Ce-am avut şi ce-am pierdut în 2015: Retrospectiva anului muzical în Timişoara...

Ce-am avut şi ce-am pierdut în 2015: Retrospectiva anului muzical în Timişoara (I)

2
DISTRIBUIȚI

weekendpressalert

Anul 2015 a adus o sumedenie de spectacole interesante în cluburile şi sălile de concerte ale oraşului. O serie de artişti timişoreni au reuşit să intre în atenţia publicului cu concerte memorabile, iar petrecerile susţinute în localurile din orașul de pe Bega au avut parte de un public numeros. Urmează, pe scurt, o recapitulare a principalelor momente muzicale despre care aţi putut citi, în 2015, pe www.pressalert.ro.

– Rockerii timişoreni au avut parte de un eveniment deosebit, care a prilejuit lansarea a două materiale discografice, la început de ianuarie. Timişorenii de la Methadone Skies au lansat cu această ocazie albumul lor cu numărul doi care poartă numele de „Eclectic Electric”, care conţine cinci piese ce însumează 47 de minute de fuziune prog-psychedelic. În cadrul acestui eveniment, care a avut loc la clubul Daos, au mai cântat Tauusk, care au lansat albumul „Hermit”, şi formaţia maghiară Dungaree.

-Felix Petrescu (Waka X) şi Valentin Toma (Quewza), cei doi timişoreni care sunt cunoscuţi melomanilor graţie materialelor discografice editate sub numele de Makunouchi Bento, au lansat un nou EP care poartă numele de „Lighthouse Strories”.

– Recitalul ultra-acustic susţinut de Adi Dinu şi Horea Crişovan, în incinta Club 30-ului le-a prilejuit melomanilor aflaţi la faţa locului o călătorie muzicală cât se poate de aleasă, care a cuprins câteva momente de răsfăţ auditiv, care au fost savurate pe deplin de public.

– Melomanii timişoreni au avut parte de un concert extraordinar alături de trupa maghiară Kistehén, care a cântat la Manufactura. Muzicienii maghiari au mai cântat în premieră în Timişoara în luna mai anului trecut. Formaţia Kistehén a luat naştere în anul 2002, iar prima lor melodie a fost folosită în promovarea ediţiei din acel an a celebrului festival Sziget din Budapesta.

– Una din cele mai frumoase modele din România, Bianca Jurcă, a fost în centrul atenţiei, la Timişoara, în cadrul lansării noului videoclip al timişorenilor Sean Norvis & Seepryan, desfăşurată la Jazzissimo Club. Melodia Beautiful Love a fost realizată alături de artista poloneza Justine Berg, cântăreaţă, compozitoare şi pianistă, iar Bianca Jurcă este protagonista videoclipului, a cărei melodie a fost lansată de casa de discuri Spread Your Legs Recordings.

– Trupa Rockabil a susţinut un concert la Jazzissimo Pub. Avându-l ca invitat special pe muzicianul timişorean Grigore Bujor Hariga, formaţia Rockabil este compusa din instrumentişti cu experienţă: Valentin Ivănescu – voce (ex “Şah Mat”), Marian Draghia (chitară solo, cunoscut şi de la trupa “Pragu’ de sus”), Petre Prisacaru (tobe) şi Adrian Văduva (chitaă bas).

– Amatorii de muzici electronice au avut parte de un nou episod pus la cale de către cei de la Freenetik, care au dat adunarea la o petrecere care s-a desfăşurat în halele situate în Bulevardul B.P. Hașdeu nr.1. De această dată, invitaţii au fost Dubmunk, Kapno, Response MC (Marea Britanie), Mindscape (Ungaria), Damaja şi Kojok.

– Una din figurile bine cunoscute ale vieţii de noapte din întreaga ţară, DJ Johnny DaMix, este îndrăgostit până peste cap de publicul timişorean care participă la nopţile de clubbing. Pe numele său adevărat Ştefan Ion Boncea, DJ-ul din Bucureşti pune muzică de 25 de ani şi este un DJ cât se poate de apreciat de petrecăreţii din oraşul nostru, care savurează pe deplin seturile sale în care se regăsesc atât piese din categoria „oldies but goldies” cât şi ultimele noutăţi. Invitatul special al petrecerii desfăşurate în Scottish Pub a reuşit încă o dată să fie pe placul celor prezenţi, iar distracţia de la faţa locului s-a desfăşurat până la orele mici ale dimineţii.

