celebrul actor Alain Delon, care, după câteva spectacole din tinereţe, revenea şi el în teatru la 70 de ani, având-o ca parteneră pe Astrid Veillon.


Comedia romantică a dramaturgului şi scenaristului Eric Assous este povestea unui bărbat în puterea vârstei, care, în absenţa soţiei şi a fiului său, îşi începe o noapte într-un bar, de unde pleacă spre casă însoţit de Juliette (rol interpretat de actriţa Medeea Marinescu în versiunea românească), o femeie a cărei identitate rămâne un mister până aproape de finalul piesei.

Farmecul spectacolului izvoreşte din răsturnările de situaţie generate de identităţile incerte şi enigmatice ale misterioasei femei, al cărei secret va schimba viaţa bărbatului pe care l-a întâlnit întâmplător şi care incită la o profundă şi melancolică meditaţie despre fragilitatea relaţiilor umane şi despre felul în care timpul schimbă oamenii. La premiera spectacolului de la Bucureşti, în 2007, unde cele două roluri fuseseră iniţial încredinţate lui Florin Piersic şi actriţei Emilia Popescu, a fost invitat şi autorul piesei, dar Florin Piersic a aflat de prezenţa lui în sală abia la sfârşitul spectacolului, cu multă emoţie. În România, după aproape un deceniu, piesa se joacă cu acelaşi neştirbit succes.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.