Ce-am avut şi ce-am pierdut în 2015: Retrospectiva anului muzical în Timişoara...

Ce-am avut şi ce-am pierdut în 2015: Retrospectiva anului muzical în Timişoara (4)

0
DISTRIBUIȚI

retro7

Anul 2015 a adus o sumedenie de spectacole interesante în cluburile şi sălile de concerte ale oraşului. O serie de artişti timişoreni au reuşit să intre în atenţia publicului cu concerte memorabile, iar petrecerile susţinute în localurile din orașul de pe Bega au avut parte de un public numeros. Urmează, pe scurt, o recapitulare a principalelor momente muzicale despre care aţi putut citi, în 2015, pe www.pressalert.ro. în cursul lunilor octombrie, noiembrie şi decembrie 2015.

Amatorii de distracţie s-au adunat cu mic cu mare la Halele Fructus, unde a avut loc festivalul Sabotage, o manifestare care a reunit sub acelaşi acoperiş o serie de trupe şi DJ, care au încântat publicul prfin prestaţiile lor. De un deosebit succes au avut parte danezii de la WhoMadeWho, care pe parcursul concertului lor au reuşit să le insufle celor prezenţi o stare de bine datorată amestecului de stiluri muzicale care se regăsesc în piesele lor. Un alt nume interesant din line – up-ul primei zile a fost elveţianul Kalabrese (pe numele său adevărat Sascha Winkler), care alături de Rumpelorchestra a cucerit melomanii din incintă. Amatorii de muzici electronice au aşteptat cu sufletul la gură şi prestaţia celor de la Premiesku, trio-ul autohton format din Livio, Robby şi George G, a căror reprezntaţie a avut loc spre dimineaţă. Printre ceilalţi artişti care au fost prezenţi pe cele două scene ale Sabotage Festival s-au mai numărat Max Cooper, Tasteful Indiecency, BAB, Exit Oz, Punu, Dudu, Inflex, Mighty Boogie, Snow şi Cips. În cea de-a doua noapte a manifestării, la Halel Fructus au fost prezenţi Subsounk Kru, Open Source Trio, Bru, On-the-go, Subcarpaţi, Goldie, Mighty Boogie, tudor, FDK, Eduardo şi Ulises b2b Punu.

retro1
Concertul susţinut de Alexandru Andrieş pe scena Filarmonicii Banatul a avut parte de un succes deosebit, unde peste 500 de spectatori au avut parte de o seară magică. Concertul „Muzică de divorţ“ a cuprins o serie de piese de pe albumul cu acelaşi titlu, dar şi alte momente îndrăgite din vasta carieră a artistului. Alături de Alexandru Andrieş, pe scenă s-au aflat Ioana Mîntulescu, Berti Barbera şi Sorin Romanescu, iar încă de la primele acorduri, artistul a avut parte de o atmosferă de basm.

Formaţia de heavy metal Sanctuar a susţinut un concert extraordinar la Porto Arte, în cadrul căruia muzicienii au lansat primul lor videoclip din carieră, Bestii pe drum. „Având în vedere că noi, membrii trupei Sanctuar, am crescut ca trupă printre motorişti şi bike festuri, piesa “Bestii pe drum” este o dedicaţie specială pentru toţi cei pasionaţi de două roţi. Mulţumim tuturor celor ce ne-au ajutat la crearea acestui clip şi tuturor celor care vin la concertele noastre“, au declarat membrii trupei.

Amatorii de muzică post-punk şi darkwave au avut parte în clubul Daos, de un eveniment cât se poate de interesant, care i-a adus în oraşul nostru în premieră pe americanii care alcătuiesc formaţia The Soft Moon. Evenimentul a debutat cu un recital al legendarei trupe timişorene Arc Gotic. Înaintea concertului susţinut de The Soft Moon, la faţa locului a evoluat şi Phase Fatale, proiectul techno al producătorului german Hayden Payne, care a colorat seara cu beat-uri electro dark şi industrial techno.

Daniel Dorobanţu a susţinut un concert de nu mai puțin de opt ore, în Biserica Romano-Catolică Elisabetin din Piața Bălcescu, sub tutela „Liniştea curpinsurilor“, un eveniment care a cuprins muzică de basm și proiecții video încântătoare. „«Liniștea Cuprinsurilor» este o experiență multi-senzorială, contemplativă, care nu are nevoie de descifrare. Doar de deschidere către mirare. Ca și cum ai sta pe malul unei ape curgătoare și ai privi în adâncurile… tale”, spune Daniel Dorobanţu.

