Brokerul Flavius Josan a vorbit la PRESSALERT LIVE despre cauzele numărului mic...

Brokerul Flavius Josan a vorbit la PRESSALERT LIVE despre cauzele numărului mic de investitori la Bursa de Valori București. Ce beneficii și riscuri există pe piață VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

octavian josan

Prezent la emisiunea PRESSALERT LIVE de azi, Flavius Josan, fondatorul Invest Club Timișoara, a explicat care sunt cauzele pentru care românii sunt reticenți când vine vorba de a investi pe piața de capital. Tânărul broker a precizat că nicio societate din Capitala Banatului nu e înscrisă la Bursa de Valori București, un capitol la care Clujul stă mai bine.

”Sunt 20 de mii de conturi active pe Bursa din Bucuești, e doar 0,1% din populația de 20 de milioane. În comparație cu Polonia, care la 38 de milioane sunt undeva la un milion și jumătate de conturi active pe bursă”, a exemplificat Flavius Josan, cu referire la discrepanța bursei din țară față de nivelul din alte țări europene.

Principala problemă detectată de cel care a înființat Clubul Investitorilor Timișoara e educația financiară precară a cetățenilor. ”S-a schimbat în bine față de 2003, din acest punct de vederea al educației, s-a schimbat și volumul de muncă. Față de 2007 totul e scăzut. Erau tranzacții zilnice de peste 20 de milioane euro. Acum sunt undeva la 5-6. Doar 25% din nivelul de atunci. Deși sunt mai multe companii listate. Nu aveam RomGaz, Fondul Proprietatea…”, a adăugat Flavius Josan.

”Una dintre probleme e lipsa promovării. Am detectat la Bursa de Valori o implicare în promovare în ultimul timp, dar mulți români nu știu că există, nu știu ce pot câștiga acolo. Tocmai pentru că nu au acea educație financiară.


Plus că au fost în trecut FNI și Caritas. Lipsa de încredere nu afectează doar bursa”, a precizat Josan.

Brokerul a vorbit și despre situația din Timiș și vestul țării în ceea ce privește piața de capita: ”Nu sunt din Timiș. Erau pe Rasdaq, dar nu mai există, majoritatea s-au delistat, nu s-au transferat pe Bursa de Valori. Este SIF Banat-Crișana cu sediul in Arad, dar dintre cele mai tranzacționate societăți din vestul țării listate nu sunt, în Transilvania mai există”.

Flavius Josan a prezentat avantaje importante ale listării la bursă. ”Companiile private românești nu s-au listat de mult timp. Cred că e legat tot de lipsa de încredere. Ele nu consideră că o listare pe bursa românească le aduce o finanțare destul de mare. Când o societate se listează, trebuie hotărât o majorare de capital social și toți cei interesați se pot subscrie. În societate intră acei bani. Firma nu trebuie să dea acei bani nimănui. În țările dezvoltate acesta e și scopul. Dacă vrei să te dezvolți. Bineînțeles că totul trebuie făcut transparent… Cei de la Bursa de Valori nu pot să rezolve problemele companiei în acest sens”, a conchis Josan.

Pentru cei care vor să investească în acțiuni e un alt avantaj, dar și un risc față de sistemul obișnuit folosit de români. ”Gradul de risc e mai mare, dar și câștigul e mai mare față de sistemul bancar. Cu cât riscul e mai mare și așteptările sunt mai mari. Avantajul investiției e și faptul că ai acces la bani mult mai ușor. Poți să scoți rapid banii, nu să aștepți. Pe bursă dacă investești în societăți lichide în două zile ai banii în cont… În general cei care câștigă vin cu acei bani. Cu cât investesc mai mult și au profituri sunt mai interesați. Există și produse cu grad ridicat de risc. Precum produse turbo… Sunt făcute pentru cei care au apetit de risc mai ridicat. Pentru noi e greu să-i convingem pe oameni să vină, e greu să-i indreptăm pe oameni spre produse de acest gen”, a explicat Flavius Josan. Acesta a oferit și un exemplu al unei societăți din Cluj, producătoare de software, ”Life is Hard”, care a avut o creștere de 50% în prima zi de listare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.