Povestea unei afaceri prospere, la PRESSALERT LIVE. Cum vinde Fornetti 800 tone...

Povestea unei afaceri prospere, la PRESSALERT LIVE. Cum vinde Fornetti 800 tone de produse, lunar, şi care sunt preferatele românilor VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

csaba toth1

Produsele Fornetti au ajuns unele dintre preferatele românilor. Indiferent că le este foame sau au poftă de ceva dulce, românii nu ratează ocazia ca atunci când trec pe lângă un astfel de magazin să nu cumpere şi câteva produse. O demonstrează vânzările uriaşe ale companiei, care comercializează, în fiecare lună, aproximativ 800 tone de fornetti. Csaba Toth, directorul general al Fornetti România, a fost prezent, în această seară, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE, pentru a vorbi despre viitorul francizei, cât de greu reuşeşte compania să găsească oameni pentru a-i angaja şi care sunt produsele fornetti preferate de români.

Potrivit directorului general Fornetti România, niciun produs nu pleacă din fabrică fără a nu fi validat, astfel că nu are cum să se întâmple vreo tragedie. De asemenea, Fornetti realizează audit şi la compania care distribuie materia primă. „Avem o procedură internă foarte strică, pentru că un produs neadecvat poate să ducă la nenorociri la fel de mari ca cele de la clubul Colectiv. Tocmai de aceea, niciun produs nu pleacă din fabrică până nu e validat”, a explicat Csaba Toth.

Directorul Fornetti România a povestit, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE, despre cum a reuşit compania să iasă din situaţia dificilă în care a fost în urmă cu câţiva ani, când a intrat în insolvenţă. Nu mai puţin de 250 de angajaţi au fost concediaţi, adică aproape 40 % din numărul total, la sfârşitul lui decembrie 2011, chiar cu o zi înainte de ajunul Crăciunului.

Firma a luat fiinţă la Timişoara în anul 2001 şi a cunoscut un succes enorm. În şapte ani de zile, Fornetti România ajunsese să aibă peste 1.000 de puncte de vânzare în franciză în întreaga ţară. Însă, pentru că era nevoie de o fabrică nouă, reprezentanţii companiei au investit 15 milioane euro, din care 12 milioane luaţi de la mai multe bănci, pentru a putea fi realizată. „Apoi, s-au luat nişte decizii greşite de management, a venit şi criza, iar oamenii au renunţat la aceste produse, pentru că vorbim de o companie care oferă hrană, dar una suplimentară, nu de bază, aşa cum este pâinea.


Astfel, a venit un declin ce a declanşat declararea insolvenţei”, a povestit Csaba Toth.

Însă, Fornetti România nu a acumulat foarte multe datorii la stat, iar după ce băncile au fost convinse să accepte o reeşalonare a creditelor, firma s-a reorganizat. Astfel, după ce a ieşit din insolvenţă, în luna august a acestui an, Fornetti România a devenit parte a Arytza Group, lider european pentru produsele de patiserie şi panificaţie congelate. Prin urmare, fabrica din Timişoara a rămas una dintre cele mai mari din ţară, iar vânzările au crescut în acest an cu 15 % faţă de cele înregistrate în 2014. Pentru că firma creşte, reprezentanţii companiei vor să investească peste un milion de euro în dezvoltarea producţiei.

Pentru asta însă, este nevoie şi de aproximativ o sută de angajaţi pentru fabrica din Timiş, pe care Fornetti România nu ştie de unde să-i ia. „Lipsa acută de personal se simte în judeţul Timiş. Noi luăm şi necalificaţi şi încercăm să-i calificăm. Este o problemă în ceea ce priveşte lipsa doritorilor de a se angaja. Pe de o parte, de vină sunt salariile, dar multe persoane şi de la noi au plecat în străinătate. Cresc salariile şi în ţară, dar salariile din România nu se pot compara cu cele din Germania, nici în zece ani nu se vor putea compara. Efectiv nu există personal suficient. Nu sunt adeptul relocării de personal, pentru că asta presupune cheltuieli mai mari. Salariul mediul net în companie este de 1.600 lei, avem 426 de angajaţi”, a explicat directorul general al Fornetti România.

Românii adoră să mănânce fornetti cu telemea

Întrebat de moderatorul emisiunii care sunt produsele fornetti preferate de români, Csaba Toth a declarat că cel mai bine se vând cele cu telemea. Pe de altă parte, maghiarii preferă pogăcelele cu jumări sau simple. În ceea ce priveşte produsele dulci, cele mai vândute sunt cele cu caise sau vişine, atât în ţara noastră, cât şi în Ungaria. „Românul priveşte produsul de patiserie ca o mâncare, îşi cumpără fornetti pentru că îi este foame. În alte ţări, produsele fornetti sunt văzute ca o gustare, ca un desert”, a mai precizat directorul companiei.

În prezent, Fornetti România are peste 600 de magazine în România. Aproximativ 5.000 de euro costă să deschizi o franciză Fornetti în ţara noastră. „Ne dorim ca pe viitor să avem magazine nu foarte multe, dar bune. Pregătim un program de schimbare a imaginii Fornetti”, a conchis Csaba Toth, la PRESSALERT LIVE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.