EMOȚIONANT Marian Cisovsky continuă lupta cu boala. Nume mari din fotbalul european...

EMOȚIONANT Marian Cisovsky continuă lupta cu boala. Nume mari din fotbalul european au sărit în ajutorul fostului fundaș al Politehnicii Timișoara

1
DISTRIBUIȚI

kopemezacisu

La finele primăverii suporterii din Banat aflau de suferința groaznică pe care o îndură unul dintre idolii lor de pe dreptunghiul verde. Marian Cisovsky a ales să facă public faptul că suferă de ALS, scleroză laterală amiotrofică, și totodată a decis să lupte până la capăt cu boala. În sprijinul fostului fundaș al lui Poli Timișoara au sărit nume importante din fotbalul european. La inițiativa fotbaliștilor de la Viktoria Plzen, ultimul său club, a fost înființată ”Societatea 28”, care își propune să-l ajute pe ”Ciso”.

Timișoara și fotbalul românesc nu au rămas impasibile când au aflat de situația slovacului. Mesajele de încurajare au curs la adresa sa. Între timp s-a realizat și un proiect viabil pentru ajutorarea lui Marian Cisovsky. Unul dintre cei mai buni prieteni ai săi, fostul mijlocaș ceh Pavel Horvath e președintele fundației cu 28 în coadă, numărul preferat de pe tricou al slovacului. Prin intermediul acestei inițiative se dorește sprijinirea lui ”Ciso” la modul concret. La începutul lunii s-a demarat o acțiune amplă de licitații online prin intermediul site-ului ”Societății 28”, www.spolek28.cz. La ”bătaie” e pus echipamentul unor sportivi celebri. Strângerea fondurilor e necesară pentru continuarea tratamentului și pentru ca locuința fostului fotbalist sa să fie adaptată noilor sale nevoi. Mai mult, inițiativa și-a propus ca o bună parte din sumă să fie alocată în sprijinul altor oameni care luptă cu afecțiunea cunoscută și ca ”boala lui Lou Gehrig”.

Ghetele lui Pavel Nedved, Nani sau Theo Walcott

În sprijinul lui Marian Cisovsky au venit numeroși fotbaliști, precum și echipe întregi din Cehia și Slovacia, dar și vedete din fotbalul vest-european. Acțiunea, în strânsă cooperare cu clubul Viktoria Plzen, a reușit să aducă în licitație ghetele lui Pavel Nedved, cehul cu Balonul de Aur în palmares, ale vedetei de la Arsenal Theo Walcott sau ale portughezului Nani, acum la Fenerbahce. Hamsik, De Jong, Pogba, Cech, Skrtel sau Rosicky nu au ezitat să contribuie la lista cu deja peste o sută de obiecte strânse. Nici personalitățile din alte sporturi nu au rămas indiferente, precum tenismanul Radek Štěpánek.


Suporterii din toată lumea pot astfel obține un suvenir de neratat pentru o cauză nobilă. Fiecare ”item” poate fi licitat timp de 20 de zile.

Nedved

Ciso, tackling pentru viață: ”Nu o să mă plâng!”

Marian a povestit pentru portalul sport.cz cum duce o luptă greu de imaginat pentru majoritatea dintre noi. ”Nu am vrut să vorbesc în fața camerei, dar am vrut să atrag atenția asupra bolii și să obțin ajutor și pentru alte persoane afectate”, spune Cisovsky. Atitudinea bărbatului de 36 de ani a rămas neschimbată față de perioada în care îi înfrunta pe Messi, David Villa și pe alți atacanți de top în Champions League. Cisovsky a recunoscut să inițial nu s-a simțit în stare să citească toate mesajele de încurajare venite pe adresa clubului ”…dar, toată susținerea, fanii, mă fac fericit”. Dusan Uhrin jr. se numără printre antrenorii preferați din cariera lui Ciso, drumurile celor doi s-au întâlnit și în Banat, unde fotbalistul slovac a evoluat între 2008 și 2011. Acesta continuă să meargă pe stadion la unele meciuri ale formației din Plzen.

”Multe lucruri pot să le fac singur, dar depind de familie și de alții. Sunt foarte norocos cu așa familie și prieteni… E o perioadă grea pentru mine și din punct de vedere emoțional”, a mai spus Cisovsky, care e tată a trei copii. Razele de optimist nu au dispărut complet deși medicina nu a găsit leac pentru ALS până în prezent, boala atacă celulele nervoase care controlează mișcarea voluntară. Până de Crăciun Cisovsky speră să-și aranjeze casa pentru a se putea deplasa mai ușor, prezenta licitație ajută și în acest sens. Fostul sportiv nu renunță: ”Fac multe lucruri în lupta cu boala. Fac exerciții de reabilitare. E o provocare mare pentru mine. Multă lume îmi spune ce să fac, dar mereu decizia o iau singur… Speranța și credința mă țin în viață. Nu o să mă plâng. Nu rezolv viitorul, dar trăiesc viața pentru fiecare zi. Cred în ceea ce fac și am nevoie să-i ajut pe alții în situația mea”, a concluzionat Marian Cisovsky pentru sport.cz. El a aflat în primăvara anului trecut că e afectat de ALS, când se pregătea de o operație minoră. Nimeni nu a știut un an de zile de ce reapariția sa pe gazon întârzie. FC Viktoria Plzen i-a dedicat în primăvară lui Marian Cisovsky ultimul titlu cucerit în Cehia.

Sursa foto: Viktoria Plzen

1 COMENTARIU

  1. A fost cel mai iubit jucator al echipei noastre. Este foarte trist ce se intimpla, dar ciso este un luptator si are alaturi de el multi prieteni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.