Bănățenii sunt invitați să descopere stațiunile FASCINANTE din Câmpia Maghiară de Nord....

Bănățenii sunt invitați să descopere stațiunile FASCINANTE din Câmpia Maghiară de Nord. Ce locuri speciale de distracție, aventură și tratament puteți vizita GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI

ro_MTZrt_logo_szurkeBănățenii sunt invitați să descopere Câmpia Maghiară de Nord și să trăiască experienţe unice, indiferent că este vorba de tinerii, de familii de vârstă medie sau de pensionari. Cu toții au de unde alege programe care să fie pe placul lor, fiindcă regiunea este deosebit de ofertantă. Câmpia Maghiară de Nord îi aşteaptă pe bănățeni cu parcuri acvatice de excepţie, cu parcuri de aventură deosebit de interesante sau chiar parcuri zoologice, precum şi cu o serie de manifestări muzicale, culturale şi gastronomice sau destinate îndeosebi familiilor.

La scăldat

E lucru știu, printre bănățeni, când spun ”merg la distracție în Ungaria” se referă direct la băi. Atracţia majoră a regiunii o reprezintă experienţele legate de apă. Nicăieri în Ungaria nu se găsesc atâtea ştranduri, parcuri acvatice, complexe balneare şi de agrement, parcuri cu tobogane acvatice, băi acoperite sau în aer liber în care copiii se simt ca în paradis pentru că pot zburda în apă, uitând de sine. Staţiunile balneare din regiune – renumite pentru apa lor termală, care în cazul anumitor localităţi a fost recunoscută oficial ca apă cu proprietăţi curative seciale – oferă nenumărate experienţe, atracţii acvatice şi programe specifice. Altfel spus, valoarea de agrement a acestora este dublată de calitatea excepţională a apelor, de ambianţa plăcută şi condiţiile garantate de siguranţă.

Parcuri de aventură și grădini zoologice pentru copii

În afară de scăldatul şi joaca în apă, Câmpia Maghiară de Nord oferă destinaţii de excepţie şi în ceea ce priveşte posibilităţile de agrement clasice destinate copiilor. Parcurile zoologice, parcurile de aventură atrag anual sute de mii de familii. Excursiile şi călătoriile familiilor împreună cu copiii reprezintă cel mai bun lucru, fie că au loc la final de săptămână sau sunt vacanțele la care au visat un an întreg. Zilele lipsite de griji ale vacanţelor petrecute alături de copii şi îmbinate cu descoperirea unor locuri interesante în urma cărora ochii lor strălucesc zi de zi de bucurie şi fericire sunt cel mai de preţ cadou pentru un părinte. Zilele de muncă stresante oferă puţine prilejuri de acest gen.

Aquaticum C de Nord pag 65

Prin urmare, trebuie – sau măcar ar trebui – să ne rupem cât mai des din mediul nostru obişnuit, lăsând în spate grijile cotidiene şi dedicându-ne în întregime familiei pentru a pleca într-un loc unde ne aşteaptă aventuri. Unde nu contează la ce oră ne trezim, unde ne putem închide fără probleme telefoanele; unde în sfârșit putem lua împreună, în linişte, micul dejun fără nicio grabă; unde putem merge în excursie cu bicicletele; putem vizita o expoziţie interactivă; unde putem mânca fără griji o îngheţată sau putem merge la restaurant pentru a petrece o după amiază sau o seară plăcută în familie. Câmpia Maghiară de Nord este o astfel de destinaţie.

Experienţe culturale de la artă contemporană la bisericile vechi de 700 de ani

Debrecen este al doilea mare oraş şi centru cultural al Ungariei. Aici se găseşte Muzeul Déri, cu una dintre cele mai bogate colecţii cultural-istorice ale Ungariei, locul care găzduieşte lucrarea monumentală a renumitului pictor Munkácsy Mihály, Trilogia Hristos.

Pe lângă Colegiul Reformat, care funcţionează fără întrerupere din anul 1.538, cea mai mare galerie de artă din regiune, Centrul de Artă Modernă şi Contemporană MODEM oferă experienţe cu adevărat înălţătoare pasionaţilor de artă.

Biserica Mare din Debrecen este simbolul oraşului şi a devenit destinaţia numeroşilor turişti, an de an.

