Expert în arii protejate şi silvicultură: „În Caraş-Severin nu se DEFRIŞEAZĂ, ci...

Expert în arii protejate şi silvicultură: „În Caraş-Severin nu se DEFRIŞEAZĂ, ci se fac exploatări”. În ce condiţii vom avea mai multe păduri

0
DISTRIBUIȚI

defrisare„Nu poţi să vii să spui că în judeţul Caraş-Severin se defrişează, pentru că în Caraş-Severin se fac exploatări. Nu e nimic senzaţional în a face management forestier”, acesta este punctul de vedere al unui expert în arii protejate şi silvicultură, care a susţinut, la sfârşitul săptămânii trecute, un workshop la Timişoara. Tiberiu Chiricheş, director al Fundaţiei ProPark, crede că de vină pentru faptul că lucrurile sunt înţelese greşit de către comunitate sunt angajaţii Romsilva, care nu dau o importanță prea mare explicării unor astfel de termeni.

Potrivit expertului în silvicultură, între a defrişa o pădure şi a o exploata există diferenţe foarte mari. „Defrişarea este actul prin care se taie masele lemnoase de pe o suprafaţă de teren fără a avea ca scop asigurarea regenerării pădurii acolo, indiferent că se face natural sau artificial. De exemplu, dacă se construieşte o autostradă, în zona respectivă se va defrişa şi se toarnă beton. Dar nu poţi să vii să spui că în Caraş-Severin se defrişează, în realitate se face exploatare forestieră.


Însă ar fi important să spunem ce se face greşit”, explică Tiberiu Chiricheş.

tiberiu chiriches

Directorul ProPark spune că, potrivit legii, este legal să se taie copaci din parcurile naturale sau din păduri, însă doar un anumit volum anual. „Sunt stabilite nişte posibilităţi de tăiere anuale în funcţie de cât creşte pădurea. Anual se taie un volum care să fie cel mult egal cu acel volum care creşte în fiecare an. Însă nu contează doar cât se taie dintr-o pădure, ci mai ales cum se taie. Este important să promovezi regenerarea naturală”, atrage atenţia Tiberiu Chiricheş. Expertul în silvicultură mai crede că ar fi ideal să se găsească soluţii de regenerare naturală în toate pădurile din ţară, astfel încât să nu fie nevoie să se planteze deloc copaci.

„Statisticile legate de suprafeţele acoperite de pădure arată că e o oarecare stabilitate din 1990 încoace. Nu se poate noi să fim mai mulţi, dar pădurile să rămână la fel. Cred că dacă vrem să avem mai multe păduri, ar trebui să fim mai puţini oameni în România”, a concluzionat directorul ProPark.

Foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.