Fostul şef al CJAS Timiş Cristian Careba şi Diana Nicoară, trimişi în...

Fostul şef al CJAS Timiş Cristian Careba şi Diana Nicoară, trimişi în judecată pentru conflict de interese şi fraudarea bugetului cu aproape un milion de lei. Vezi cine mai ajunge în faţa judecătorilor

0
DISTRIBUIȚI

cristian-careba

Cristian Careba, fostul şef al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş, Eugenia Nicoară, cea care conduce clinica Selfmed Clinique, Laura Mihai şi Graţiela Los, angajate la CJAS, au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul fraudării bugetului de sănătate pentru conflict de interese, conflict de interese în formă continuată, complicitate la înșelăciune în formă continuată și spălare de bani în formă continuată, în cazul omului susţinut de liberalul Cristian Buşoi, pentru înșelăciune în formă continuată și participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privat în cazul celei care conduce clinica şi vârșirii infracțiunilor de fals intelectual şi uz de fals pentru cele două.

Careba este acuzat că, atunci când conducea CJAS Timiş, firma sa Scrif Net SRL, a încheiat mai multe contracte cu spitale care aveau contracte cu spitale cărora le aproba finanţările. ” De asemenea, în cursul lunii martie 2014 (perioadă în care inculpatul CAREBA CĂLIN CRISTIAN îndeplinea funcția publică de execuție de comisar cl. I, grad professional superior, în cadrul Direcției Generale Monitorizare, Control și Antifraudă din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cu atribuții de coordonator regional – Aria administrativ teritorială 5), în calitate de coordonator al echipei de control desemnată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate să efectueze un control la furnizorul de servicii medicale SC S.C.


SRL (persoană juridică cu care se afla în relaţii comerciale şi din partea căreia beneficia de foloase materiale), inculpatul a  întocmit un proces-verbal de constatare ce concluziona respectarea de către furnizor a obligațiilor prevăzute în contractul de furnizare servicii medicale spitalicești încheiat cu CJAS Timiș, ceea ce a avut drept consecință obţinerea, indirect, a unui folos patrimonial de către SC S.C. SRL, întrucât, în situaţia constatării realităţii, respectiv a încălcării obligațiilor prevăzute în contractul de furnizare servicii medicale spitalicești, furnizorul ar fi fost supus unor sancţiuni pecuniare, respectiv reţinerea unei sume calculată prin aplicarea unui procent de 1% la valoarea de contract aferentă lunii verificate”, se arată în comunicatul procurorilor.

Anchetatorii au stabilit că în perioada când era preşedinte al casei judeţene sau când a fost sprijinit de Buşoi ca şi coordonator Regional în cadrul Direcției Generale de Monitorizare, Control și Antifraudă, Careba a protejat firmele Dianei Nicoară. „Ca urmare, inculpatele Los Graţiela și Marian Laura Mihaela, în calitate de membre ale echipei de control, au întocmit un proces-verbal de constatare în care au omis a consemna faptul că au fost identificate mai multe situații de pacienți fictivi”, prejudiciul adus CJAS Timiş fiind de 987.772,9 lei. Din această sumă, 243.856 lei au ajuns la firma lui Careba, pe care a folosit-o” în vederea acoperirii liniei de credit acordată de Banca Transilvania, plata dobânzii bancare aferente liniei de credit, prin ridicare numerar din bancă sau de la ATM sau pentru plata unor contracte de leasing, cunoscând că aceste sume provin din săvârșirea infracțiunii de înșelăciune”. Procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurător până la concurenţa sumei de 987.772,9 lei asupra mai multor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor şi firmelor acestora. Dosarul va fi judecat la Tribunalul Timiş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.