Invitație la teatru pentru finalizarea primei clinici de recuperare oncologică din România....

Invitație la teatru pentru finalizarea primei clinici de recuperare oncologică din România. Ce spectacol inedit va avea loc

0
DISTRIBUIȚI

Lazar A5 105x148,5 Bleed 5

Timișorenii sunt invitați la teatru pentru a spijini finalizarea proiectului primei clinici de recuperare oncologică din România. După ce anul acesta au putut achiziționa fotografiile jurnalistului Marius Morariu în beneficiul Clinicii Nera, pe 30 noiembrie timișorenii sunt invitați în sala mare a Teatrului Național din Timișoara unde, de la ora 19,00, se va juca „Lazăr sau vremea dintre valuri”.
Spectacolul este o producție a unei companii particulare din București ce reunește tineri actori care provin de la mai multe teatre celebre – Nottara, Național, Ion Creangă, Compania Passe-Partout Dan Puric etc. Textul care stă la baza acestui spectacol este scris de către Pavel Chirilă, regia este semnată de Ștefan Ruxanda, iar scenografia și costumele sunt realizate de Andrei Răduț și Roxana Dumitrache.

EVT_2962Banii strânși din vânzarea biletelor vor fi donați proiectului „Clinica Nera – prima clinică de recuperare oncologică din România”. Altfel spus, acești tineri artiști joacă pentru ca prima clinică dedicată recuperării bolnavilor de cancer din România să fie deschisă. În cadrul evenimentului din 30 noiembrie spectatorii vor afla mai multe despre Clinica Nera de la organizatorii acestui proiect.

Spectacolul, arată organizatorii este o alegorie tragi-comică despre societatea de astăzi, alegorie care stârnește și râsul, dar pune și întrebări la care merită să medităm.


”La bordul unei corăbii ce plutește în derivă de multă vreme, echipajul este surprins de un eveniment neașteptat: moartea comandantului. Înmormântarea lui și alegerea unui nou comandant, lupta pentru acest post și înscăunarea sunt ocazii pentru ocupanții vasului de a se alia și re-alia unii cu alții împotriva unora și altora. Noul Comandant nu va rezolva nimic din aceste conflicte, ci doar le va amplifica până la colaps. Și toate acestea pentru că pe vas mai există un pasager pe care nimeni nu-l ia în seamă: Lazăr”, transmit inițiatorii proiectului.

EVT_2927Construită în Caraș Severin, Clinica Nera va fi prima clinică de recuperare oncologică din România care va avea ca prioritate tratamentul bolnavilor de cancer la debutul bolii precum și programe de depistarea precoce.

Clinica este construită în Valea Nerei, într-o zonă nepoluată ,de către Fundația Sf. Irina, al cărei personal este compus din medici, asistenți, profesori universitari cu o bogată experiență în domeniul îngrijirilor paliative.

Clinica va fi de tip rezidenţial, cu 42 de saloane, în care fiecare bolnav va fi găzduit cu grijă şi atenţie, într-un salon cu un singur pat.

”Acest proiect vine ca un răspuns la situația dramatică în care se găsește țara noastră: România este țara cu cea mai mare mortalitate prin cancer dintre toate ţările europene. Cancerul de plămân, col uterin şi creier are cea mai mare incidenţă în România, țară din care lipseşte cu desăvârşire un serviciu specializat în recuperare oncologică, iar depistarea precoce şi prevenţia sunt foarte puţin practicate şi ineficiente. În cadrul Clinicii Nera vor funcționa mai multe departamente, între care: Psihoterapie, Dietoterapie, Fizioterapie și Kinetoterapie, Depistare Precoce precum și Departamenul de Cercetare Clinică”, arată reprezentanții Fundației Sf. Irina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.