– Amatorii de rock din oraşul nostru au avut parte de o seară deosebită la Daos, în cadrul evenimentului care l-a readus în Timişoara pe Kempes, alături de noua sa formaţie. Peste trei sute de timişoreni au savurat aşa cum se cuvine recitalul muzicienilor, din care n-au lipsit „Regăsire“ sau „Aproape de voi“, aceasta din urmă fiind cântată la unison de către cei prezenţi.

– Loredana a susţinut un concert la Sala Capitol, în care a prezentat fanilor săi noul show, numit „Reveria”.

– Conceptul concertelor Anti-Valentine’s Day, iniţiat în anul 2002 de către cei doi membri ai trupei Ţapinarii, a ajuns din nou la Timişoara, iar concertul aferent – desfăşurat la clubul Bunker – a reuşit să fie o seară cât se poate de savuroasă pentru fanii celor doi muzicieni. Adrian Tănase şi Cosmin Covei au oferit ca de obicei un spectacol de muzică combinată cu “stand down” comedy.

– În Timişoara s-a deschis un nou loc dedicat melomanilor, care poartă numele de Viniloteca, un concept definit, conform celor care l-au creat, „de statement-ul Audiophilia, Craft Beer and Coffee, Musical Alchemy”. La faţa locului, au poposit muzicieni din diverse trupe timişorene, melomani îndrăgostiţi de multă vreme de viniluri, dar şi mulţi tineri, care într-o ambianţă cât se poate de interesantă au răsfoit printre discurile second hand de aici care acoperă o serie de stiluri muzicale, de la operă până la muzică electronică.

Thy Veils Elisabetin by Gabriel Mafa 02 [1024x768]

– Unica formaţie timişoreană care a participat la ediţia de anul trrecut a celebrului festival Sziget – care s-a desfăşurat în luna august la Budapesta – Thy Veils, a lansat prin intermediul Youtube-ului înregistrarea concertului susţinut în data de 28 septembrie 2014 a Biserica Romano Catolică din Piaţa Bălcescu.

– Formaţia Vama a susţinut un concert extraordinar în Fratelli, unde fanii trupei al cărei lider incontestabil e solistul – actor Tudor Chirilă au avut ocazia să se delecteze cu un recital întâmpinat cu multe aplauze. Membrii formaţiei le-au oferit numeroşilor fani o sumedenie de hituri arhicunoscute din visteria trupei, iar fanii trupei s-au ales cu o noapte de vis, în care Tudor Chirilă a fost din nou în centrul atenţiei.

– Sub genericul „Forever Love“, Sala Capitol a fost luată cu asalt de timişorenii care s-au înghesuit pentru a asista la concertul uneia dintre cele mai iubite formaţii autohtone de pe meleagurile noastre – cel puţin în rândul publicului de sex feminin – Direcţia 5. Aşa cum era de aşteptat, evenimentul a suscitat un interes deosebit, iar trupa a cărui solist vocal este Cristi Enache a declanşat o adevărată isterie. S-au cântat celebrele piese „Am nevoie de tine”, „Dacă ai ştii” şi „Superstar”, iar rockul mega – siropos al băieţilor a fost apreciat pe deplin de sexul frumos. Rând pe rând, muzicienii au interpretat baladele care i-au făcut celebri şi, tot ca de obicei, lumea a cântat alături de ei majoritatea pieselor. Prestaţia celor de la Direcţia 5 a fost cât se poate de obişnuită, piesele lor pline de romantism fiind apreciate en – gros de către oamenii care gustă un asemenea “entertainment”.

– Melomanii timişoreni au avut parte de un nou deliciu în The Note Pub, unde membrii formaţiei Byron au susţinut un concert eclectic la Timişoara, în cadrul căruia cei patru muzicieni au „servit“ piese incluse în discografia formaţiei. Anul trecut, muzicienii au lansat cel mai recent material discografic al trupei, „Melancolic“, ce cuprinde piesele de pe coloana sonoră a serialului original HBO „Rămâi cu mine”.

– Creatorii versurilor „Haaaai ai ai / Dă-i înainte cu tupeu / Haaaai ai ai / şi ai să vezi că nu e greu“, muzicienii care alcătuiesc trupa Bosquito, au susţinut două concerte la Timişoara, la Porto Arte. Datorită faptului că biletele pentru concertul lor s-au epuizat rapid, muzicienii au hotărât să cânte de două ori în aceeaşi seară, de la ora 18.00 şi de la ora 21.00.

– Sebastian Spanache, Radu Pieloiu şi Csaba Santa, cei trei muzicieni timişoreni care alcătuiesc formaţia Sebastian Spanache Trio au susţinut primul lor concert din 2015 taman în capitala Austriei, evenimentul desfăşurat în Pygmalion Theater din Viena,  fiind unul care a fost savurat pe deplin de către spectatorii prezenţi în cocheta sală a teatrului austriac.

