RETROSPECTIVĂ 2015 Medicii timişoreni operează bolnavii cu ajutorul unui robot de ultimă...

RETROSPECTIVĂ 2015 Medicii timişoreni operează bolnavii cu ajutorul unui robot de ultimă generaţie. Ce aparate moderne, care salvează vieţi, au fost achiziţionate pentru spitalele din Timişoara

0
DISTRIBUIȚI

operatie robot09_resize

Sănătatea s-a făcut bine, la Timişoara, în 2015. O serie de echipamente medicale de ultimă generaţie au ajuns în marile spitale de stat din capitala Banatului, cu ajutorul cărora medicii pot trata mai eficient bolnavii. Un robot chirurgical de 1,5 milioane de euro, un computer tomograf, un RMN sau un mamograf digital – acestea sunt doar câteva dintre aparatele moderne care au sosit la Timişoara, în acest an.

Unul dintre cele mai importante echipamente medicale care au ajuns la Timişoara este robotul chirurgical de înaltă tehnologie şi performanţă, pe care-l folosesc medicii de la “Judeţean”. Echipamentul este unic în România şi a fost achiziţionat în cadrul unui proiect medical finanţat cu bani de la Uniunea Europeană a cărui valoare depăşeşte suma de patru milioane de euro. Este vorba despre cel mai important proiect medical din ultimii 20 de ani din România. Robotul a costat aproximativ 1,5 milioane euro, iar cu ajutorul lui sunt operaţi, în special, pacienţii diagnosticaţi cu cancere pelviene.

Cu sprijinul financiar al unei mari companii din domeniul automotive din Timişoara, au fost achiziționate șapte monitoare cu ajutorul cărora sunt monitorizate funcțiile vitale ale micilor pacienți în stare critică care ajung în compartimentul de Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. Aparatura medicală de ultimă generație a costat aproximativ 60.000 de euro. Totodată, cu bani de la Primăria Timişoara, şi Maternitatea „Odobescu” din cadrul spitalului municipal a fost dotată cu şase incubatoare de înaltă performanţă, atât de necesare copiilor care vin pe lume prea devreme.

aparat de radioterapie

Bolnavii de cancer din vestul ţării beneficiază de ședințe de radioterapie gratuit cu ajutorul unui echipament medical de ultimă generație. Asociația OncoHelp din Timișoara a reușit să achiziționeze un aparat de radioterapie, care este deosebit de important în tratarea anumitor tipuri de cancer, care a costat aproximativ 1,6 milioane euro. Astfel, la spitalul OncoHelp se află unul dintre cele mai performante centre de radioterapie din România.

Pacienții din vestul țării care au probleme cu greutatea, dar și persoanele sănătoase, pot afla în doar 50 de secunde care este procentul de grăsimi din corp.


Totul cu ajutorul unui aparat unic în Europa de Est, care a fost achiziționat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara pentru Laboratorul de Analiză a Compoziției Corporale, cel mai performant din România. Este vorba de un adipometru Bop Pod, care măsoară cu precizie foarte bună procentul de grăsimi din corp la scară moleculară.

aparat copii grasi

Medicii pediatrii îi pot trata mai eficient pe micuţii bolnavi care ajung la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara. În acest an, unitatea medicală a primit un aparat unic în România, un analizator al compoziţiei corporale, care a costat 8.000 de euro. Echipamentul a fost achiziţionat de Clubul Lions Timişoara, care a iniţiat, anul trecut, o campanie de strângere de fonduri. De acest aparat beneficiază copii prea slabi, prea graşi sau care suferă de diferite boli cronice.

Spitalul Municipal Timişoara a reuşit să achiziţioneze un echipament medical de ultimă generaţie, utilizat în diagnosticarea cancerului de sân. Şi anume, un mamograf digital cu tomosinteză 3D şi dispozitiv de stereotaxie, cumpărat în cadrul unui proiect finanţat cu bani de la Uniunea Europeană. Potrivit medicilor, scopul unei astfel de mamografii este stabilirea diagnosticului de cancer mamar în fază incipientă.

RMN 1,5 tesla

Tot la Spitalul Municipal Timişoara bolnavii beneficiază, de la sfârşitul lui 2015, de investigaţii imagistice de rezonanţă magnetică chiar în unitatea medicală, astfel că nu mai sunt puşi pe drumuri. Asta după ce spitalul a cumpărat cu bani de la Uniunea Europeană un RMN de ultimă generaţie de aproape un milion de euro. RMN-ul a fost instalat în fosta spălătorie a unităţii medicale, care se află în subsolul de la Clinicile Noi, încăpere care a fost transformată radical.

La Spitalul Judeţean Timişoara a ajuns, la sfârşitul acestui an, un angiograf de un million de euro, cu ajutorul căruia se investighează starea vaselor de sânge, de care vor beneficia în special bolnavii cu diferite afecţiuni ale inimii. Aparatul a fost achiziţionat în cadrul unui proiect european derulat de Academia de Ştiinţe Medicale în valoare de 25 milioane de euro. În total, 17 centre din întreaga ţară vor primi câte un angiograf modern pentru patologia cardiovasculară şi tumorală.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.