Mitropolitul Banatului, slujbă de pomenire pentru tinerii morţi în clubul Colectiv. Ce...

Mitropolitul Banatului, slujbă de pomenire pentru tinerii morţi în clubul Colectiv. Ce părere are despre tragedia din Bucureşti FOTO și VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

catedrala-slujba-collectiv (8)

Mai mulţi timişoreni au participat, în această seară, la o slujbă de pomenire pentru tinerii decedaţi în clubul Colectiv din Bucureşti, în ultima zi de doliu naţional. Aceasta a început în jurul orei 17.00 şi a fost oficiată de Înaltpreasfinţia Sa Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, însoţit de zeci de preoţi şi de diaconi.

La finalul slujbei, în semn de solidaritate cu familiile îndoliate, au fost aprinse candele pe treptele catedralei, care au fost aşezate în formă de cruce. Mitropolitul Banatului a avut şi un mesaj pentru credincioşii prezenţi în catedrala mitropolitană, şi nu numai. „Oare ce ne-ar spune ei acum? Ce v-ar spune, în principiu, frățiilor voastre aceşti tineri? În mod cert v-ar spune să nu vă risipiți viața în desfătări, ci căutându-l pe Hristos și împlinind Evanghelia. Sfârșitul lor tragic în flăcări nu vi se adresează numai vouă, ci și nouă, celor mai în vârstă: să luăm aminte că nu știm niciunul dintre noi când vine sfârșitul acestei vieți pământești și este important să ne găsească timpul plecării din lumea aceasta împărtășiți”, a declarat IPS Ioan Selejan.

De asemenea, mitropolitul Banatului a ţinut să precizeze că, în ultimele trei zile, în toate bisericile şi mănăstirile din vestul ţării au fost oficiate slujbe de pomenire pentru tinerii morţi în incendiul din Bucureşti, dar şi rugăciuni pentru sănătatea celor care se luptă să trăiască pe paturile de spital. IPS Ioan Selejan a mai declarat că slujba din această seară nu a fost oficiată pentru a judeca pe cineva, ci „am venit doar să spunem că înţelegem că durerea acestor tineri este un strigăt către ţară, este un strigăt către tineri să îşi aleagă foarte bine locul unde îşi petrec timpul lor liber. De asemenea, este un strigăt şi către noi, cei mai în vârstă, care suntem şi noi într-un fel responsabili de modul în care sunt educaţi tinerii. Cred că ar trebui să facem şi noi cât mai mult pentru a crea alternative la asemenea moduri şi feluri de a-şi petrece tinerii timpul lor liber. Dacă în urmă cu 25 de ani tot tinerii au strigat către ţară să se termine cu ateismul, eu cred că şi ceea ce s-a întâmplat acum este tot un strigăt al tinerilor să ne întoarcem spre Dumnezeu şi să ne întoarcem pe cărările moralităţii noastre strămoşeşti”.

După slujba de pomenire, în timp ce intonau „Hristos a înviat din morţi, cu moartea pre moarte călcând”, preoţii au ieşit alături de credincioşi în faţa Catedralei Mitropolitane şi au aprins candele pe care le-au aşezat în formă de cruce.

Totodată, IPS Ioan Selejan crede că dacă tinerii din clubul Colectiv ar fi avut un spaţiu adecvat şi condiţii decente în care să-şi petreacă timpul liber, tragedia din Bucureşti nu s-ar fi petrecut.


Întrebat dacă preoţii s-au rugat pentru tineri, mitropolitul Banatului a declarat că da. Mai mult, IPS Ioan Selejan este convins că preoţii din spitalele din capitală i-au împărtăşit pe tinerii care nu au fost într-o stare foarte gravă, iar în capelele din spitale s-au făcut rugăciuni. „Nu a ieşit preotul cu bolnavul în curte să-l vadă cineva, ci s-a dus la patul bolnavului”, a explicat mitropolitul Banatului.

În final, IPS Ioan Selejan a explicat că în zilele de 15 şi 22 noiembrie vor fi organizate colecte de bani, iar o parte din sumele strânse vor fi donate familiilor care şi-au pierdut copiii în incendiul din clubul Colectiv. „Aşteptăm să se liniştească lucrurile şi dacă cumva e un tânăr din părţile noastre care a murit, vom asigura toate serviciile religioase gratuit, loc în cimitir gratuit şi dacă familia a rămas într-o stare necăjită, nu vor avea lemne de foc, alimente pentru iarnă, noi vom sări în ajutorul lor”, a conchis mitropolitul Banatului.

Foto: Adrian Pîclișan

1 COMENTARIU

  1. „…vor fi organizate colecte de bani, iar o parte din sumele strânse vor fi donate familiilor care şi-au pierdut copiii în incendiul din clubul Colectiv.” – o parte din bani?
    Pai biserica trebuia sa dea din start bani!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.