– Rezident Ex a lansat un nou videoclip, care descrie pe deplin magia muzicii rock n roll pe care o abordează muzicienii care alcătuiesc formaţia care pregăteşte intens cel de-al doilea material discografic al trupei.


“Noi să fim noi” este o piesă foarte dragă nouă, dedicată fanilor de muzică rock, care de atâtea ori au făcut din întâlnirile noastre o sărbătoare. Bucuria de a fi împreună, de a simţi la fel, creează acea magie pe care noi – toţi cei care trăim şi iubim această formă de libertate – o numim “Rock´n´Roll” . Ea a devenit un mod de a gândi, de a simţi, o identitate a mai multor generaţii. E un reper şi o adevărată emblemă a rebelilor notorii din ultimele decenii“, spun membrii trupei.

– Turneul „Vremuri – Remember the ’60s“, pus la cale de Nicu Covaci şi Moni Bordeianu, două personalităţi marcante ale rock-ului autohton, a poposit în clubul Daos, unde melomanii au avut parte de o seară desfăşurată sub semnul spontaneităţii, după cum a remarcat cu mai multe prilejuri la faţa locului liderul trupei Phoenix.

– Teo Milea a susţinut două concerte sold-out în primele seri ale lunii martie, „mărţişoarele“ muzicale prezentate de pianist fiind savurate pe deplin de publicul numeros, care a umplut până la refuz cu ambele ocazii incinta The Note Pub-ului. Alături de piesele cunoscute de pe albumul „On white and black keys”, artistul a prezentat şi câteva compoziţii care se vor regăsi pe discul „Open Minds”, printre acestea numărându-se „Silence” (care va avea parte şi de un videoclip), „Streets In Crayon”, „Journey” sau „Let it be joy”.

implantretro1– După o campanie de crowdfunding încheiată cu succes, fanii Implant Pentru Refuz s-au putut bucura de lansarea albumului „Cartography”. «Cartography» este harta unui univers multistratificat şi atemporal. De la particulă până la întrepătrundere, de la tărâmul umbrelor până la ţinutul celor ce plutesc în lumină, de la negustorii de apă până la oceanul cel din urmă, de la nealterare genetică artificială până la utopia dictatorială, de la transformarea gândurilor şi a faptelor în greutate până la ruperea fluxului informaţional. Fiecare ascultător poate fi călăuzit prin întuneric sau poate rezona cu stelele, fiecare melodie de pe această hartă te poate surprinde în trecut, prezent sau viitor“, spun membrii trupei, în descrierea acestui disc.

– Trupa Sonatic a susţinut un inedit concert în cadrul unei acţiuni masive de plantare de copaci care s-a desfăşurat la Stanciova, în judeţul Timiş, în organizarea celor de la Tasuleasa Social, la care au participat peste două sute de voluntari. Membrii trupei au fost nevoiţi să îşi care echipamentele de scenă cu ajutorul a două căruţe, locaţia nefiind accesibilă pentru autoturisme.

– Muzica made in Timişoara are parte de o nouă recunoaştere, două piese ale artistului timişorean K-Lu fiind incluse pe compilaţia Fused Funk Vol. 7, disponibilă pe site-ul junodownload.com. „Aveam de ceva vreme aceste două piese în limba engleză şi am intenţionat să scot un E.P. cu piese în limba engleză. Am fost contactat de realizatorii acestei compilaţii, care m-au rugat să le trimit o piesă. Le-au plăcut ambele compoziţii, aşa că le-au inclus în volumul şapte al acestei compilaţii. Sunt primele mele piese în engleză care se găsesc de cumpărat pe Juno“, ne-a declarat muzicianul timişorean.

– Conform datelor puse la dispoziţie de organizatori, peste 3.800 de timişoreni au participat la evenimentul Neworld Party, desfăşurat în Hala Electrometal, un regal adresat amtorilor de muzici electronice ce a inclus un line – up de vis cu trio-ul francez dOP, danezul Noir şi elveţianul Mirko Loko, celebrul reprezentant al brand-ului Cadenza Records.

– Melomanii timişoreni au avut parte de un maraton deosebit, prilejuit de deschiderea Ambasada. Deschiderea a avut loc cu un recital susţinut de Teo Milea, în 20 februarie, la ora 7.30 dimineaţa! De la 8.15, la faţa locului a mixat DJ  Kuky, după care melomanii au beneficiat de un concert cu Marion Krautner. De la ora 13.00, publicul a avut parte de prestația lui Piel Oh You și de la 14.30 Calbiro FortyFive. La eveniment au mai fost prezenţi  Rapala, Mandel, BRUM şi un jam session.