În afară de punctele de atracţie şi muzeele sale, Debrecen oferă numeroase posibilităţi de distracţie. Aici se organizează pe tot parcursul anului festivaluri şi programe culturale. Zilele Jazz-ului de la Debrecen este cel mai vechi şi cel mai important festival de jazz al Ungariei, care are loc în fiecare an. Carnavalul Florilor de la Debrecen şi-a dobândit și el un renume internaţional, şi continuă să se îmbogăţească cu idei în fiecare an.

nyiregyhaza_templom_esteNyíregyháza, cu colecţiile sale bogate şi viaţa culturală de înaltă ţinută, este un alt punct pe hartă care atrage vizitatorii în această regiune magică a Ungariei. Oraşul găzduieşte cel mai important eveniment de muzică etnică şi manifestări culturale din Europa Centrală, Festivalul Vidor, la care intrarea este liberă. Pe tot parcursul anului vizitatorii au parte de programe culturale şi de divertisment, manifestări de păstrare a tradiţiilor sau evenimente folclorice.

În Cetatea-castel şi în Muzeul de Ceară Báthori din Nyírbátor pasionaţii de istorie vor găsi o expoziţie unică, dar şi programul „Credinţă şi Sănătate”.

La mijlocul lunii iulie aici se desfăşoară Săptămâna Dragonului Înaripat, iar în august puteţi avea parte de un deliciu cultural cu ocazia Zilelor Muzicale de la Nyírbátor.

Máriapócs a devenit un cunoscut loc de pelerinaj datorită „icoanei plângătoare a Sfintei Maria” făcătoare de minuni, loc vizitat şi de Papa Ioan Paul al II-lea, la fel cum o fac miile de pelerini în fiecare an.

În regiunea Tisei Superioare vă aşteaptă adevăratele comori arhitecturale. În sătuleţele de aici se ascund case ţărăneşti vechi de secole, clopotniţe din lemn sau biserici cu o arhitectură parcă ruptă din basme. Biserica de la Sonkád, construită în secolul al XV-lea în stil gotic, câştigătoare a premiului Europa Nostra sau bisericile reformate din Csaroda sau Tákos, construite în secolul al XIII-lea, sunt doar exemple între numeroasele astfel de atracţii.

Aici a fost creat Drumul bisericilor medievale, unul dintre cele mai importante trasee de turism religios şi al tradiţiilor din Bazinul Carpatic. Traseul include peste 60 de biserici medievale de o frumuseţe inegalabilă. Traseul tematic este compus din biserici cu origini medievale, care sunt monumente naţionale şi au o valoare deosebită din punct de vedere al istoriei artei. Din punct de vedere al localizării traseul trece prin judeţul Szabolcs – Szatmár – Bereg din Ungaria, judeţul Satu Mare din România şi judeţul Transcarpatia din Ucraina.

Miracole naturale în pusta de la Hortobágy, intrată în patrimoniul mondial

Hortobágy, cel mai mare teritoriu continuu de ierburi joase din Europa de Est, cu orizontul său neîntrerupt şi cu flora şi fauna sa unică, cu efectivul de animale aflat în continuă creştere, viaţa păstorească din ce în ce mai consolidată şi bogatele sale tradiţii culturale, este cu adevărat o comoară internaţională.

În 1999, Comisia UNESCO pentru Patrimoniul Mondial a inclus Hortobágy în patrimoniul mondial, considerând locul un strălucit exemplu de convieţuire în armonie a naturii şi a culturii păstoreşti tradiţionale care s-a dezvoltat aici.

În 2008, Hortobágy şi regiunea au obţinut titlul de „Cea mai bună destinaţie din Ungaria în care se păstrează vii tradiţiile”, acordat în cadrul programului EDEN „Destinaţii Europene de Excelenţă”, iar în 2011 zona a devenit Parc Sub Cerul Înstelat. (Începând cu 2011, Hortobágy poartă şi titulatura de Parc Internaţional Sub Cerul Înstelat datorită faptului că cerul de deasupra parcului naţional este netulburat de poluare și lumini artificiale, astfel că oferă posibilitatea de a descoperi clar, comorile cerului nocturn).

Punctul de pornire al oricărei excursii în Hortobágy este „Hortobágyi Látogatóközpont és Kézműves udvar” (Centrul Turistic şi Curtea Meşteşugarilor din Hortobágy). În acest parc naţional se organizează, în perioada primăvară – toamnă drumeţii pe jos sau cu bicicleta, pe parcursul cărora parcul Hortobágy este prezentat cu evidenţierea elementelor specifice perioadei respective.

