TIMIȘOARA UITATĂ Karl Diel, chirurgul care a pus umărul la dezvoltarea sistemului...

TIMIȘOARA UITATĂ Karl Diel, chirurgul care a pus umărul la dezvoltarea sistemului medical din Banat. Câți pacienți a operat de-a lungul carierei FOTO

0
DISTRIBUIȚI
2. dr. karl diel
Dr. Karl Diel

Karl Diel, cel care avea să pună bazele chirurgiei moderne în Timiş, s-a născut în 1855, la Hatzfeld, pe atunci o comună a Imperiului austriac aflată sub administraţie maghiară (azi oraşul Jimbolia din județul Timiș), într-o familie de meşteşugari.

Karl Diel – o carieră medicală strălucită

După studiile primare urmate în localitatea natală şi cele gimnaziale la Szarvas, în comitatul Békés, Karl Diel s-a înscris, în 1872, la facultatea de medicină din Budapesta, pe care a absolvit-o în 1877, dobândind, un an mai târziu, titlul de doctor în medicină.

A urmat o carieră medicală strălucită, în care a urcat toate treptele ierarhiei profesionale, lucrând alături de somităţi medicale ale vremii, printre care reputatul chirurg dr. Dollinger, şi a fost unul dintre cei mai cunoscuţi şi renumiţi medici chirurgi din Banatul acelor ani.

Fondatorul spitalului din Jimbolia

După câţiva ani petrecuţi la secţia de chirurgie a spitalului universitar Rochus din Budapesta ca asistent medical, încă din anii studenţiei, Karl Diel a revenit în comuna natală în 1882, unde a continuat să profeseze. Aici exista doar un spital comunal cu zece paturi, înfiinţat în 1855, condus de un singur medic, astfel încât dr. Diel a avut iniţiativa construirii unui nou spital. Inaugurarea festivă a spitalului teritorial „Elizabeta”, care avea 90 de paturi şi putea concura cu spitale mari precum cele din Timişoara sau Arad a avut loc în anul 1896, director al acestuia fiind numit Ernst Stroß. Conducerea secţiei de chirurgie a fost preluată de fondatorul spitalului, doctorul Diel, care a devenit în 1924 şi director, deţinînd această funcţie până în 1928. În acei ani a coordonat şi un sanatoriu privat.

De-a lungul prodigioasei sale cariere, a operat cu succes peste 50.000 de bolnavi veniţi din întregul Banat. În toamna anului 1919, când o parte a spitalului militar din Timişoara a fost evacuată, pacienţii care veau nevoie de intervenţii chirurgicale au fost mutaţi la spitalul din Jimbolia, în secţia condusă de dr. Diel.

Decorat de Regele Ferdinand

A făcut numeroase specializări în străinătate şi a pus în aplicare cele mai noi descoperiri şi practici în domeniul chirurgiei, aducându-şi o contribuţie remarcabilă la dezvoltarea serviciilor de sănătate în Banat. După alipirea Jimboliei la Regatul României Mari, localitatea a fost vizitată de Regele Ferdinand, care l-a decorat pe doctorul Karl Diel cu ordinul „Steaua României” pentru meritele sale profesionale.

Omagiul Jimboliei pentru dr. Karl Diel

Karl Diel a încetat din viaţă în 1930, la Jimbolia, la scurt timp după împlinirea vârstei de 75 de ani, la doar doi ani după pensionare, şi a fost înmormântat în oraşul natal.


În semn de recunoştinţă pentru vestitul chirurg, colegiul medicilor bănăţeni şi locuitorii Jimboliei au făcut o colectă pentru ridicarea unui monument al doctorului Karl Diel. Statuia de bronz de peste trei metri realizată de sculptorul timişorean Rubletzky Géza, care este aşezată pe o piatră cubică din granit de un metru şi jumătate în parcul orăşenesc din faţa primăriei a fost dezvelită în 1940. Din 1998, spitalul din Jimbolia construit prin grija sa îi poartă numele, iar în anul 2000, în casa natală a renumitului medic a fost amenajat un punct muzeistic în memoria sa.

Surse foto: banaterra.net, ghidulmuzeelor.ro, panoramio.com, hatzfeld-banat.de

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.