România nu duce lipsă de medici în spitale, ci de femei de...

România nu duce lipsă de medici în spitale, ci de femei de serviciu. Cine spune asta şi cu ce soluţie vine VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

spital (1)

Prea mulţi absolvenţi de medicină în România, care pur şi simplu nu au unde să se angajeze în spitalele din ţară. Acesta este punctul de vedere al preşedintelui Colegiului Medicilor din Timiş, Lazăr Fulger, care a fost invitat, în această seară, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE.

Medicul timişorean, care este şi şeful Clinicii II Chirurgie de la „Judeţean”, explică faptul că, anual, la colegiul medicilor sunt depuse între 100 şi 160 de solicitări de eliberare a certificatului de bună practică medicală, necesar doctorilor pentru a munci în spitalele din străinătate. „Nu ştiu câţi din ei pleacă. Noi suntem centru de pregătire în specialitate, deci medicii stau aici să dobândească o specialitate. Din păcate, numărul de locuri care se scot pentru a se face o specialitate este mult mai mare decât cerinţele clare ale ţării. În mod normal, ar trebui ca Ministerul Sănătăţii să scoată pentru o specializare un număr de locuri care să împrospăteze previziunea de ieşire la pensie, previziunea de morţi întâmplătoare, în aşa fel încât să-ţi acoperi tot timpul necesarul de specialişti, plus vrei să dezvolţi anumite sectoare.


Însă, universităţile din toată ţara dau mulţi absolvenţi care exercită o presiune să facă specializări, pe care România nu-i poate absorbi”, explică Lazăr Fulger.

Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din Timiş, spitalele din România „se plâng că duc lipsă de cadre medicale de îngrijire, de femei de serviciu, nu de medici. Nu avem ce posturi să le oferim. Unde să lucreze?”.

Medicul Lazăr Fulger a explicat, la PRESSALERT LIVE, şi de ce vor tinerii să se facă doctori. „Pentru că pe piaţă globală a muncii au văzut că dacă ai diploma de medic, te poţi plasa foarte rapid în străinătate. Este păcat că îi pregătim foarte bine pe gratis, apoi pleacă în străinătate şi nu ni se decontează de nimeni acest serviciu”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din Timiş.

Medicul timişorean a mai precizat, provocat fiind de către moderatorul emisiunii, că prea puţini oameni care au trecut de vârsta de pensionare rămân în sistem. „Sita este destul de deasă. Ca să rămâi după vârsta de 60 ani în sistem trebuie să fi conducător de doctorat, să ai un anumit număr de granturi europene făcute, să ai un anumit punctaj. La Universitatea de Medicină din Timişoara au rămas doar cei care au îndeplinit aceste condiţii”, a explicat Lazăr Fulger. De altfel, şi Lazăr Fulger a împlinit 65 ani, dar a rămas în sistem pentru că a îndeplinit condiţiile şi spune că va ieşi la pensie la 67 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.