Stepa care pare infinită sau apropierea de animalele care trăiesc în sălbăticie, cai sălbatici, bouri, lupi, şacali, vulturi şi păsări acvatice oferă o altă experienţă inegalabilă. Aici se organizează safari de stepă. De asemenea, turiștii pot vizita parcul cu animale sălbatice Hortobágy.

Dacă alegeţi o plimbare cu trăsura, veţi avea ocazia să descoperiţi fauna caracteristică din Hortobágy, herghelia, cireada de sure de pustă şi de bivoli, turma de oi racka, turma de porci mangaliţa, dar şi viaţa şi munca păstorilor. Puteţi admira spectaculoasa demonstraţie a păzitorilor de cai („csikós”), „pusztaötös”-ul din Hortobágy, sau puteţi pur și simplu să faceți o plimbare în pusta nemărginită într-o căruţă trasă de patru boi.

Puszta Szafari-Hortobagy

În parcul cu animale domestice indigene strămoşeşti, Pusztai Állatpark, puteţi să vă plimbaţi în voie. Copiii pot mângâia sau chiar hrăni iezi sau miei. În parcul de păsări aveţi posibilitatea de a vizita spitalul de păsări şi puteţi vedea „pacienţii” aflaţi în recuperare.

Nu în ultimul rând, în Hortobágy se află cel mai lung pod de piatră din Ungaria, podul cu nouă găuri („Hortobágyi Kilenclyukú”), o herghelie de renume mondial, purtătoarea unei tradiţii unice în creşterea cailor, precum şi cireada de sure de pustă, animale devenite un simbol al zootehniei din Ungaria. Muzeul Păstorilor prezintă modul specific în care se creşteau animalele de păşune în Hortobágy la cumpăna dintre secolele XIX  – XX, precum şi viaţa pastorală care îşi are rădăcinile în aceste tradiţii.

O experienţă deosebită vă oferă şi hanurile din Hortobágy, care, prin amenajare şi bucatele din meniu specifice regiunii, evocă vremea haiducilor.

După o excursie plăcută, vă recomandăm să poposiţi într-un han din Hortobágy, vechi de peste 300 de ani şi să gustaţi din specialităţile preparate din produse locale.

Mocăniţa de la Halastó şi traseele educative din Hortobágy sunt alte experienţe pe care iubitorii naturii şi pasionaţii de păsări nu au voie să le rateze.

Și tot aici se poate vedea unul dintre cele mai frumoase fenomene naturale ale lumii: plecarea cocorilor în toamnă; atunci când cocorii, în drumul lor din mlaştinile Europei de Nord către teritoriile de iernare din Africa de Nord, poposesc pentru a se odihni, pentru o lună sau o lună şi jumătate, la lacurile din Hortobágy, înconjurate de pustă. Imaginați-vă următorul tablou: sunt câteva sute de mii de păsări care se avântă în zbor de două ori pe zi, oferind un spectacol grandios: în zori  cocorii îşi părăsesc locul de înnoptare de pe lacuri pentru a ajunge în zonele cu hrană, iar seara se întorc.

Un alt motiv pentru care merită să vizitaţi Hortobágy îl reprezintă evenimentele de renume internaţional care se organizează aici, printre care amintim Sărbătoarea Păstorilor, în cadrul căreia are loc un concurs naţional de gătit gulaş şi Întâlnirea Păstorilor, care se organizează de Rusalii, la sfârşit de săptămână, Zilele Ecvestre de la Hortobágy, iar, cu ocazia zilei naţionale a Ungariei, 20 august, Târgul de la Pod .

100% aventură în pădurea de stejari

La Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, într-o pădure de stejari întinsă pe 30 de hectare, se află complexul ecoturistic Parcul cu animale din Nyíregyháza, un loc incredibil, după cum spun absolut toți vizitatorii.

Oceanariu Nyiregyhaza 18k

Aici trăiesc 300 de specii de animale, în total 5.000 de exemplare, într-un mediu amenajat în funcţie de habitatul lor natural, împărţit pe continente.


