15.000 de timișeni suferă de tulburări ale somnului. Cât de periculoase sunt...

15.000 de timișeni suferă de tulburări ale somnului. Cât de periculoase sunt pentru șoferii profesioniști și cum pot afla, gratuit, dacă au apnee

1
DISTRIBUIȚI

insomnie

Aproximativ 15.000 de locuitori din județul Timiș suferă de tulburări ale somnului, însă doar 2.500 sunt diagnosticați. Medicii timișoreni avertizează asupra faptului că aceste tulburări pot avea efecte devastatoare mai ales în cazul șoferilor profesioniști. Somnolența a fost asociată în 31-41% din accidentele majore ale vehiculelor comerciale.

Tocmai de aceea, potrivit unei directive europene care trebuie implementată și în România, eliberarea sau reînnoirea carnetului auto celor care au apnee și care nu se tratează nu mai este permisă. Prin urmare, aceștia trebuie să se supună unei consultații medicale de depistare a tulburărilor somnului.

„Șoferul care suferă de apnee este obosit dimineața.


Uneori, dacă boala e de multă vreme, devine somnolent și în faza și mai avansată devine somnolență excesivă, adică își menține greu vigilența la volan și asta poate fi o cauză serioasă de accident. Și dacă ești șofer pe un tir cu 40 de tone sau pe un autocar cu 40 de turiști, este o uriașă problemă. Din cauza tulburărilor somnului, începe să sufere inima. Cei care au apnee în somn, de obicei, fac mai ușor și mai precoce diabet zaharat. Inima suferă, sistemul metabolic suferă și partea de tip neurologic suferă”, a explicat, astăzi, medicul timișorean Ștefan Mihăicuță, expert în depistarea și tratarea tulburărilor de somn.

Timișorenii, și nu numai, care suferă de tulburări ale somnului sau doresc să se informeze asupra acestora, au la dispoziție și o aplicație gratuită pe telefon, de informare și testare. Este vorba de „Help! Snoring”, dezvoltată de Societatea Română de Pneumologie, cu ajutorul căreia persoanele interesate pot afla, în doar câteva minute, dacă au risc de apnee în somn, informații despre boală, complicațiile ei, diagnostic și tratament. De asemenea, cei care suferă de tulburări ale somnului sunt trimiși către cel mai apropiat cabinet de somnologie.

1 COMENTARIU

  1. Reclama la un aparat de rahat!
    In alte tari,acest lucru se trateaza cu o operatie simpla prin care se extirpeaza excesul de val palatin,care dealtfel si provoaca aceasta maladie.
    La noi,inchiriem un aparat care te face sa dormi cu tuburi in nas….

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.