Colegiul Național Bănățean se află momentan în chirie în clădirea istorică de pe Bulevardul ”16 Decembrie 1989”. Directorul institutului de învățământ, Sorin Ionescu, a explicat la PRESSALERT LIVE care e situația actuală a imobilului și a vorbit de asemenea despre cele mai stringente probleme, dar și soluțiile găsite la liceul de top din Timișoara.
Prezent azi în studioul HDV, Sorin Ionescu a spus că Primăria Timișoara se află în proces de negocieri cu proprietarul principalei clădiri în care-și desfășoară Colegiul Național Bănățean activitatea. ”Noi acum suntem între proprietarul clădirii, Biserica Romano-Catolică și Primăria Mun. Timișoara. Nu suntem o minge de ping pong pentru că suntem în relații bune cu ambele instituții. S-au făcut două evaluări, sumele diferă. Nu aș putea să avansez cifre, cred că e de vreo 10-20% diferența. Știu că în acest moment se poartă discuții pentru cumpărarea clădirii. Se plătește de către autorități 15.000 de euro pe lună pentru Colegiul Național Bănățean și Liceul Obradovici. În istoric a existat un singur institut de învățământ, Dositei Obradovici… Primăria nefiind proprietar nu poate investi foarte mulți bani în clădire. În special corpul gimnazial de pe Dragalina… necesită reparații”, a declarat Sorin Ionescu la PRESSALERT LIVE.
Obiectivele viitoare
Directorul CNB a precizat că unul dintre obiectivele pentru care a luptat a fost ca elevii să nu mai iasă seara târziu de la orele de clasă. O provocare precum și în cazul altor instituții de învățământ a fost mărirea numărului de clase pregătitoare. ”Mi-am dorit trecerea la învățământul generalizat de dimineață. Am încercat să găsim spații. O soluție a fost să desființăm vechiul internat. Am reușit în doi ani să ajungem cu 81 de clase. Avem 2.400 de elevi în total, cei mai mulți din județ, suntem puțin mai mari ca unele comune. Anul trecut, în Consiliul de Administrație, am discutat să cerem aprobarea pe patru clase pregătitoare. Desigur, nu poți să-i acuzi pe părinți, își doresc ce e mai bun. E o metodologie proastă de înscriere făcută de Minister. Noi am sesizat și colegii de la Inspectorat, sunt convins… Această metodologie e de șase ani de zile. Presa scrie de cazurile în care se oferă vize de flotant, apar anunțuri pe stâlpi.
Eu am propus să facem la fel ca la biletele de avion. Primii să fie serviți. Am ajuns la opt clase… Am avut o discuție, ni s-a propus spațiul de pe Rebreanu, la Generala Nr. 9, la etajul 2 sunt șase clase ale CNB, pregătitoare, unii părinți nu au vrut să accepte. Urmează ca din toamnă, când reușim să amenajăm se vor întoarce pe 16 Decembrie. Toți s-au obișnuit între timp, sălile sunt mari, luminoase”, a spus directorul Sorin Ionescu.
Clase de limba germană
Colegiul Național Bănățean asigură din acest an și două clase pregătitoare la limba germană. ”Inițial am cerut o clasă. Am avut 54 de copii înscriși, raportul a fost de 2 la 1. La română s-a înscris 170 de copii pe 100 de locuri. Constatăm o creștere, e normală, având în vedere polul economic care e Timișoara. Din păcate e lipsa cadrelor didactice vorbitoare de limba germană. Această criză se va acutiza, de vină e proasta motivație salarială. Un debutant are 1.200-1.300 lei, acum cu majorări, în condițiile că pe piația liberă obține cel puțin dublu”, a explicat Sorin Ionescu.
Directorul CNB a vorbit și despre soluția găsită pentru a suplimenta bugetul în mod legal din surse externe: ”Funcționăm pe două paliere. Bugetul instituției, asigurăm doar o parte din cheltuieli. Și un ONG al păriniților, cu contribuții care și le gestionează. Am încurajat sponsorizările. Sunt firme care la sfârșitul anului pot dona. 2% din profit. Am încurajat dotarea unor spații pe baza acestor sponsorizări”.
O altă problemă a Colegiului Național Bănățean e numărul mic de laboratoare și problema modernizării acestora. ”Anul acesta am reușit după zece ani de zile să modernizăm un laborator, am adus 30 de calculatoare performante acum doi ani s-a mai dotat un laborator, cu laptopuri, nu foarte performante…”, a precizat Sorin Ionescu. CNB a dezvoltat o colaborare cu Universitatea de Vest pentru a-i ajuta pe elevi și în această privință.
”Oferta educațională UVT seamănă cu oferta noastră, au și facultăți în domeniul real și cel uman”, a conchis directorul Colegiului Național Bănățean. Astfel, elevii au avut ocazia să ia contact cu Facultatea de Psihologie și Facultatea de Economie, pentru o mai bună îndrumare profesională.
În ceea ce privește pericolul unui incendiu în instituția de învățământ, Sorin Ionescu a subliniat că în cazul CNB nu e nevoie de avizul ISU. ”Clădirea e construită înainte de 1989. Ce avem e anual un control de la ISU… Am făcut exerciții de evacuare, unele însoțite de mașini de pompieri. Uitându-ne la tragedia de la București ne-am pus problema cât de pregătiți suntem, exerciții am făcut…”, a adăugat Ionescu.