Ce-am avut şi ce-am pierdut în 2015: Retrospectiva anului muzical în Timişoara...

Ce-am avut şi ce-am pierdut în 2015: Retrospectiva anului muzical în Timişoara (III)

0
DISTRIBUIȚI

retro5

Anul 2015 a adus o sumedenie de spectacole interesante în cluburile şi sălile de concerte ale oraşului. O serie de artişti timişoreni au reuşit să intre în atenţia publicului cu concerte memorabile, iar petrecerile susţinute în localurile din orașul de pe Bega au avut parte de un public numeros. Urmează, pe scurt, o recapitulare a principalelor momente muzicale despre care aţi putut citi, în 2015, pe www.pressalert.ro. în cursul lunilor iulie, august şi septembrie 2015.

Fanii formaţiei timişorene Implant Pentru Refuz s-au adunat cu mic cu mare pentru a participa la filmările videoclipului „Seven Shades”, care va fi următoarea „poveste filmată“ din cel mai recent material discografic al trupei, „Cartography”.

Amatorii de muzici electronice au avut parte de un weekend deosebit, una din petrecerile puse la cale aducându-i în premieră în oraşul nostru pe cei doi muzicieni elveţieni care alcătuiesc proiectul Adriatique. Evenimentul desfăşurat sub genercul „Undertheivy” la piscina Heaven, a fost savurat pe deplin de timişoreni.

Prima seară inclusă în ediţia din acest an a festivalului Jazz TM, care a avut loc în Piaţa Victoriei din Timişoara, le-a adus melomanilor un amestec de muzici cu ştaif, care a fost apreciat aşa cum se cuvine de numeroşii spectatori care au asistat gratuit la această manifestare. Ostilităţile au fost deschise de către trio-ul timişorean Brum, care anul acesta şi-au lansat albumul de debut Today. Mai apoi au cântat Aufgang, iar prima seară a fost încheiată de Marcus Miller, care împreună cu trupa sa le-a oferit celor prezenţi un regal de jazz clasic din care n-a lipsit un cover după Papa was a Rolling Stone şi o piesă născută în urma unui jam session susţinut de formaţie în Brazilia. Festivalul JazzTM a continuat cu recitaluri  Ana-Cristina Leonte, The Ruff Pack şi Liv Warfield w/ Prince’s NPG Hornz, Exit OZ, Guillaume Perret şi Dianne Reeves.
retro2Melomanii pasionaţi de rock şi adrenalină au avut parte de un regal muzical într-un cadruu feeric, la Sasca Română în judeţul Caraş Severin, unde a avut loc cea de-a 5-a ediţie a festivalului Rocker’s Challenge. Spectatorii s-au bucurat de concerte şi de o serie de activităţi outdoor în timpul zilei, printre care s-au numărat tiroliană, rapel, rafting, mountain biking sau vizitarea obiectivelor turistice din Cheile Nerei sau împrejurimi. În cele două zile de festival, la faţa locului au cântat Byron, Kumm, RoadKillSoda, I’m The Trip, Sonatic, Poşta Mare, Melmac Riders (Serbia), Luna Amară, Blue Nipple Boy, Mere şi Destin Balcanic.

Festivalul EXIT, care se desfăşoară în fiecare an în incinta fortăreţei Petrovaradin din Novi Sad, a atras şi de această dată o serie de spectatori din Timişoara şi din Romania. Timp de patru zile, melomanii au avut parte de concerte şi DJ seturi magice, susţinute de sute de artişti din întreaga lume. Ediţia cu numărul 15 a celebrului festival din Serbia a avut parte de concerte şi party-uri cu Goblini, Eagles Of Death Metal, Clean Bandit, Emeli Sande, Roni Size Reprazent Live, timişorenii de la Methadone Skies, Napalm Death, Motorhead, Tom Odell, Goldie, DJ Vadim, Hardwell, Kolsch, John Newman, Manu Chao, Martin Garrix, Nuclear Assault, Milky Chance, Capital Cities, Faithless, The Upbeats, Leftfield, Tales Of Us, Simian Mobile Disco b2b Roman Flugel sau Fear Factory.

Peste 25.000 de oameni au respirat jazz de Premiile Grammy la Gărâna Jazz Festival. În Poiana Lupului, în fața scenei mari, în biserica din Văliug sau la hanul La Răscruce, concertele s-au ținut lanț și au fost extraordinare. Printre cei care au cântat în cele patru zile s-au numărat Enzo Favata Quartet, Nighthawks, Tigran Hamasyan Trio, Gonzalo Rubalcaba-Volcán Projekt, Arifa, Adam Bałdych & Paweł  Kaczmarczyk, Ralph Towner & Wolfgang Muthspiel, Vlatko Stefanovski Trio, Renaud Garcia-Fons, Sebastian Spanache Trio, Biréli Lagrène Gypsy Project, Stanley Clarke Quartet, Stefano Battaglia Trio, Snarky Puppy sau Stucky / Doran / Studer / Tacuma – Hendrix Project

Vineri 17 iulie, la Timişoara s-a lansat cel de-al doilea material discografic al trupei Desant, numit „Vulpea deşertului“. Albumul este produs de Desant Factory, cu susținerea Kathrein România. Producția muzicală a fost realizată în studioul CatWorks de către Mihai MTZ Neagoe, grafica a fost efectuată de Radu Kopany, iar Rusty, ca și la primul album, a fost realizat de Stanislav Cebanenco. Discul, urmând direcția primului album, este editat în format digipak și conține 14 piese.

