Artistul plastic Gabriel Naica, premiat de urbaniștii timișoreni. Cum a contribuit taverna...

Artistul plastic Gabriel Naica, premiat de urbaniștii timișoreni. Cum a contribuit taverna sa specială la dezvoltarea orașului

0
DISTRIBUIȚI

12376136_948536891850064_8085484623102968761_n

Urbaniștii timișoreni au mai decernat o diplomă pentru Regenerare Urbană. De data aceasta premiat a fost artistul plastic Gabriel Naica, care prin taverna pe care a deschis-o în Piața Badea Cârțan din Timișoara și-a asumat un rol aparte: acela de a crește, intensiv, susținut și eficient nivelul cultural al zonei.

A XX-a diplomă de excelență acordată de Registrul Urbaniştilor din România – Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest premiază regenerarea urbană prin iniţiative independente.

diploma tavernaCine este Gabriel Naica? După un succes remarcabil în domeniul artelor plastice, început iî România (Galeria Bastion 1982), continuat în Grecia (Galera Kochlias), în Germania, unde a expus în cele mai prestigioase spații (Volkerkunde Museum, Blue Gallery, etc), în SUA (San Francisco Art Exchange Gallery) Gabriel Sorin Naica-Loebell a revenit în Timișoara in anul 2005 dând curs dorinței sale permanente de a se reinventa.


”A fost fascinat de ideea de regenerare urbană a zonelor istorice din orașul tinereții sale promovată de autoritățile locale. Au fost anii în care a început refacerea Pieții Traian în ideea unei spațiu public dedicat culturii berii (vecinătatea Fabricii de Bere a stabilit acest profil). După mai multe încercări, Gabi s-a stabilit, în 2006, în apropierea Pieței Badea Cârțan în subsolul unui imobil istoric aproape părăsit la nr.13, inventând „Taverna”, apoi la nr 10, unde s-a stabilizat locul de întâlnire al mediului artistic local. Aici a început, pe lângă „bucatareala” unei taverne (memoria celor 5 ani petrecuți în Grecia) și promovarea actului teatral sau muzical într-un spectacol holistic. Printre invitații săi de elită ce au performat aici în muzică se regăsesc: Paco DeLucia, Adi Barar, Sean Fasciani, Owen Hart Jr, Cătălin Milea, Velmos & Jr. Cardoso, etc sau în teatru: Claudiu Bleont, Magda Catone, Pusch & Play, etc. Profitând de ambianță excepțională a localului, în „ Taverna” s-au filmat o serie de videoclipuri (vezi Cargo- Nu mă lasă să-mi fie dor). Într-o zonă evitată seară de oamenii obișnuiți, în apropierea unei piețe agroalimentare tradițională, Gabi Sorin Naică- Loebell a rezistat noapte de noapte cu dârzenia unui boem, stabilind un reper urban pe care străinii îl cunosc mai bine decât localnicii”, spune Radu Radoslav, președintele RUR-Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest.

Această serie de diplome recompensează în mod simbolic contribuția inițiatorilor locali privați și independenți la creșterea competitivitătii regiunii noastre prin „bune practici”si fac parte dintr-un program lansat de RUR-Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest, ce a început acum 5 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.