Efectivul de animale al acestui parc este al doilea cel mai bogat după cel al grădinii zoologice din Budapesta. Cele mai noi atracţii sunt Oceanariul, cu animale oceanice, şi Piramida Verde, care, pe cele trei etaje ale sale, redă atmosfera pădurii tropicale din Asia de Sud-Est.

În parcul de aventuri de la Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, copiii şi adulţii deopotrivă vor descoperi toate dificultăţile pistei de frânghii cu 100 de puncte de oprire, căţărându-se în copaci sau executând cascadorii la înălţime.

Spa si wellness aproape de granița cu România

Hajdúszoboszló, locul unde ne înviorăm” – este de câţiva ani buni cea mai populară staţiune balneară de pe întreg teritoriul Câmpiei Maghiare. În plus, în privinţa turismului de sănătate, Hajdúszoboszló a devenit una dintre cele mai populare destinaţii din Ungaria. Este un loc de vindecare deosebit. Este dovedit efectul curativ al apei magice în care se regăsesc aproape 20 de minerale.

Dacă alegeţi să vizitaţi complexul de băi de agrement acoperit Aqua Palace, parte a celui mai mare complex de băi din Europa, vă garantăm că veţi avea parte de aventuri unice pe întreaga suprafață de 15.000 mp ai complexului, din care 1.600 mp de luciu de apă / bazine. Vizitatorii sunt răsfăţaţi de multitudinea de piscine, având la dispoziție la o singiură adresă băi tropicale, băi în peştera de gheaţă, băi cu cinematograf, băi termale Pávai, băi în peşteră, băi romane, băi Gange şi băil cu apă de mare. Cei pasionaţi de sporturi nautice au la dispoziţie o piscină pentru surf pentru 2 persoane.

Ştrandul se întinde pe 30 de hectare şi cuprinde 13 bazine care oferă experienţe extravagante. Veţi găsi aici bazine cu valuri sau cu bule de aer, piscine pentru copii şi pentru învăţarea înotului sau chiar şi bazine tip Omega, destinate practicării diferitelor sporturi de apă. Tot aici, in Aquapark se afla unul dintre cele mai extinse complexe de tobogane de apă din Ungaria. Oferta sa include tobogane denumite: Huge, Hydro, Multichute, Kamikaze, Black Hole, Crazy River, Big Hole, Twister şi Niagara. Pe lângă distracţia în apă, evenimentele organizate la sfârşit de săptămână sunt o bună oportunitate de a vă bine-dispune prin muzică şi dans.

Posibilităţile variate de cazare existente în oraş completează bogata ofertă acvatică. Nu există turist care să nu găsească un hotel, o pensiune sau o altă variantă de cazare adecvată propriilor sale exigenţe şi gusturi.

Primul complex de băi acoperit din ţară, aflat în inima pădurii Nagyerdő din Debrecen, vă aşteaptă cu pădurea sa tropicală şi ambianţa sa deosebită, în care fiecare zi este o zi de vară. Bananierii, palmierii şi bambuşii adevărați care dau o culoare aparte locului, îi vrăjesc pe toţi cei care aleg să viziteze băile mediteraneene din Debrecen. 12 tobogane, perete de căţărare, chopper acvatic, jacuzzi, baie în peşteră, curs de apă, gheizer, jeturi de apă, duşuri gen ciupercă şi duşuri la nivelul gâtului, bazin cu valuri, baby pool, bazin pentru copii, bazin cu elemente distractive, un mare centru de tratament și apă medicinală și multe alte servicii care vă vor răsfăța.

Perla acvatică a regiunii se află la Nyíregyháza, care a devenit cunoscută ca „magia acvatică de la Sóstó”. Aici se află o lume aparte a apei termale, eficientă în tratarea afecţiunilor aparatului locomotor, dar şi un complex pentru toată familia, cu un parc de saune pentru adulţi, o ”lume a copiilor” plină de aventuri pe insula Comorilor (Kincses sziget), colţul Konga sau nava piraţilor şi diverse alte facilităţi pentru distracţie. În complexul de băi din parc se află și cel mai mare bar cu piscină din Ungaria.

Apa curativă de la Sóstó este foarte eficientă în tratarea afecţiunilor aparatului locomotor.

În complexul de băi acoperit de la Hajdúnánás, amenajat şi pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor, sunt posibilităţi unice de tratare a afecţiunilor aparatului locomotor şi a osteoporozei.