Timişorenii s-au strâns cu mic cu mare la Jazzissimo Pub, unde a avut loc un eveniment caritabil „S.O.S. Lets Help Anda“, organizat de Asociația Sfera Timișoarei, în urma căruia s-au strâns bani pentru Anda Arotăriți, o femeie de 44 de ani din Timişoara care-şi creşte singură fetiţa de nouă ani şi se luptă cu cea mai cruntă boală, cancerul. Printre cei care au participat la evenimentul caritabil de ieri s-au numărat mezzosoprana Andreea Ilie, Angela Balici (pian), Răzvan Munteanu (The Weekend Band), Alex Bejenaru (The Wekend Band), Olivera Petcov, Irina Petecel (Asociaţia Oncologică „Părintele Arsenie Boca”) sau creatoarea de modă Mihaela Motişan.

La terasa D’Arc pe Mal a avut loc prima semifinală a concursului GBOB România găzduită de oraşul nostru, această ediţie fiind consacrată genurilor folk, jazz şi soft-rock. Rând pe rând, în faţa publicului au evoluat A.L.L. Friends Band (Timișoara), Big Time Band (Timișoara), Flare (Timișoara), Grave for Sale (Timișoara), No Antidote (Craiova), Peregrinii (Timișoara), Pragu’ de Sus (Timișoara) şi Vest (Timișoara), iar juriul manifestării a fost alcătuit din George Staicu (creative promoter la Moszkva Cafe din Oradea), Liviu Stanciu (director artistic la Play Teatru Cafe Craiova) şi Richard Constantinidi (director național al GBOB România). Finalistele au fost Grave For Sale (Timişoara) şi No Antidote (Craiova).

Timişorenii de la Makunouchi Bento au lansat videoclipul piesei „Telegrams for the Little Sea Winds“, piesă inclusă pe E.P.-ul lor, „Lighthouse Stories”, video-ul fiind realizat de Santiago J. Franzani (Antennaria Games).

Amatorii de ritmuri electronice combinate cu arome swing şi jazz au avut parte de o petrecere de zile mari, desfăşurată la Scottish Pub, care l-a adus în oraşul nostru pe Gramophonedzie, artistul sârb care a cucerit întreaga lume graţie remixurilor sale extrem de inspirate.

Timişoara a fost reprezentată în acest an la Amsterdam Dance Event – manifestare care a avut loc între 14 şi 18 octombrie – printr-o compilaţie realizată de casa de discuri Spread Your Legs Recording, care cuprinde o serie de melodii realizate de artişti locali. „Am realizat această compilaţie cu track-uri ale unor artişti timişoreni şi nu numai, pentru cel mai mare evniment dedicat muzicii dance din întreaga lume. Voi participa la ADE, unde voi avea întâlniri cu o serie de publisheri şi artişti faimoşi din lumea muzicii de dance, cu business manageri şi alte persoane implicate în showbiz-ul dance“, ne-a declarat Sean Norvis, timişoreanul care a pus bazele casei de discuri Spread Your Legs Recording.

Cea de-a şaptea ediţie a festivalului Timishort, a inclus o serie de evenimente interesante printre care s-a numărat şi performance-ul ” Perseverantia” cu Danielle de Picciotto (co – fondatoarea festivalului Love Parade) şi Alexander Hacke (Einstürzende Neubauten), la Ambasada.
retro2Băieţii de la Blazzaj au susţinut un concert extraordinar la clubul No Name, în debutul unei serii de evenimente numite Eclectic Fusion Party. Seara a fost deschisă de un program susţinut de Francis Mozes şi Paul Grosar sub umbrela de Piano vs Trumpet Session.. Chiar dacă au avut în program 13 piese, recitalul celor de la Blazzaj a fost unul norocos, căci membrii trupei au fost în formă maximă, iar solistul Tavi Horvath a făcut ca de obicei un real spectacol la faţa locului. Printre piesele cântate s-au numărat „Soldaţii de funk”, „Rindeaua”, „Ograda”, „Mai mult” sau „Ghetoul de Aur”, iar ultima piesă din recital, „Funk Side”, a avut parte de o variantă cât se poate de spectaculoasă, spre bucuria celor prezenţi la acest eveniment. Formaţia a cântat în formula Vali Potra – tobe, Uțu Pascu – bass, Gabriel Almasi – chitară, electronice, Petrică Ionuțescu – trompetă, Lucian Nagy – saxofon şi Octavian Horvath – voce. După recitalul celor de la Blazzaj la faţa locului distracţia a continuat cu un set realizat de Happy Flow.

