Piața de locuințe iese din recesiune. Ce prag psihologic va fi depășit...

Piața de locuințe iese din recesiune. Ce prag psihologic va fi depășit de prețul garsonierelor

0
DISTRIBUIȚI

blocuri tm

Analiștii pieței imobiliare spun că aceasta a ieșit oficial din recesiune. Timișoara este de departe orașul mare al țării care a ieșit cel mai bine din criză.

La finele lunii trecute, suma medie cerută pentru apartamentele disponibile spre vânzare pe plan național (noi și vechi) era de 980 de euro pe metru pătrat, ceea ce echivalează cu o diferență de 52,4% față de punctul de apogeu al pieței (luna martie a anului 2008, când pretențiile proprietarilor se ridicau, în medie, la 2.058 de euro pe metru pătrat). Pragul minim al prețurilor a fost atins în luna decembrie a anului trecut, când locuințele se tranzacționau la o valoare de 891 euro pe metru pătrat, cu 10% mai mică decât cea înregistrată în prezent.

Până la finele anului specialiștii în domeniu spun că în cazul garsonierelor din Timișoara va fi depășit pragul psihologic de preț, 1.000 de euro pe metru pătrat.


În prezent o garsoniere se vinde la Timișoara cu 998 de euro / mp.

La interval de un an, la Timișoara se înregistrează o creștere de 9% la prețurile apartamentelor noi, respectiv de la 892 la 972 de euro / mp. În cazul apartamentelor vechi prețurile au crescut și mai mult, cu 12% de la 830 la 930 de euro / mp.

Cea mai mare creștere e înregistrată la apartamentele cu două camere, unde prețurile s-au majorat cu 15%, de la 842 la 970 de euro / mp.

Conform unui studiu derulat de imobiliare.ro, aproape 36% din populația urbană de peste 25 ani din șase mari orașe ale țării (București, Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța și Iași) are sau a avut o nevoie imobiliară activă într-un interval de șase luni. Mai mult de jumătate dintre respondenți, respectiv o pondere de 52% din total, au menționat nevoia de a cumpăra o proprietate, în vreme ce diferența de 48% este divizată între cei interesați să închirieze, să dea spre închiriere sau să vândă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.