Ultimul peisaj forestier intact din Europa a dispărut, sub drujba austriecilor. Cum...

Ultimul peisaj forestier intact din Europa a dispărut, sub drujba austriecilor. Cum a fost devalizată natura SPECTACULOASĂ din Retezat

0
DISTRIBUIȚI

copac taiat

Ultimul peisaj forestier intact din Europa a dispărut. Proasta guvernare, firmele Schweighofer și Succes sunt principalii vinovați de devalizarea naturii în Retezat. Exploatările forestiere din ultimii ani din munții Retezat, Godeanu, Țarcu și Vîlcan au condus la dispariția ultimului Peisaj Forestier Intact (PFI) din zonă de clima temperate a Europei, atrag atenția reprezentanții ONG-ului de protecție a mediului Agent Green.
Organizația a investigat abuzurile încă de acum șase ani, iar azi a publicat un nou raport care prezintă zonele afectate de defrișări în Retezat. Firma Holzindustrie Schweighofer a cumpărat lemn exploatat de firme terțe în zonă Rau-ses și Campusel. Aceasta din urmă deține teritorii din PFI care i-au fost vândute ilegal de composesoratul Câmpu lui Neag. Pădurea care este un amestec natural de fag și conifere este certificata FSC și a fost exploatată sistematic începând cu anul 2006 imediat după după achiziție.

“Am protestat la șantierul DN 66A și la minister, ne-am judecat în instanță pentru a opri asfaltarea Retezatului, am atras atenția că se exploatează pădurile în Rău-șes, la Campusel și în Domogled.


Dar este prea târziu. Corupția și lăcomia au învins. Cel mai vast templu al naturii din Europa a fost pierdut“, a declarat Gabriel Păun, președinte Agent Green.

PFI Retezat a fost descoperit de cercetători în 2006 și confirmat de un nou studiu științific realizat de ICAS pentru Ministerul Mediului în anul 2007. “Conform criteriilor științifice, un PFI măsoară cel puțin 50.000 hă de sălbăticie și are lățimea de cel puțin 10 km. în zonă de clima temperate a Europei nu mai există niciunul. PFI Retezat măsură 101.000 hectare anul 2006. De atunci el a fost sistematic ciopârțit. Nu înseamnă că Retezatul este complet distrus. înseamnă că mai păstrează încă zone naturale valoroase, chiar și păduri virgine, dar că acestea nu mai au continuitate fiind întrerupte de exploatări forestiere și construcții de infrastructura”, a adăugat Păun.

O altă zonă din PFI unde s-au pierdut teritorii semnificative este cea a munților Godeanu (Parcul Național Domogled). Aici, firmă gorjeană Succes a exploatat sistematic masă lemnoasă în ultimii ani. Cel puțin 78.601 m3 de lemn au părăsit parcul în 2013-2014. Cheresteaua a ajuns în mare parte în China.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.