Formaţia timişoreană Exit Oz a lansat primul videoclip din carieră, la piesa You only live twice, o melodie compusă iniţial de regretatul John Berry, cel care a compus nu mai puţin de 11 coloane sonore ale filmelor din seria James Bond. Piesa timişorenilor a participat la concursul CoverBond.

Timişoara a fost gazda primei ediţii a Festivalului Internaţional de Chitară, eveniment care a cuprins cursuri de măiestrie, conferințe, recitaluri și concerte. Printre cei care au susţinut concerte s-au numărat două nume impresionante ale chitarei clasice mondiale, cuplul Dale Kavanagh și Thomas Kirchhoff, care alcătuiesc Amadeus Guitar Duo.

Formaţia germană Samsara Blues Experiment a susţinut un concert în clubul Daos, evenimentul reuşind să stârnească interesul multor amatori de rock atât din orașul de pe Bega cât şi din localitățile învecinate. Bazele grupului au fost puse în 2007, iar trupa alcătuită în prezent din Christian Peters (chitară/voce), Hans Eiselt (chitară bas) şi Thomas Vedder (tobe) a reuşit să rămână în atenţia amatorilor de rock. Cu cinci albume înregistrate şi sute de concerte în toată lumea, Samsara Blues Experiment au oferit timişorenilor un concert saturat de sunete pe cât de melodioase, pe atât de puternice şi pline de pasiune.
retro3În Sala Multifuncţională a Consiliului Județean Timiş a avut loc deschiderea sezonului de toamnă al cântărilor cu un recital susţinut de Mircea Bunea Trio. După cum a subliniat Johnny Bota în cuvântul de deschidere al spectacolului, formaţia abordează un amestec de fusion, blues şi rock, iar printre piesele care s-au făcut auzite la faţa locului s-au numărat „Cissy Strut” (The Meters), „Octopus” sau „Dolemite”. Numărul spectatorilor prezenţi la faţa locului a fost sub aşteptări, dar aplauzele cu care au fost primiţi Mircea Bunea (chitară), Victor Miclăuş (bass) şi Gore Teodorescu (tobe) au fost cât se poate de călduroase.

Festivalul de teatru independent Antagon a adus în faţa timişorenilor un spectacol cu Ada Milea, care împreună cu Bobo Burlăceanu, au concertat pe scena clubului Daos timp de aproape două ore. Cu instrumente de jucărie, chitară acustică şi două voci inconfundabile, artiştii au făcut un spectacol complet. Expresivitatea şi vivacitatea lor caracteristică a fost savurată de peste 400 de spectatori, care au creat o atmosferă de nota zece la faţa locului.

Concertul susţinut de formaţia Burning Table, în Sala Mare a Teatrului Naţional din Timişoara, le-a prilejuit o seară memorabilă melomanilor care au participat la eveniment, cei patru băieţi care alcătuiesc formaţia timişoreană fiind într-o formă de zile mari. Evenimentul a debutat cu o apariţie surpriză a lui „Trompetre“ (Petre Ionuţescu) din public, intro-ul realizat de acesta fiind un gong cât se poate de inspirat pentru spectacolul care a durat aproape două ore. Seria invitaţilor a fost completată de cvartetul Lucian Petrilă, Octavian Horvath („Vita“), Ştefan Czifrak, Răzvan Mărcuci şi Gabriel Cherlia (ex – Persona), fiecare dintre ei aducând un plus de savoare compoziţiilor interpretate de membrii Burning Table: Bogdan Nagy, Levi Molnar, Zsolt Szabo şi Victor Miclăuş.

