OFICIAL S-a aflat la cât se ridică datoriile Colterm: peste 100 de...

OFICIAL S-a aflat la cât se ridică datoriile Colterm: peste 100 de milioane de lei. Vezi care e schema financiară prin care primăria încearcă să rezolve problema

1
DISTRIBUIȚI

colterm cet 1

Şedinţă decisivă de plen în Consiliul Local Timișoara, astăzi, unde se vor vota nu mai puţin de două proiecte care ar putea scăpa Colterm de datoriile istorice, care se ridică la aproape 108.6 milioane de lei.

Practic, aleşii locali îşi vor da acordul pentru ca datorii istorice, în valoare de 27 de milioane de lei să fie acoperite de la bugetul de stat, dar fiind faptul că acestea provin din subvenţii neachitate de guvern. Mai mult, aleşii locali vor vota şi pentru contractarea unui credit în valoare de cel mult 100 de milioane de lei de la Trezoreria statului, urmând ca banii să fie achitaţi în 20 de ani.

„Se aprobă acoperirea integrală de către Municipiul Timișoara, din surse de la bugetul de stat, a pierderilor induse din prestarea serviciului public de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație, în valoare de 27.046.267 de lei. Se aproba demararea procedurilor legale în vederea alocării sumei din surse de la bugetul de stat”, se arată în primul proiectul de hotărâre.

Legat de valoarea datoriilor, Colterm a informat municipalitatea printr-o adresă că „înregistrează datorii către furnizori în sumă de 103,4 milioane de lei, din care cu scadență depășită 92 de milioane de lei.


Această situație a fost determinată de înregistrarea a 108,6 milioane de lei, pierderi induse ca urmare a încasării cu foarte mare întârziere a subvențiilor cuvenite de la bugetul de stat și local, în perioada 2006 – 30 iunie 2012”. Societatea a achitat nu mai puţin de 62,5 milioane de lei credite, în condițiile în care a înregistrat pierderi, și, ca atare, aceste rambursări s-au făcut prin neplata la termen a furnizorilor și a obligațiilor de plată către ANAF.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat în plen că „vrem să aprobăm 100 de milioane de lei din trezorerie, există legislaţia generică, ştiţi că dată fiind importanţa asigurării agentului termic pentru cetăţeni s-a generat în timp şi legislaţia dedicată care permite anumite facilităţi pentru societăţile comerciale ale instituţiilor publice locale furnizoare de agent termic. E convenabil să putem face un împrumut la Ministerul Finanţelor prin Trezorerie”. Ambele proiecte au trecut și, astfel, datoriile istorice în valoare de 27 de miliaone de lei ar putea fi șterse, în vreme ce pentru diferența până la 108,6 milioane de lei primăria va contracta un credit, care va fi rambursat în cel mult 20 de ani.

1 COMENTARIU

  1. 108.6 milioane lei impartit la 68,000 abonati (apartamente conectate la sistemul centralizat) = 1597 lei. si asta este doar datoria, nu si subventia. oare cit este subventia per abonat? unde mai pui ca cu toate aceste milioane de euro aruncate in gaura asta fara capat incalzirea este mai scumpa decit cu „imorala” centrala proprie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.