Lucian Ban: „Muzica nu va opri crimele, dar poate să ne ajute...

Lucian Ban: „Muzica nu va opri crimele, dar poate să ne ajute să mergem mai departe, să ne vindecăm“. Concert jazz de excepţie la Timişoara VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

lucianban (4) [1280x768]Armoniile jazz-ului emanate de grupul new yorkez Elevation Quartet au umplut luni seara Sala Capitol din Timişoara, recitalul susţinut de cei patru muzicieni care şi-au prezentat cu această ocazie noul album, „Songs From Afar”, fiind savurate pe deplin de către cei peste 500 de spectatori care au fost martorii acestei seri de excepţie. În deschiderea concertului Elevation au cântat timișorenii de la Bega Blues Band.

Fondat în 2006, la New York, de Lucian Ban şi de celebrul saxofonist Abraham Burton, quartetul Elevation a susţinut nenumărate spectacole de ambele părţi ale Atlanticului, concertând pe scene, cluburi şi festivaluri de referinţă în Londra, Amsterdam, Paris, Vienna, Koln, Budapesta, Chicago, San Francisco, Los Angeles etc. Quartetul este completat de una dintre cele mai mari secţii ritmice din lume – contrabasistul John Hebert (co-autor împreună cu pianistul Lucian Ban al renumitului proiect Enesco Re-Imagined) şi bateristul şi percuţionistul Eric McPherson. Multiple nominalizări la premiile Grammy şi colaborări cu o listă a Who’s Who în jazzul modern recomandă artiștii quartetului drept unii dintre cei mai importanţi muzicieni contemporani ai genului.

Noul album prezintă 10 piese: șapte compoziţii originale semnate de Lucian Ban şi trei re-orchestrări ale unor doine şi cântece de nuntă din Transilvania, cântate de Gavril Tarmure împreună cu grupul.

Pianistul, liderul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban este considerat parte din generația de interpreți și compozitori aflată în prim-planul jazz-ului modern contemporan la New York.


Ban conduce mai multe proiecte și scrie muzică inovatoare ce reinventează idiom-urile muzicii de jazz. Compozițiile sale sunt interpretate și înregistrate și de alți muzicieni și ansambluri de jazz.

În deschiderea evenimentului, Lucian Ban le-a prezentat celor aflaţi la faţa locului „povestea” acestui concert. „La un concert de-al meu de anul trecut, m-am întâlnit cu un fan, Bogdan Popa, care mi-a mărturisit că i-a plăcut foarte mult concertul. I-am spus că o să lansăm anul viitor un album nou şi m-a întrebat dacă vom veni şi la Timişoara. I-am spus că nu, pentru că nu am găsit un producător al concertului, la care el a spus foarte simplu că va organiza concertul. El nu este producător, ci avocat. Zis şi făcut, a găsit echipa, au găsit parteneri. S-a întâmplat de jos în sus, cum se spune. Cu o echipă privată. Eu cred că asta ţine şi de spiritul Timişoarei. Aici lucrurile se fac altfel. Vreau să le mulţumesc celor de la Jazz Updates, care au făcut posibil ca acest concert să se întâmple. Noi suntem într-un turneu de lansare a noului album. În ultimele zile s-au întâmplat multe lucruri, tragedia de la Bucureşti sau cea de la Paris. Suntem, bucuroşi că putem să prezentăm muzica noastră. Muzica nu va opri crimele, dar poate să ne ajute să mergem mai departe, să vindece”, a declarat Lucian Ban, la începutul spectacolului.

Evenimentul fost însoțit şi de un cocktail în cadrul căruia spectatorii au avut parte de lansarea propriu-zisă a noului material discografic. Primul concert pus la cale de Jazz Updates a demonstrat că timişorenii ştiu să se bucure de magia muzicii jazz chiar şi în vremurile tulburi prin care trecem şi nu putem decât să sperăm că pe viitor inimoşii creatori ai acestui nou brand de spectacole să ne ofere cât mai multe surprize plăcute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.