Trupa înfiinţată în 1994, cunoscută pentru muzica lor ce combină blues-ul american cu elemente de folclor autentic ardeleneşti, Nightlosers, a susţinut un recital exploziv la The Note Pub, unde muzicienii au fost în formă maximă. Concertele formaţiei care îl are ca solist vocal pe Hanno Hoffer sunt deosebite în primul rând pentru că băieţii ăştia reuşesc să binedispună pe toată lumea cu amalgamul lor de rock, blues şi muzici populare. Combinaţia între strigăturile rostite în maghiară de tobarul Claudiu Purcarin „Naşul“ şi „americana“ lui Hanno reuşesc de fiecare dată să destindă atmosfera, iar frânturile de csardas care îşi fac apariţia pe piese adaugă un plus de şarm spectacolului.

Timişoara Rock Festival a debutat cu o seară în care în Piaţa Operei au cântat The Different Class, Implant Pentru Refuz, Pro Musica şi Pasărea Rock. Din cauza tragediei petrecute la clubul Colectiv – care a afectat cât se poate de serios lumea muzicală românească şi nu numai – celalte două zile ale manifestării au fost anulate.

Cu ocazia împlinirii a cinci ani de existenţă a trupei Desant, trupa a lansat videoclipul „Poveste fără Nume”, alături de Carina Dumitru.  Pe lângă activitatea de studio, DESANT și-a făcut simțită prezența și pe scenă prin nenumărate concerte dintre care merită amintite: OST FEST 2012 – unde au urcat pe aceeași scenă cu Europe și Manowar, sărbători ale orașelor, întruniri moto, dar nu în ultimul rând a susținut și susțin în continuare, prin participarea în diferite rânduri la concertele organizate cu scop caritabil, campania desfășurată în sprijinul copiilor de Asociația „Music for Autism” din Constanța, care luptă împotriva acestei boli.

Ultima semifinală a concursului GBOB România, desfăşurată în clubul Daos, a fost dedicată genurilor muzicale reunite sub titulatura de punk, rock şi metale şi a adus în faţa melomanilor formaţii din Italia, Serbia, Ungaria şi România. Înaintea evenimentului, organizatorii au tras la sorţi ordinea intrării în concurs a trupelor, care au oferit o seară cât se poate de interesantă celor care au participat la acest spectacol – maraton. Cele 14 formaţii care au participat la ultima semifinală GBOB România din acest an au fost Concrete (Buziaş), Virrasztok (Ungaria), Mere (Timişoara), Overtone (Jimbolia), Sonatic (Timişoara), Dungaree (Ungaria), Anima Draconis (Timişoara), Apocalips (Sânnicolau Mare), Sequence (Serbia), The Case (Timişoara), Birds (Ungaria), twoas4 (Italia), Poşta Mare (Timişoara) şi Different Class (Timişoara). Trupele Sonatic şi The Case au fost câştigătoarele ultimei semifinale GBOB România din acest an.

Timişorenii s-au înghesuit cu mic cu mare la Teatrul Naţional, pentru a asista la două concerte susţinute de muzicienii care au constatat că „şi băieţii plâng câteodată“, Holograf. Evenimentele au făcut parte din turneul naţional de lansare a celui mai nou album al trupei Life Line.

Amatorii de rock din Timişoara au avut parte de un concert cu finlandezii de la Korpiklaani (aflaţi în premieră în Timişoara) şi formaţia rusească Arkona. Cele două trupe ar fi trebuit să susţină un concert şi la Bucureşti, luni seara, la Arenele Romane, care a fost anulat din cauza doliului naţional decretat în urma tragediei din clubul Colectiv. Peste 400 de spectatori atât din oraşul nostru cât şi din oraşele învecinate au asistat la recitalul celor două trupe, iar în sala de concerte fumatul a fost interzis. După recital, membrii trupei finlandeze – care au susţinut un recital de 90 de minute – au acordat o sumedenie de autografe şi s-au pozat cu fanii lor.
retro4

Melomanii timişoreni au avut parte de un performance deosebit susţinut de Rodion GA, „părintele muzicii electronice româneşti“, la Galeria Calpe, evenimentul fiind inclus în cadrul manifestărilor festivalului Analog Mania.


Cei care au asistat la această seară au avut parte de un amestec de „electro paranoia”, sound-uri psihedelice îmbinate cu rock, arome de kraut-rock şi o serie de „poveşti“ interesante, care au inclus explicaţii oferite de legendarul artist, care a ţinut să sublinieze de mai multe ori că piesele care au răsunat dintr-un magnetofon la faţa locului au fost făcute „fără sintetizatoare“. La un moment dat, invitatul special al serii le-a prezentat celor prezenţi câteva „trucuri“ cu ajutorul cărora a realizat piesele sale. Printre acestea se număra şi scoaterea de la sursa de curent a magnetofonului cu care se făceau înregistrările!

