Prefectul de Timiș a explicat în detaliu la PRESSALERT LIVE de ce...

Prefectul de Timiș a explicat în detaliu la PRESSALERT LIVE de ce a ATACAT hotărârile CL legate de paranghelii și poluare. Ce piedică legală există pentru ducerea liniilor ferate în subteran VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

eugen dogariu (1)

Prefectul Eugen Dogariu a vorbit în emisiunea PRESSALERT LIVE despre cele mai controversate hotărâri luate în ultimul timp de Consiliul Local Timișoara. Înaltul funcționar public a explicat că interzicerea parangheliilor și limitele impuse companiilor care poluează ar intra în conflict cu legile existente.

Prefectul de Timiș a spus că mereu a încercat să rezolve documentele cu probleme prin contencios grațios, pentru a nu apărea confilicte. „Revenind la speța de săptămâna aceasta, cea legată de paranghelii. Această hotărâre de consiliu nu a adus nimic nou față de alte legi care reglementează acest segment. A fost o chestiune de imagine. Am citit online: că nu mai sunt interzise. Nu au fost niciodată interzise. Nu au făcut altceva decât să preia alte texte care reglementează ordinea publică, fără să aducă nimic nou. CLT a făcut-o ca să arate că o interesează ceva, dar doar de formă, până la urmă. Noi am atacat-o pentru că nu aduce nimic nou și supralegalizează cumva ce era prevăzut în alte acte administrative. O hotăre de consiliu local nu poate modifica o lege sau să interpreteze, poate doar să pună în aplicare o lege”, a declarat Eugen Dogariu la PRESSALERT LIVE.

Cât despre hotărârea prin care se dorea inhibarea marilor poluanți, prefectul consideră că situația e similară. „În primul rând, până la momentul actual consiliul local nu a făcut dovada că a făcut o consultare publică. Conform legii 52 a transparenței decizionale trebuie făcute consultări publice pe teme care afectează comunitatea. În al doilea rând a modificat o lege. A introdus niște indicatori, care sunt la jumătate din cât prevede legislația românească, aliniată legislației europene. El știe că nu e posibil. Dar din nou fiind un subiect sensibil percepției publice…”, a continuat Eugen Dogariu.

Înaltul funcționar public spune că a cerut dovada unei consultări publice și în cazul pasajului de la Operă: „Noi am solicitat dovada în urmă cu o săptămână.


Dacă nu se respectă vom merge și cu această hotărâre în contencios administrativ”.

„CL și Primăria au la dispoziție diferite instrumente. Mă refer la planul urbanistic general, in discuție de mulți ani, spre finalizare acum. Unde pot fi trecute clar unde se pot face activități poluante, comerciale, rezidențiale, etc”, a spus Dogariu despre o eventuală soluție la problema poluării.

„Ca să muți o altfel de investiție nu există niciun temei legal, poți să-l sancționezi prin închiderea, suspendarea activității, dar nu poți spune că de azi nu mai funcționezi aici pentru că așa cred eu că e bine pentru oraș”, a mai precizat Dogariu cu referire la amenințările transmise de Nicolae Robu firmelor din oraș.

Prefectul Eugen Dogariu a subliniat și o situație anormală în planul autorităților locale, care au aprobat un studiu de prefezabilitate pentru ducerea căilor ferate în subteran. „Colegii mei din cadrul serviciului de contencios au considerat că Primăria nu poate să finanțeze lucrări pe proprietatea altei instituții publice, liniile sunt în proprietatea CFR. O să ne trezim că vine cineva din primărie peste un an și spune că «Prefectura nu ne-a spus nimic»”, a conchis Dogariu.

Probleme mari cu un secretar din teritoriu

Prefectul de Timiș a evidențiat și un caz inedit în relația cu secretarii din primăriile din județ.

„În fiecare săptămână sunt cinci-șase adrese cu probleme… Acțiuni în instanță am făcut puține, pentru că au fost refacute. Sunt interpretate în special lucruri legate de patrimoniu. În general primăriile au reacționat pozitiv când instituția prefectuului le-a trimis acest răspuns… Din păcate avem secretari care două-trei luni nu ne-au trimis niciun fel de act. Legea 215 spune că au obligația 10 zile de la adoptare să trimită… nu zice ce se spune dacă nu trimite. Noi am făcut demersuri, am atras atenția, apoi am cerut primarilor să ia măsuri împotriva secretarilor. Câteva s-au rezolvat, au început să trimită hotărârile și dispozițiile. Campioană e comuna Bogda, nu a trimis acte vreo cinci-șase luni. Când am solicitat colegilor să introducă secretarul în comisia de disciplină, ni s-a spus că acel secretat a intrat în pensie de două săptămâni. Acum au început să vină actele, lucrurile s-au schimbat”, a concluzionat Eugen Dogariu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.