INEDIT Un sat părăsit din Banat va deveni o atracție pentru turiști....

INEDIT Un sat părăsit din Banat va deveni o atracție pentru turiști. Cum se vor putea caza drumeții în cătune țărănești

4
DISTRIBUIȚI

catunuk plopu1

Un sat părăsit din Banat are mari șanse să fie introdus în circuitul turistic. În cadrul unui proiect inedit derulat de Primăria Armeniș din județul Caraș-Severin împreună cu WWF România, zece din cele aproximativ 60 de sălașe din cătunul Plopu vor fi restaurate. La final, turiștii vor putea înnopta în aceste case țărănești aflate într-o zonă în care pot admira priveliști naturale spectaculoase.

Potrivit primarului comunei Armeniș, Petru Vela, lucrările ar urma să înceapă în primăvara anului viitor. „Reprezentanții WWF au adus oameni care efectiv se vor ocupa de acest proiect constând în reabilitarea acelor sălașe.


Pentru început, vor fi reabilitate zece locații. Scopul proiectului este readucerea la forma locuibilă de acum 25-30 ani a sălașelor, când oamenii efectiv stăteau acolo o perioadă lungă a anului, neschimbându-i specificul și arhitectura”, a explicat pentru Radio Reșița Petru Vela.

catunul plopu

Cătunul Plopu se află pe valea râului Lung, la 15 kilometri de comuna Armeniș. În prezent, aici mai locuiesc doar două familii, restul sălașelor au fost părăsite. Primăria Armeniș și-a propus prin acest proiect să introducă în circuitul turistic național și internațional cătunele din Plopu și să dezvolte agroturismul în zonă.

Foto: Cosmina Vlasta

4 COMENTARII

  1. Dupa opinia mea ca persoana neutra ,ideea e foarte buna pina la :”ne trebuie niste specialisti straini”. Daca veti merge pe varianta asta proiectul va exploda inainte de a-l incepe ! Cauza va fi costul exorbitant de ai aduce pe straini : cazare mincare etc dar forta de lucru tot din zona locala ori vreo firma de contructii probabil din Caransebes ! Plus straini vor fi platiti de 3ori mai scump decit alti restauratori din Rominia ! Cladirile nu trbuiesc modificate doar aduse la un stagiu cit mai autentic specific zonei montane din Armenis! Cu banii care I-ai da la straini ai putea construi pe linga fiecare salas inca o cabana de lemn care sa poata acomoda doua perechi ori 4 persoane si ai maximat venitul in loc sa pierzi cu plati inutile ! As dori ca aceasta observatie ori opinie neutra sa nu ofenseze pe nimeni ! Cu stima Ioan ! Melbourne azi 3 decembrie 2015 . Va doresc succes in realizarea acestui plan minunat !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.