Un studiu privind opţiunile profesionale ale studenţilor, realizat în cadrul unui proiect european, i-a pus pe gânduri pe reprezentanţii Universităţii de Vest din Timişoara. Din acest studiu aflăm că tinerii preferă să înveţe de unii singuri, plus că şi-ar dori să facă mai multă practică în companii. Mai mult, în ceea ce priveşte locul de muncă ideal, studenţii au dezvăluit că cel mai important nu este salariul pe care-l primesc, ci să facă parte dintr-un mediu colegial plăcut.
Studiul a fost realizat asupra unui eşantion de aproape 2.000 studenţi din şapte universităţi din întreaga ţară, printre care şi UVT. „Din acest studiu a reieşit că majoritatea studenţilor sunt mulţumiţi de programele de studiu alese, însă 25% consideră că s-ar potrivit şi pe alte domenii de studiu. Cei mai mulţi studenţi s-au plâns de faptul că principalele lipsuri în ceea ce priveşte competenţele dobândite sunt cele practice. Tocmai de aceea, majoritatea tinerilor şi-ar dori ca măcar un semestru să se desfăşoare în companii private sau instituţii în care să facă practică”, a explicat, astăzi, Vlad Petcu, manager operaţional al proiectului european „Studenţii de azi, profesioniştii de mâine”.
Interesant este faptul că majoritatea studenţilor au declarat că învaţă de unii singuri, autonom, motiv pentru care conducerea Universităţii de Vest din Timişoara vrea să ia măsuri pentru a schimba acest lucru.
„Faptul că studenţii spun că învaţă mai mult singuri trebuie să ne zică faptul că poate programele noastre de studiu nu sunt atât de moderne, poate fişele disciplinelor nu sunt actualizate, poate că munca noastră ca şi cadre didactice nu se ridică în acest moment la nivelul aşteptării studenţilor noştri. Acesta este motivul pentru care vom înfiinţa foarte curând un departament care se va ocupa de perfecţionarea cadrelor didactice universitare”, a anunţat Mădălin Bunoiu, prorector în cadrul UVT.
Din acelaşi studiu privind opţiunile profesionale ale studenţilor mai aflăm că mai important decât un salariu foarte bun sau flexibilitatea la locul de muncă este un mediu colegial plăcut. „Totodată, studenţii nu se gândesc să meargă în zona de antreprenoriat şi să plece din ţară. Din acest studiu poate reieşi profilul tânărului român cu studii superioare: foarte deschis, amiabil, conştiincios şi destul de puţin stabil emoţional. Aceste informaţii sunt extrem de relevante pentru angajatori, care pot să aibă o imagine reală a ceea ce înseamnă tinerii din învăţământul superior”, a mai explicat Vlad Petcu.
În cadrul proiectului „Studenţii de azi, profesioniştii de mâine” au fost implicaţi peste 5.600 de studenţi din şapte universităţi din ţară. Tinerii nu au făcut practică în companii, în schimb au participat la conferinţe de management al carierei, au beneficiat de consiliere profesională şi au realizat vizite de lucru la potenţiali angajatori. Ana Blandiana, Monica Tatoiu sau Dumitru Prunariu au fost doar câteva dintre personalităţile care le-au vorbit studenţilor timişoreni despre cum pot reuşi în carieră, în cadrul proiectului.
Reprezentanţii Universităţii de Vest din Timişoara anunţă că au de gând să acceseze un nou proiect finanţat cu fonduri europene care va fi mult mai axat pe stagii de practică pentru studenţi.