„Prin vis”, pe scena Teatrului Național Timișoara. Despre ce este vorba și...

„Prin vis”, pe scena Teatrului Național Timișoara. Despre ce este vorba și când are loc premiera

1
DISTRIBUIȚI

IMG_6627-a1

Au mai rămas doar câteva zile până la noul spectacol de teatru-dans pe care Naționalul timișorean îl propune publicului său. Prin vis este un road-movie „întors”, o sumă de povești care se articulează în jurul unei mașini.

„O mașină care funcționează ca o insulă în necunoscut, ca un punct care fixează spațiul și timpul aflate în continuă mișcare. Acesta este Prin vis, spectacolul pe care îl propune cunoscutul artist franco-maghiar Pál Frenak, aflat în dublă ipostază de coregraf și regizor. Distribuția care valorifică punctul de intersecție dintre teatru, dans și sugestia cinematografică pe care îl propune spectacolul este alcătuită din actorii Cătălin Ursu, Alina Ilea, Mara Opriș, Laura Avarvari, Colin Buzoianu, Daniela Bostan, Luminița Tulgara, Călin Stanciu Jr., Raul Lăzărescu și Ionuț Iova. Echipa de creație este completată de Mátyás Varga, autorul textelor, Philippe Martini (ilustrație video) și Gilles Gauvin (ilustrație muzicală)”, arată Codruța Popov, secretarul literar al Naționalului.

Premiera spectacolului Prin vis este programată miercuri, 2 decembrie, de la ora 19.00, la Sala 2 și este urmată de o a doua reprezentație joi, 3 decembrie, de la aceeași oră. Dacă biletele pentru premieră sunt epuizate, se mai pot achiziționa locuri pentru al doilea spectacol la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești”, str.


Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic), orar marți-duminică, orele 11-19, sau online pe www.tntimisoara.com.

Pál Frenak este unul dintre cei mai cunoscuți coregrafi și dansatori europeni, binecunoscut timișorenilor, după ce, în urmă cu mai bine de un deceniu a fost primul artist străin invitat la Timișoara cu un spectacol de dans contemporan. Ulterior acestui moment (creat la vremea respectivă de Centrul Cultural Francez), între Pál Frenak și Teatrul Național Timișoara s-a construit o colaborare fructuoasă care a dus la crearea primului spectacol de teatru-dans al Naționalului, sWitch, dar și la prezența în edițiile FEST-FDR a unora dintre cele mai tulburătoare spectacole de dans contemporan din Europa, InTime și Twins.

Născut la Budapesta, Pál Frenak s-a stabilit în Franţa în 1988, iar în 1989 şi-a creat acolo o mică companie de dans. Aşa cum a declarant, nu o dată, mediul artistic francez l-a ajutat să depăşească nivelul de cunoaştere în materie de dans pe care-l dobândise în ţara sa de origine, respectiv tradiţia folclorică şi tradiţia dansului clasic, şi să se deschidă către alte orizonturi mai largi şi către un drum propriu în ceea ce privește preocupările şi limbajul artistic.

După un deceniu de carieră artistică în Franţa, dansatorul şi coregraful maghiar Pál Frenak a revenit in Ungaria şi a fondat în 1998 compania care îi poartă numele.  Pál Frenak îşi desfăşoară activitatea deopotrivă la Paris şi în Budapesta. Spectacolele companiei exploatează, în mare măsură, relaţiile interumane, propunând concepte inovative în dansul contemporan.

Foto: Adrian Pîclișan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.