O nouă ediție a Taberei Pastel Urban, organizată de Fundația Rubin, a...

O nouă ediție a Taberei Pastel Urban, organizată de Fundația Rubin, a început la Timișoara. Ce artiști vor participa

0
DISTRIBUIȚI
Copyright 2015 Cosmin Ioachim Damian
Copyright 2015 Cosmin Ioachim Damian

O nouă ediție a Taberei Pastel Urban organizată de Fundația Rubin a început, miercuri, la Timișoara. O ediție ”de colecție”, spun organizatorii care, vineri, au inițiat o întâlnire a artiștilor plastici cu presa. În proiectul care de opt ani deja construiește o imagine pastelată a Timișoarei, la ediția 2015 a Taberei Pastel Urban au fost invitațiși artiști valoroși din vecini. 11 super artiști, trei din Serbia, Biljana Bakaluca Matic și Danijel Babic (Novi Sad), Sabrina Maksimovic (Belgrad), doi din București, Eugen Raportoru și Vlad Andrei Gherghiceanu, descoperă în aceste zile detaliile orașului de pe Bega, alături de plasticieni consacrați din Timișoara – Corina Nani, Georgiana Iancu, Edith Torony, Tiberiu Giucă, Horia Bojin. Grupului i s-a alăturat Valeriu Sepi, membrul celebrei formații Phoenix, artist plastic consacrat care anul acesta s-a ”repatriat” oficial la Timișoara.

Copyright 2015 Cosmin Ioachim Damian

”Eu nu am părăsit Timişoara. Am pictat pe străzile lumii cu acelaşi suflet timişorean. Întotdeauna va fi oraşul meu drag. Am venit înapoi şi încerc să pictez renovările.


Mi se pare foarte important să pui Timişoara înapoi: «Mica Vienă». 30 de ani am fost plecat în excursie. Am lăsat o casă ce s-a mai ruinat. Acum încerc să pictez cum se renovează. Timişoara este aceeaşi. Sufletul meu a rămas aici şi am venit să îl iau. De când am venit înapoi, toţi vor interviuri, probabil că o să îmi facă o statuie. Oamenii sunt frumoşi. Am pictat vreo 3.000 de femei în viaţa mea, fără să am vreo relaţie. Cât suflet puneţi în susţinerea Timişoarei pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, atâta şansă avem. Dacă facem cu suflet, o să fie. Timişoara a evoluat”, mărturisește Valeriu Sepi, în timp ce bucureșteanul Eugen Ropotaru își amintește cum ”În anii ’80, Timişoara însemna Occident. Veneam cu gândul de a cumpăra câte ceva”.

Copyright 2015 Cosmin Ioachim Damian

Tiberiu Giucă, unii din artiștii plastici timișoreni participanți în această ediție a proiectului Fundației Rubin spu”ne: Pe mine mă va preocupa să fie un pic de cer, de casă, lucrările finale de clădiri. Acest amalgan de stiluri şi de forme arhitecturale. O parte bună din oraş începe să primească îngrijirea cuvenită”.

Copyright 2015 Cosmin Ioachim Damian

”Din 2008, în fiecare an, Tabăra Pastel Urban reuneşte artişti profesionişti care surprind în pastel arhitectura şi spiritul oraşului de pe Bega. Am inițiat acest proiect din dragoste pentru orașul nostru, gândind că Timișoara merită iubită și arătată în splendoarea ei. Avem un oraș cu un spirit minunat”, spune Roxana Cirț, directorul Fundației Rubin.

Fotografii: Cosmin Damian

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.