Primarul Nicolae Robu admite că statuile care vor fi amplasate în Timişoara...

Primarul Nicolae Robu admite că statuile care vor fi amplasate în Timişoara nu sunt pe placul lui. Cum îi scuză pe artişti şi cum luptă pentru dreptul femeilor de a purta tocuri prin centru

0
DISTRIBUIȚI

sfgheoziduri 020

Lucrările de reabilitare a centrului istoric din Timişoara sunt aproape de final. Dacă primarul Nicolae Robu anunţa acum câteva zile că pavarea celor zece străzi care vor deveni pietonale, dar şi a marilor pieţe din centru, va fi gata la finele lunii, astăzi edilul a precizat că strada Mercy a fost deja pavată.

„Strada Mercy este o stradă la care eu ţin foarte mult, aşa cum ţin de altfel şi la tot centrul istoric. Strada Mercy are parte de o piatră specială de la o carieră din Italia, una din puţinele existente cu combinaţia aceasta de piatră de roşiatic cu gri. Toată pavarea este gata, pe strada Mercy a ieşit foarte frumos, aşa cum m-am aşteptat de la început cu porţiuni pavate cu piatră mare pe zona centrală astfel încât să fie o parte a străzii comodă la plimbare pentru domni şi în primul rând pentru doamne şi domnişoare, care trebuie să meargă în centrul istoric şi cu tocuri, nu cu încălţăminte sport aşa cum li se pare unora.


(…) Nu cred că este normal să se meargă cu punga că încălţăminte în mână şi cred că este cazul ca în centrul istoric să fie şi străzi care să ofere comoditate la plimbare”.

Edilul a comentat şi pe marginea statuilor care vor fi amplasate în centrul istoric spunând că arhitecţilor şi artiştilor nu li se pot impune soluţii.

Mai mult, deşi admite că nici el nu este complet mulţumit de statuile din centru, Robu susţine că aceasta este o chestiune de gusturi şi că noile opere de artă nu ar trebui vandalizate pe motiv că nu sunt reprezentative pentru orașul de pe Bega. „Sunt statui unicat, nu ştiu dacă le aveau în atelier sau le-au făcut ulterior. Nu a fost prevăzut în proiect ca ele să fie reprezentative pentru oraş. În general lucrurile se întâmplă cum vreau eu, ca să nu fiu ipocrit, în general, dar cum nimic nu este absolut pe lumea asta, nici această aserţiune nu are valoare de adevăr absolut. Una din situaţiile de exepţie în care lucrurile nu sunt aşa cum le-aş fi dorit eu este şi aceasta cu statuile”, a completat edilul.

Cele șapte lucrări, care costă 523.000 lei fără TVA, sunt „Marea piramidă”, „Coaja de om” și „Totem”, realizate în bronz de Mircea Roman, „Supermam” și „Eva”, bronzuri de Virgil Scripcariu, „Ansamblu de coloane”, bronz și tehnică mixtă de Ion Nicodim și „De-a telefonul” realizat în bronz patinat de Bogdan Rata. Este vorba despre lucrări de mari dimensiuni, cu înălțimi între 155 și 200 de centimetri, în timp ce monumentul intitulat „Totem” ajunge chiar la trei metri.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.