La intrarea în Hortobágy, în parcul fostului castel Semsey, se află complexul de tratament, wellness şi agrement şi băile ecologice de la Balmazújváros, un loc ideal de relaxare pentru familii. În tratamentele aplicate, un loc foarte important îl ocupă plantele medicinale, aşa cum o sugerează şi denumirea complexului: „Kamilla” (Muşeţelul).

Apa curativă Bocskai de la Hajdúböszörmény este excelentă în tratarea afecţiunilor glandei tiroide.

Stațiunea Cserkeszőlő este foarte cunoscută şi în străinătate pentru apa sa termală iodată cu efect curativ. Aici se află izvorul cu cea mai caldă apă termală din toată Ungaria, care ţâşneşte la suprafaţă cu o temperatură de peste 90°C. Este unul dintre locurile din Ungaria în care se tratează psoriazisul, prin îmbinarea curelor de îmbăiere naturale şi a terapiei dermatologice clasice. În noul complex de băi de agrement acoperit, vizitatorii au la dispoziţie şase piscine pentru relaxare. Aici se găseşte primul şi cel mai lung tobogan gonflabil cu două piste din Europa.

La Kisújszállás, „Kumánia” vă aşteaptă o secţie de băi medicinale, cu numeroase servicii de wellness, masaje speciale și un parc de saune. Prin motivele arborescente deosebite, ornamentaţia şi amenajarea sa, această lume acvatică se doreşte a fi un monument în memoria strămoşilor cumani.

În complexul de băi de la Martfű vă aşteaptă 5 piscine destinate distracţiei, printre care 2 piscine cu apă curativă. Piscina de înot, adâncă de 4 metri şi dotată cu o trambulină de 3 metri, este un loc excelent atât pentru antrenarea scafandrilor cât şi pentru săritorii în apă şi înotătorii sincron. Acest complex include o secţie de wellness amenajată într-un mod unic, care degajă o atmosferă specială, cu peşteră de sare, saune, spaţii pentru wellness şi fitness, dar şi cu o casă de joacă pentru copii.

În curtea cetăţii-castel în stil renascentist de la Kisvárda funcţionează, încă din secolul al XIX-lea, un complex de băi, unde apa are, la rândul său, efecte curative. Complexul de băi de la Fehérgyarmat vă oferă servicii complexe de tratamente.

La băile şi centrul de wellness de la Vásárosnamény prunele au rolul principal. Vara pacienţii sunt trataţi la umbra prunilor, iar în perioada rece aceştia sunt răsfăţaţi cu tratamente pe bază de prune. La ştrandul de pe malul Tisei de la Vásárosnamény vă puteţi relaxa toată ziua. Din mai până în septembrie se organizează, de două ori pe zi, un spectacol unic în Europa, cu un leu de mare în prim plan, care vă oferă momente de neuitat într-un spectacol impresionant.

La Nyírbátor, vizitatorii pot simţi efectele benefice ale apei curative Báthory dar şi serviciile secţiei de wellness extrem de bine dotate.

Pe malul Tisei, într-un mediu amenajat ca parc, se află băile termale de la Szolnok, găzduite într-o superbă clădire în stil neobaroc, care aminteşte de băile turceşti. În parcul de pe malul Tisei se află un ştrand cu apă termală şi un complex de băi de agrement, cu o gamă largă de servicii.

Mâncăruri sănătoase, gusturi aromate de la ţară

Sănătatea este un dar iar păstrarea sănătăţii este o datorie. Nu este suficient să aşteptăm miracole de la apele curative şi relaxante sau să ne vindecăm ori să renaştem doar datorită lor. Este important să ne hrănim trupul corect. Cei din regiunea Câmpiei Maghiare de Nord ştiu foarte bine ce înseamnă acest lucru. În această zonă veţi găsi aproape toate aromele sănătoase şi îmbietoare iar majoritatea bucatelor locale sunt compatibile cu un stil de viaţă sănătos, având în vedere că sunt preparate în mare parte din produse naturale, cum ar fi deliciosul salam bio de Hortobágy.

Bucatele păstoreşti din Câmpia Maghiară şi Hortobágy, „slambuc”-ul, cârnaţii cu pereche şi turta dulce de Debrecen sau sarmalele de Hajdúság sunt faimoase peste mări şi ţări. Mai multe detalii găsiți aici: www.ro.gotohungary.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.