Mai avem nevoie şi de muzică

Mai avem nevoie şi de muzică

2
DISTRIBUIȚI

zvTragedia petrecută în clubul Colectiv a stârnit pe bună dreptate o serie de reacţii. După cum ne şade bine, ca de obicei, am devenit campioni la exagerări. Teorii conspiraţioniste şi scenarii SF se derulează cu o viteză ametiţtoare în mass media, iar obiectivitatea a fost dată la o parte. Cu bună ştiinţă sau nu. Unul din lucrurile aberante care prinde rădăcini tot mai puternice prin rândul multora este acela conform căruia trăim nişte momente în care nu mai avem nevoie de muzică. Drept urmare, nişte indivizi aruncă cu ouă în alţi oameni care participă la un concert la Operă. Tot mai multe concerte se anulează justicat sau nu. Desigur, este cât se poate de normal şi firesc ca după aşa o tragedie să avem un „reset“. Să-ncercăm să facem schimbări. Care să pornească dinlăuntrul fiinţei noastre, aşa încât la nivel macro protestele ce se desfăşoară în stradă să fie eficiente. Însă, drumul de aici până la iniţierea unor petiţii care să interzică un anumit gen de muzică sau desfăşurarea de evenimente muzicale este cât se poate de lung. Desigur, avem o problemă cu locurile unde se desfăşoară aceste concerte.


Graţie tragediei Colectiv am aflat că multe cluburi din ţară nu sunt în ordine la capitolul protecţia împotriva incendiilor. Dar şi faptul că din cele 19.000 de şcoli din România, doar şapte la sută au autorizaţie la acest capitol de protecţie împotriva incendiilor. Bun. Şi-acum? Închidem şcolile care nu corespund noilor directive? Într-o ţară normală, autorităţile iniţiează un dialog preventiv cu toţi oamenii care desfăşoară activităţi de orice gen. Cum s-ar spune, are loc un dialog civilizat. Fiecare patron de club (de exemplu), e informat despre toate măsurile de siguranţă pe care trebuie să le îndeplinească. Autorităţile competente fac o inspecţie şi comunică celor îndreptăţiţi lucrurile care trebuiesc remediate. Proprietarul locaţiei are la dispoziţie o perioadă de timp pentru a fi în regulă, după care autorităţile vin din nou în control şi iau măsuri. Dacă e cazul. Şi asta, pentru că printre altele şi acel patron plăteşte dări la stat. Are angajaţi şi interesul autorităţilor este ca afacerile din orice domeniu să meargă. Cu respectarea legilor, desigur. Pe la noi, lucrurile acestea se desfăşoară altfel. În momente de cumpănă, cum e cel pe care îl traversăm acuma, autorităţile care au fost prin controale în Timişoara au dat amenzi usturătoare. Nu doar pentru avizele ISU în neregulă. De exemplu, pentru neconcordanţa dintre orarul de funcţionare afişat pe uşă şi cel specificat în autorizaţie. Sau pentru faptul că lăzile de bere din magazie nu sunt aşezate pe paleţi. Sau pentru faptul că gunoiul nu este sortat. Desigur, este foarte important ca toată lumea să respecte normele aflate în vigoare. Dar la fel de important este şi ca oamenii ăştia care acum „taie şi spânzură“ să fie obiectivi. Şi înţelepţi. Pentru că, printre altele, mai avem nevoie şi de concerte, cluburi şi muzică.

2 COMENTARII

  1. A declara ceva în documente și a face altfel în realitate înseamnă nerespectarea normelor legale în vigoare, așa că cel care-și permite să facă asta este normal să plătească amendă când este prins, fără prea multe alte discuții, chiar și în ceea ce privește „neconcordanţa dintre orarul de funcționare afișat pe uşă şi cel specificat în autorizaţie”. După plata amenzii evident este recomandat să corecteze, în caz contrar va plăti din nou amenzi când va fi prins. În ceea ce privește așezarea lăzilor de bere, și nu numai, pe paleți, există prevederi legale din 2004/2005. Nu cred că mai e o uimire pentru cei care lucrează autorizat în domeniu. „Avem nevoie şi de concerte, cluburi şi muzică”, însă doar de cele care aplică prevederile legale, în caz contrar se continuă cu stilul „merge și asa”, nefiind deloc o concurență loială față de cei care fac eforturi pentru a respecta legea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.