INCREDIBIL Mămici din Timișoara, informate despre vaccinare imediat după ce au născut...

INCREDIBIL Mămici din Timișoara, informate despre vaccinare imediat după ce au născut pentru că nu știu nimic. De ce recomandă doctorii vaccinarea

0
DISTRIBUIȚI

vaccinarea-antigripala-incepe-luna-noiembrie1349706433

„Pro și contra vaccinării” – acesta a fost numele unei dezbateri organizate, în această dimineață, la Timișoara, la centrul OncoGen, la care au participat mai mulți medici din oraș, și nu numai, care au vorbit despre importanța vaccinării. Asta în condițiile în care nivelul de vaccinare în România este din ce în ce mai scăzut.

Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara și medic ginecolog la Maternitatea „Bega”, consideră că populația trebuie să fie foarte bine informată cu privire la vaccinuri. De asemenea, medicul a semnalat situații de-a dreptul incredibile, când femeile au fost întrebate și informate despre vaccinare imediat ce au născut, pentru că nu știam nimic.


„Practic, gravidele care nasc și nu cunosc nimic despre vaccinare, în momentul nașterii, când iei primul contact cu mama, se întreabă dacă este de acord sau nu cu vaccinarea și se explică în câteva cuvinte rolul și importanța vaccinării. Ori, nu cred că este normal ca în acele momente, când mama este cu gândul la cu totul altceva, ca în câteva secunde să alegi o procedură medicală care se adresează copilului tău fără să fi informat cum trebuie”, a explicat Marius Craina.

Medicul ginecolog timișorean spune că marea majoritate a mămicilor care nasc la Maternitatea „Bega” acceptă vaccinarea. De asemenea, în cazul în care vaccinurile nu se găsesc în maternitate, iar mămicile pleacă din spital cu bebelușii nevaccinați, medicul spune că mamele „responsabile” care doresc să-și vaccineze copilul se întorc. „Trebuie să le dăm dreptul să cunoască ceea ce înseamnă vaccinarea, împotriva căror boli se adresează vaccinarea, care sunt efectele pozitive, care pot fi efectele negative, care este durata vaccinării”, explică Marius Craina.

De acord cu vaccinarea este și Emilian Popovici, președinte Societatea Română de Epidemiologie, care a atras atenția asupra faptului că incidența unei boli scade cu cât numărul copiilor vaccinați este mai mare. „Numărul reacțiilor adverse crește odată cu acoperirea vaccinală. În România, din anul 1990 nu am avut niciun caz de difterie, pentru că s-a făcut vaccinul împotriva acestei boli. Este important faptul că bolile sunt ținute sub control prin vaccinare. Soluția este ca încrederea publicului în vaccinări trebuie să fie menținută activ. Oamenii trebuie să fie informați și să aleagă ce este mai bine pentru copilul lor”, a explicat Emilian Popovici.

Mihai Gafencu, președintele Filialei Timiș a Organizației „Salvați Copiii”, a semnalat modul în care Ministerul Sănătății se preocupă de distribuirea vaccinurilor în maternități. „Eu le spun mamelor să-și vaccineze copilul, dar ministerul supraveghează atât de neîngrijit existența vaccinurilor în cabinete. Nu merge aprovizionarea cu vaccin. Este nevoie, în primul rând, și de o informare corectă și constantă a mamelor”, consideră medicul Mihai Gafencu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.