Timișoara are un centru de genetică medicală de cinci milioane de euro....

Timișoara are un centru de genetică medicală de cinci milioane de euro. Cum vor fi convinși tinerii cercetători să nu mai plece în străinătate

0
DISTRIBUIȚI

centru de medicina genomica

Cu ajutorul a peste 120 de echipamente de ultimă generație, la Timișoara pot fi studiate genele care duc la apariția unor boli extrem de grave. Aproximativ cinci milioane de euro, bani de la Uniunea Europeană, au fost câștigați de Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara pentru realizarea unuia dintre cele mai moderne centre de cercetare genomică și genetică medicală din Europa de Est. Astfel, reprezentanții universității speră că vor reuși să convingă tot mai mulți tineri cercetători să nu mai plece în străinătate.


Asta pentru că la Timișoara se poate face cercetare la fel ca la nivel european.

„După aproape opt luni, suntem în faza în care am achiziționat toate echipamentele pentru centru. Probleme încep și de acum încolo, mă refer la specializarea tinerilor, la derularea altor proiecte în așa fel încât să funcționăm și să ne realizăm strategia și misiunea pentru care am scris acest proiect. Prin intermediul acestui centru, UMF se poate angaja în proiecte de cercetare europene. Este foarte important să devenim foarte competitivi și să investim în tinerii pe care-i avem, pentru că tinerii care nu-și găsesc un loc adecvat de cercetare, categoric vor pleca din țară, din start. Și atunci, dacă îi putem reține, îi putem implica în diverse proiecte de cercetare, e preferabil să ne rămână tinerii aici și nu să-i aducem din când în când pentru activități anuale”, a explicat Maria Puiu, directorul proiectului european și profesor de genetică la Universitatea de Medicină din Timișoara.

Concret, cu cele aproximativ cinci milioane de euro câștigate au fost realizate 15 laboratoare de cercetare și au fost achiziționate 121 de echipamente, dintre care opt au o valoare de peste 100.000 euro fiecare. O parte din aceste echipamente sunt unice în sud-estul Europei.

În noul centru se vor face cercetări în bolile genetice rare, precum tulburări de dezvoltare sexuală și retardul mintal în bolile neurologice cu determinism genetic, dar și cercetare în boli complexe, așa cum sunt cancerele rare, gene implicate în determinarea obezității sau genetica în afecțiunile oculare și bolile renale. De asemenea, în Centrul de Medicină Genomică se vor căuta și terapii personalizate și inovative, printre care și identificarea de noi molecule terapeutice în bolile rare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.