Un studiu realizat de timișorenii de la Ctrl-D arată amploarea emigrării tinerilor...

Un studiu realizat de timișorenii de la Ctrl-D arată amploarea emigrării tinerilor români. Unde merg să studieze și câți intenționează să se întoarcă acasă

0
DISTRIBUIȚI

Fenomenul plecării tinerilor în străinătate a marcat puternic societatea românească în ultimii ani. Banatul nu face deloc excepție, din contră, se poate spune că lansează trenduri.

Specialiști din Timișoara, pe baza datelor oferite de Institutul Național de Statistică și de alte surse publice, în cadrul programului Ctrl-D, un proiect menit să orienteze pe piața muncii tinerii studenți și absolvenți, arătându-le exemple de succes „acasă”, a realizat în exclusivitate un infografic ce analizează traseul tinerilor care părăsesc țara pentru studii sau la muncă, și motivațiile care stau în spatele deciziei lor de a reveni (sau nu) în România.

top-infograficPentru mulți tineri, emigrarea începe din timpul anilor de studenție.


Peste 45.000 de români studiază în străinătate, iar destinația preferată este Marea Britanie. Alte țări aflate în topul preferințelor studenților români sunt: Olanda (cu taxe medii de studii de 1.900 de euro pe an), Danemarca (studii gratuite), Spania (11.000 de euro pe an), Franța și Elveția.

Întrebarea la care au încercat să răspundă timișorenii de la Ctrl-D în cercetarea prezentata este în ce măsură mai doresc studenții români din străinătate să se întoarcă în țară. Studiile arată că 39% dintre tineri decid să își continue viața în țările străine în care au studiat. Alți 32% sunt indeciși, iar 29% își afirmă dorința de a reveni în România după absolvire. „Motivul cel mai puternic care i-ar readuce în România pe majoritatea este unul afectiv: prietenii și familia. În schimb, cauzele care i-ar ține în continuare departe de țară sunt mediul guvernamental și politic corupt (după cum acuză 74% dintre respondenți), traiul zilnic dificil din România (66%), ofertele profesionale slabe (79%), lipsa oportunităților pentru începerea unei afaceri proprii (66%)”, arată Alexandra Recășan, coordonator de proiect Ctrl-D.

Totuși studenții români plecați în străinătate rămân în căutare de oportunități profesionale atât în țările de adopție cât și în țara natală. „Am pus cap la cap datele și am constatat că există un procent însemnat de tineri nehotărâți în legătură cu locul unde să-și formeze o carieră: în țară sau în străinătate. Conferința Carieră în Ctrl este gândită ca un mod de a le inspira și ghida tinerilor această decizie în direcția potrivită pentru ei”, mai spune Alexandra Recășan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.