Melomanii amatori de jazz au avut parte de un recital de excepţie susţinut de Mike Parker’s Trio Theory, evenimentul desfăşurat la Manufactura reuşind să adune la faţa locului un public entuziast. Mike Parker Trio a debutat în 2011 şi a editat până acum două materiale discografice: „Prelude” şi „Embrace The Wild“. Conduşi de neastâmpăratul basist şi compozitor newyorkez Mike Parker, trio-ul a oferit un amestec delicios de sound-uri jazz. Alături de el, la faţa locului s-au aflat Frank Parker, un percuționist de excepție, nominalizat de două ori la premiile Grammy și energicul saxofonist polonez Sławek Pezda, originar din Cracovia.

Timişoara a demonstrat că este solidară cu victimele tragicului accident din Colectiv, concertul organizat în Parcul Rozelor reuşind să creeze un interes deosebit în rândul melomanilor şi a celor care şi-au dorit să-i susţină pe cei care au fost afectaţi de tragicul incendiu din Bucureşti. Începând cu ora 16.00, pe scena din Parcul Rozelor au urcat Virgula, A.l.l Friends Band, Overtone, Poşta Mare, The Different Class, Rockabil, Sonatic, Grave For Sale, BRUM, Faceplant, Sanctuar şi Pandora. Fiecare din trupele prezente a respectat cu stricteţe programul de 15 minute dedicat fiecărui recital impus de organizatori şi graţie mobilizării a numeroşi „tehnici“ din Timişoara, programul a fost respectat „la minut“. Începând cu ora 20.00, la faţa locului au cântat Burning Table, care pentru o piesă au fost acompaniaţi de „Vita“, solistul IPR și Blazzaj. Seara a fost încheiată de Methadone Skies, Negură Bunget (care l-au avut şi pe Petre Ionuţescu şi al său inedit tulnic) şi Implant Pentru Refuz, care au cântat o piesă alături de Ochelari. Concertul din Timişoara a făcut parte dintr-o serie de manifestări care au avut loc simultan în mai multe oraşe din România iar prezentatorii show-ului din Parcul Rozelor au fost Mimo Obradov şi Szucsik Cristi Sorin.

Vernisajul expoziţiei „Mitologii personale”, semnate Valeriu Sepi, desfăşurat la Muzeul De Artă din Timişoara a inclus un concert susţinut de Ilie Stepan, Horea Crişovan şi George Găină. „Acum câţiva ani, am avut prilejul să cântăm şi la precedenta expoziţie a lui Valeriu Sepi de la Galeriile Helios. Suntem mândri şi bucuroşi că suntem prietenii lui Sepi. Pentru început propun să ţinem un moment de reculegere pentru victimele tragediei Colectiv. Am avut colegi acolo, pe o parte din cei dispăruţi i-am cunoscut, pe alţii nu. Au fost potenţiali iubitori ai muzicii rock“, a spus Ilie Stepan în deschiderea concertului.

Armoniile jazz-ului emanate de grupul new yorkez Elevation Quartet au umplut Sala Capitol din Timişoara, recitalul susţinut de cei patru muzicieni care şi-au prezentat cu această ocazie noul album, „Songs From Afar”, fiind savurate pe deplin de către cei peste 500 de spectatori care au fost martorii acestei seri de excepţie. În deschiderea concertului Elevation au cântat timișorenii de la Bega Blues Band. Fondat în 2006, la New York, de Lucian Ban şi de celebrul saxofonist Abraham Burton, quartetul Elevation a susţinut nenumărate spectacole de ambele părţi ale Atlanticului, concertând pe scene, cluburi şi festivaluri de referinţă în Londra, Amsterdam, Paris, Vienna, Koln, Budapesta, Chicago, San Francisco, Los Angeles etc.

