ÎNGRIJORĂTOR Prea multe femei gravide din Timiș vin la spital doar când...

ÎNGRIJORĂTOR Prea multe femei gravide din Timiș vin la spital doar când intră în travaliu, nu și la controale. Ce semnal de alarmă trag medicii

0
DISTRIBUIȚI

gravida-640x640

În secolul XXI, unele femei din județul Timiș habar nu au că trebuie să vină la controale periodice atunci când sunt gravide. Astfel, medicii timișoreni se trezesc cu femei care vin pentru prima oară la spital doar atunci când intră în travaliu.

„Din păcate, sunt mămici care nu sunt monitorizate pe timpul sarcinii pentru că nu se prezintă nici măcar la medicul de familie. Ele vin doar în momentul în care se declanșează travaliul sau, uneori, în situații limită.


Din păcate, România încă mai are nașteri la domiciliu asistate de cadru mediu sau neasistate de cadre medicale și acest segment de populație trebuie obligatoriu să fie redus”, semnalează Marius Craina, ginecolog la Maternitatea „Bega” și director al Spitalului Județean Timișoara.

Medicul timișorean atrage atenția asupra faptului că aceste mămici „iresponsabile” pun în pericol nu doar viața lor, ci și a bebelușilor pe care urmează să-i aducă pe lume. „Ne trezim de foarte multe ori cu gravide cu afecțiuni grave, nedepistate, care puteau fi luate în evidență, diagnosticate și tratate pe parcursul sarcinii. Nu neapărat este vorba de femei de la sate, și în mediul urban se petrec asemenea fenomene. Reprezintă o lipsă de educație și de responsabilitate a mamei respective”, explică Marius Craina.

Potrivit managerului Spitalului Județean Timișoara, majoritatea femeilor care nu vin la medic pe perioada sarcinii pentru a fi consultate sunt neasigurate. Însă, medicul timișorean spune că aceste femei ar trebui să știe că indiferent dacă sunt asigurate sau nu, consultația în ambulatoriu, la medicul de familie, nașterea și perioada postpartum sunt gratuite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.