– Lansarea locală a celui mai nou album al formaţiei Negură Bunget, „Tău”, desfăşurată la Amplificat, a oferit spectatorilor un spectacol de rock savurat aşa cum se cuvine de public. Alături de timişoreni, pe scenă s-au mai aflat The Moon & Nightspirit (pagan folk – Ungaria), Grimegod (emotional metal – Arad) şi Northern Plague (black metal – Polonia). Ca prima parte a unei trilogii muzicale şi vizuale legate de Transilvania, „Tău” e concentrat pe partea naturala, explorând locuri spectaculoase, precum şi legendele, miturile şi tradiţiile acestora, deschizând o fereastră către trecutul unor locuri legendare. Albumul a fost editat de casa de discuri germană Prophecy Production şi are parte de o sumedenie de recenzii pozitive din partea revistelor de specialitate.

concertvunk (18)

– Cel de-al 14-lea concert din turneul acustic numit „Înconjurul lumii“, efectutat de formaţia Vunk, desfăşurat în Sala Capitol, le-a prilejuit spectatorilor care iubesc muzica pop o seară mai mult decât agreabilă, în care publicul a fredonat alături de muzicienii aflaţi pe scenă o serie de hituri din visteria trupei. Evenimentul a debutat cu un mini-recital de jumătate de oră susţinut de Alexandra Uşurelu, cea care recent a fost nominalizată în cadrul a trei categorii la Premiile Muzicale Radio România, la categoriile “Cel mai bun debut”, “Cel mai bun album” și “Cel mai bun duet”.
Beck Corlan a susţinut un concert de promovare a albumului ei de debut, „Poduri de pace”, evenimentul desfăşurat la  clubul Ambasada având parte de un public numeros, care a savurat fiecare clipă a recitalului. Beck Corlan este una din cele trei timişorence responsabile pentru videoclipul care a reuşit să comprime istoria muzicii româneşti în nouă minute. Albumul ei de debut, „Poduri de Pace”, cuprinde 12 piese compoziţii în limba română.

– Celebrul pianist Richard Clayderman a susţinut un concert extraordinar la Opera Română din Timişoara, unde şi-a lansat şi cel mai recent concept de spectacol, care se numeşte „From Paris with Love”. Din repertoriul de spectacol nu a lipsit „Ballade pour Adeline”, piesă care a atins recordul de peste 22 de milioane de copii vândute în 38 de ţări şi care a devenit emblema celebrului pianist. Richard Clayderman este unul dintre cei mai iubiţi pianişti contemporani, înregistrând vânzări record de peste 150 de milioane de copii şi deţinând un palmares de 267 de discuri de aur şi 70 de platină. Spectacolul său din Timişoara a inclus două reprize muzicale în care spectatorii au avut parte de o serie de compoziţii celebre atât din repertoriul propriu, cât şi din visteria altor artişti, printre piesele care au reuşit să fie pe placul celor prezenţi numărându-se şi celebra „I just called to say I love you”, de Stevie Wonder.

– Muzicienii care alcătuiesc formaţia Viţa de Vie au susţinut un concert extraordinar la Daos, unde în faţa unui public entuziast au avut parte de un succes deosebit. Evenimentul a avut loc în cadrul turneului de concerte intitulat „Electric“, pe care trupa îl susţine în mai multe oraşe din ţară. Anul trecut, formaţia Viţa de Vie a sărbătorit 15 ani de „Fenomental” – cel mai bine vândut album al formaţiei – cu un turneu naţional care a poposit şi în oraşul nostru. Albumul „Fenomental” a fost integral produs la Essen, în Germania, la Basement Studio, iar înregistrările au durat doar 48 de ore, materialul fiind înregistrat în analog, pe bandă, fără niciun fel de editări ulterioare. A apărut pe piață pe suport casetă, după care a fost reeditat pe CD, incluzând în plus single-ul „Vinolamine”.

– Formaţia timişoreană The Weekend Band a lansat la The Note Pub primul videoclip oficial din istoria trupei în cadrul unui concert caritabil, o parte din banii obținuți din vânzarea biletelor fiind donați Asociației Sfera Timișoarei, care împreună cu Teatrul de Copii si Tineret Merlin au organizat o zi specială la sediul teatrului pentru copiii defavorizați de la centrele de zi din județul Timiș.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.