retro5Amatorii de jazz şi blues au avut parte de două seri pline de sound-uri interesante, desfăşurate în sala Capitol, a Filarmonicii „Banatul” din Timişoara, care au adus în faţa publicului o sumedenie de muzicieni din Ungaria, Franţa, Germania, Polonia şi România. Cea de-a 25-a ediţie a Galei de blues jazz Kamo a debutat cu recitalul maghiarilor de la Blue Moon Trio, urmaţi de trio-ul francez Manuel Rochman Trio. Câştigător al Premiului Django Reinhardt şi al altor numeroase premii şi distincţii, muzicianul francez Manuel Rochman este socotit drept unul dintre cei mai valoroşi din Europa, la ora actuală. Înaintea ultimului recital al serii, în foaierul Filarmonicii Banatul a avut loc lansarea noului disc al formaţiei Bega Blues Band, al cărei fondator a fost Béla Kamocsa. Albumul Brassica Soup, cuprinde şapte compoziţii ale lui Johnny Bota şi Lucian Nagy şi o piesă a lui Mongo Santamaria. Germanii de la FunCuBello au încheiat cu un recital extraordinar prima seară a Galei din acest an. Duminică seara, Gala a debutat cu recitalul susţinut de Bega Blues Band, care, la fel ca şi celelalte formaţii invitate la ediţia cu numărul 25 a Galei de Blues Jazz Kamo, a avut parte de aplauze binemeritate. Concertul susţinut de Maria Chioran- voce, Lucian Nagy – instrumente de suflat şi percuţie, Toni Kühn – claviaturi, Mircea Bunea – ghitară, Johnny Bota – bas şi Lică Dolga – tobe a fost urmat de recitalul polonezilor Adam Bałdych Imaginary Quartet, socotit de mulţi drept una din revelaţiile serii. Gala de Blues Jazz a fost încheiată de recitalul susţinut de Platonic Band.

Melomanii timişoreni au avut parte de o nouă întâlnire sonoră cu Adi Bărar Blues Band, evenimentul desfăşurat la Taverna având un succes deosebit. Ca de fiecare dată, trupa compusă din Adi Bărar, Cristi Raţiu şi Kombel Cramba a oferit spectatorilor un amestec de blues, rythm & blues, funk şi rock „Am înfiinţat acest grup în anul 2009 din dorinţa de a mă reîntoarce la radăcinile stilului care a pus baza dezvoltării mele ca artist, fiind astfel un proiect de suflet. Facem chestia asta din hobby. Eu încerc să suplinesc şi rolul de solist vocal, pe lângă cel de chitarist. Chiar dacă unii spun că blues-ul este un gen de nişă, mort, mie nu mi se pare aşa. Dovada concretă o avem la concertele noastre, unde vine multă lume. Aleg piese care îmi plac în mod deosebit, dar şi care le pot cânta. Nu toate piesele se pot cânta. Asta e una din marile probleme la trupele de cover-uri. Unele din ele au armonii discutabile. Desigur, sunt şi trupe de cover-uri de apreciat dar şi altele care nu ştiu să-şi facă repertoriul. Încerc să aleg piesele care îmi plac şi care cred că mi se potrivesc. Încerc să le reorchestrez în formula de trio şi să le interpretăm cât mai bine“, a precizat Adi Bărar.

Melomanii timişoreni au avut ocazia să asiste la o seară plină de tempo-uri bine amestecate şi orchestraţii izbutite, cu ocazia concertului susţinut de Sebastian Spanache Trio la Teatrul Naţional Timişoara, unde muzicienii au interpretat piese de pe albumele „Humanized” şi „A Pasha’s Abstinence”. Cei trei muşchetari ai jazz-ului timişorean şi-au început recitalul cu prima piesă inclusă pe albumul lor de debut „Humanized“, numită „Nao Dancar”, care a fost primită – aşa cum era de aşteptat – cu aplauze sincere din partea publicului. Pe parcursul recitalului, spectatorii au avut parte de magia contrabasului şi a bass-ului electric mânuit cu talent de Csaba Santa. Desigur, frenezia muzicală a fost completată de acordurile de pian ale lui Sebastian Spanache şi de percuţia de nota zece a lui Radu Pieloiu.

În cadrul celei de-a doua ediţii a Zilelor Filmului Maghiar la Timişoara – manifestare desfăşurată în incinta Tetarului Maghiar din Timişoara – melomanii timişoreni au avut ocazia să asiste la un concert susţinut de tânăra trupă Funky Hats, care a reuşit să smulgă ropote de aplauze din partea celor prezenţi. Trupa alcătuită din Fodor Zsuzsi, Kelemen Mark, Szabó Abigél, Tóth István şi König Dávid este cea mai tânără formaţie de la Şcoala de Muzică şi Arte Artsoma şi este alcătuită din cursanţi înscrişi în programul „Kids In A Band”. Pe lângă această apariţie, până acum tinerii muzicieni au susţinut recitaluri în cadrul Festivalului Artelor (desfăşurat în Parcul Botanic în luna iunie), la Balul Bobocilor din cadrul Liceului teoretic Bela Bartok din Timişoara şi la spectacolul Artsoma Showcase desfăşurat în cursul acestei veri La Căpiţe. În programul muzicienilor se regăsesc cover-uri după artişti ca Avicii, Stevie Wonder, Vance Joy, Paul McCartney, Rihanna, Republik sau Bagossy Brothers, iar pentru viitor tinerii muzicieni pregătesc noi surprize.

Mezzosoprana Andreea Ilie a lansat un nou videoclip la piesa Devotion, în cadrul evenimentului Bucharest Fashion Week. „Noua mea piesă se distinge de stilul romantic abordat până acum, este ca o trăire nouă, autentică şi realistă care a ajuns foarte repede la inimile ascultătorilor şi a rămas acolo“, ne-a declarat artista. În luna aparilie a acestui an, timişoreanca a lansat la clubul Nouveau al doilea videoclip al ei, intitulat Wishing you were somehow here again, piesa fiind preluată din Fantoma de la opera scrisă de Andrew Lloyd Webber.

Membrii trupei Cargo au fost decoraţi de preşedintele Klaus- Werner Iohannis, pentru activitatea lor. „Se conferă Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, categoria B “Muzica”: Adrian Armand Bărar (Adi Bărar); Adrian Gabriel Igrişan (Adi Baciu Igrişan); – Octavian Pilan (Tavi Pilan); – Ionuţ Rovin Cărja (lonuţ Cârja); – Florin Iuliu Barbu (Florin Barbu); – Cătălin Richard Pulpă (Rici); – Cosmin Petru Nicoară“, se spune în decretul nr. 919 din 1 decembrie 2015 privind conferirea Ordinului Meritul Cultural. Decretul a fost semnat de preşedintele Klaus Iohannis şi contrasemnat de primul ministru Dacian Julien Cioloş.

Membrii trupei timişorene Methadone Skies au susţinut un concert extraordinar în cadrul festivalului Feed Your Head care a avut loc în capitala Austriei, la Viena. Muzicienii timişoreni au anunţşat că vor dona toate încasările provenite din vânzarea digitală a albumelor lor victimelor de la Colectiv. Formaţia timişoreană a susţinut în această toamnă un concert bine primit de melomani în deschiderea recitalului trupei germane Samsara Blues Experiment. Formația timişoreană a editat până acum două albume, „Enter the Void” şi „Eclectic Electric”, iar pentru anul viitor pregăteşte un nou material discografic care poartă numele de „Colosseus”. Alexandru Wehry (chitară), Raul Stanciu (chitară), Mihai Guta (chitară bas) şi Flavius Retea (tobe) reuşesc prin concertele lor să creeze o chimie aparte cu publicul printr-un rock instrumental cântat progresiv şi hotărât. Methadone Skies a susţinut în această vară un concert şi pe scena Fusion a celebrului festival EXIT, care s-a desfăşurat la Novi Sad.

Melomanii timişoreni au avut parte de o seară specială, în cadrul căreia unul din cei mai cunoscuţi cronicari muzicali din ţara noastră, Doru Rocker Ionescu, şi-a lansat două cărţi. Evenimentul desfăşurat la Viniloteca a stârnit interesul pasionaţilor de muzică, iar după speech-ul de rigoare al autorului, la faţa locului a avut loc o sesiune de autografe şi poze în cadrul căreia s-au depănat şi o serie de amintiri. Cărţile lansate cu acest prilej cu fost „Jurnal de Rocker Doru Ionescu în dialog cu un cristian” (editura Casa de pariuri literare) şi „Timpul chitarelor – Muzica tineretii… a la Cluj” (Eikon).

Legendarul artist britanic Doc Scott a fost capul de afiş al petrecerii care a avut loc în incinta Centrului Regional De Afaceri. Invitatul special este un nume legendar al scenei drum and bass-jungle, cofondator al influentei case de discuri Metalheadz, împreuna cu Goldie, în 1994. Doc Scott a mai fost prezent în Timişoara acum zece ani, fiind invitat să mixeze în cadrul festivalului TM Base.

Petrecerera aniversară care a marcat 17 ani de existenţă a „echipei” AnonimTM, a avut loc la cafeneaua D’arc. Alături de petrecerile care au adus în oraşul nostru o serie de nume legendare ale muzicii electronice şi nu numai, cei de la AnonimTM au iniţiat o emisiune săptămânală de radio, o compilaţie anuală dedicată exclusiv muzicienilor timişoreni şi o serie de acţiuni de coagulare a scenei muzicale timişorene sub genericul Made in TM. Evenimentul a avut parte de un line – up de sărbătoare cu Dudu & Mc Tina, Newgotti, Seba1394, Calibro45, Pristvi, BIA, Phobe1 şi DuBase
retro6Melomanii timişoreni care au participat la concertul special „In memoriam Kamo 5 ani“, care a avut loc în Sala Capitol, au avut parte de două reprize muzicale diverse, în cadrul cărora artiştii prezenţi pe scenă au interpretat o serie de piese din repertoriul autohton şi internaţional, care au fost primite cu aplauze sincere la faţa locului. În prima parte a evenimentului pe scenă s-au aflat membrii trupei Bega Blues Band alături de orchestra Filarmonicii Banatul, dirijată de maestrul Peter Oschanitzky. Printre piesele care au fost savurate pe deplin de public s-au numărat Jimi Hendrix – „Hey Joe”, Goerge Benson – „On Broadway”, Sting – „Fields Of Gold” sau George Gershwin – „Oh Lady Be Good”. Recitalul a cuprins şi piesa „Song for Sasha” compusă de promotorul acestui eveniment, Johnny Bota, pentru fiul său Saşa. Cele mai de succes piese au fost însă cele din repertoriul trupei Phoenix – „Vremuri”, „Canarul” sau „Nebunul cu ochii închişi” – unde prestaţia primului solist al trupei Phoenix, Mony Bordeianu, a fost apreciată aşa cum se cuvine.

Membrii formaţiei Cargo au primit titlurile de cetăţeni ai oraşului Timişoara, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local, desfăşurată la Sala Capitol. Evenimentul a avut parte de un laudatio rostit de primarul Nicolae Robu şi de un speech susţinut de Corneliu Vaida. Recent membrii trupei Cargo au fost decoraţi de preşedintele Klaus- Werner Iohannis, pentru activitatea lor cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, categoria B “Muzica”. .

Piesa „Timișoara” a celor de la Pro Musica a fost numit[ imnul capitalei Banatului. Decizia a fost luată de consilierii locali, în ședința extraordinară. Imnul se va asculta la toate evenimentele oficiale organizate în oraș.

În urma tragediei petrecute la clubul Colectiv din Bucureşti, două din cele trei zile ale manifestării organizate de autorităţile oraşului sub genericul „Timișoara Rock Festival“ au fost reprogramate, iar evenimentul care s-a desfăşurat sub genericul „Rock For Revolution” a adus în Piaţa Operei concerte care au fost savurate de public. Seara a debutat cu recitalul trupei Mere, care în luna august a acestui an a sărbătorit împlinirea a cinci ani de existenţă. Mai apoi, pe scenă au urcat cei de la Sanctuar, care au fost urmaţi de cei de la Sonatic, muzicienii care cu o seară înainte au susţinut un concert în cadrul finalei naţionale a concursului GBOB România, care a avut loc la Râmnicu Vâlcea. Băieții de la The Weekend Band au abordat câteva cover-uri dar şi piese proprii şi le-au oferit celor prezenţi şi un colind „rock“. Înaintea momentului cel mai aşteptat al serii, pe scenă au urcat membrii Cover Phoenix Band. Alături de ei s-au aflat şi membrii trupei Elan, iar printre piesele cântate s-au numărat cover-uri din repertoriul unor artişti ca Phoenix, James Blunt sau Joan Jett. Recitalul celor de la Phoenix a început cu o mică întârziere, prezentatorul show-ului, Florin Mihoc fiind nevoit să urce de două ori pe scenă pentru a întreţine „pauza“ dintre trupe. Alături de membrii actuali ai trupei s-au aflat şi Mony Bordeianu şi Valeriu Sepi, binecunoscutul „căprar“ al legendarei formaţii, iar sound-ul a fost completat şi cu un show pirotehnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.