Percuționistul Patrick Cojerean și-a completat vitrina cu trofee după ce a câştigat două premii în cadrul concursului International Percussion Competition, care a avut loc în Montebello della Battaglia, în Italia. Tânărul muzician a cucerit premiul întâi la secţiunea toba mică şi premiul al doilea la secţiunea marimba, la categoria jumior. În cadrul acestui eveniment au participat ca juraţi o serie de muzicieni internaţionali cunoscuţi ca Emmanuel Séjourné (Franţa), Simone Rubino (Italia), Ruud Wiener (Olanda), Gert Mortensen (Danemarca), Andrea Dulbecco (Italia) sau Mike Quinn (SUA). Timişoreanul a câştigat de-a lungul anilor o serie de premii la competiţii desfăşurate în Grecia, Italia şi România. Acum doi ani, Patrick a câştigat premiul întâi la categoria sa de vârstă la secţiunea instrumente melodice din cadrul concursului internaţional de percuţie PAS Greece Athena. Printre trofeele pe care le-a cucerit de-a lungul anilor se numără premiul doi la Days Of Percussion 2012 din Italia, şi locul întâi la Olimpiada Naţională de Muzică la secţia percuţie, desfăşurată la Cluj Napoca.

Peste 1.600 de timişoreni s-au înghesuit în curtea Ambasada, la primul eveniment din cadrul seriei „Experimentalist Hub”, care l-a adus în Timişoara pe australianul Dub FX, un nume „cu lipici“ la publicul amator de muzici electronice. În deschiderea serii, pe scenă au intrat Dumbo, SubSound Crew și Mighty Boogie, iar recitalul DUB FX a început exact la ora anunţată de organizatori, 22.15. Alături de Benjamin Standford (numele adevărat al lui Dub FX) s-au aflat Andy V (saxofon) și Evan Tweedie (bass), iar atmosfera creată de capul de afiş al manifestării a fost una de vis.
retro3Peste două mii de timişoreni s-au distrat în cadrul petrecerii The Biggest Rooftop Party in Timişoara, eveniment pus la cale de echipa Blackout, care a avut loc pe acoperişul Iulius Mall-ului din Timişoara. Fundalul sonor al acestui party de neuitat pentru amatorii de muzici electronice a fost asigurat de jimbolienii de la NTFO, Louisahhh!!!, şi Punu. „Mulţumim Timişoara pentru o seară pe care nu o vom uita uşor! Aţi fost în număr atât de mare (peste 2200), încât am rămas plăcut impresionaţi, v-aţi distrat şi aţi dansat până când muzica s-a oprit. Ne cerem scuze pentru inconvenientele create de agenţii ANAF, cu care ne-am petrecut noaptea începând cu ora 2 şi până la 10 dimineaţa. Din păcate pentru ei, ne-au găsit cu absolut toate în regulă, aşa că plăcerea de a ne suspenda activitatea le-a eşuat. Chit a fost ceva intenţionat, chit că nu, revenim la a vă mulţumi vouă, publicul nostru preferat, şi artiştilor ce-au întretinut atmosfera. Ne revedem curând să ne revanşăm!“, au declarat organizatorii acestui eveniment.

Melomanii timişoreni au avut parte de un concert de zile mari desfăşurat la D’arc pe Mal, în cadrul căruia sonorităţile preluate din tradiția balcanică s-au amestecat cât se poate de potrivit cu swing, free-jazz şi accente de world music. Formaţia sârbească Naked, aflată pentru prima oară la Timişoara, a reuşit să amestece melodiile viorilor țigănești cu ritmuri de be-bop și instrumente de suflat urbane, iar numerosul public care a asistat la acest spectacol a avut parte de o seară de vis.

Cel mai aşteptat concert rock al verii a avut loc în Parcul Rozelor din Timişoara. Legendara trupă finlandeză HIM a susţinut în premieră un recital de excepţie în urbea de pe Bega. Programul anunţat a fost respectat cu totul, astfel că la ora 21.30 trupa a urcat pe scenă. Solistul Ville Valo a strârnit ropote de aplauze, în special din partea tinerelor prezente la eveniment.

Formaţia timişoreană Desant a lansat un nou single alături de vocea trupei Phaser, Carina, piesa numită Poveste fără nume fiind inclusă pe recentul album Vulpile deşertului, lansat oficial în cursul lunii iulie.

După ce recent a lansat un nou videoclip alături de Nwanda, muzicianul timişorean K-lu a revenit în faţa fanilor cu o nouă melodie care foloseşte o serie de sample-uri hazşii decupate din filme româneşti celebre. Piesa numită Pac, pac, conţine scene si replici din filmele „Cu mîinile curate“ (1972), „Un comisar acuză“ (1973), „Ultimul cartuş“ (1974), „Revanşa“ (1978) şi „Duelul“ (1981). Pe numele său adevărat Alin Constantin, K-lu promovează genurile muzicii electronice, fiind influențat de funk, hip-hop și breaks.

Chiar dacă organizatorii festivalului Plai au decis să nu facă publice numele artiştilor care vor urca pe scena mare a festivalului din acest an, www.pressalert.ro a anunţat încă din data de 9 august unul din headlinerii evenimentului din acest an: Everlast,  fondatorul trupei House Of Pain.

Amatorii de muzici electronice au avut parte de un nou episod din seria petrecerilor derulate sub genericul Undertheivy, la piscina ştrandului Heaven, unde invitaţii speciali ai evenimentului au fost Monkey Safari. Cei doi fraţi care alcătuiesc proiectul Monkey Safari au devenit cunoscuţi în anul 2008 cu piesa “Saturday Night Fish.”.

Formaţia The Dream Diggers a susţinut primul concert în Timişoara, evenimentul desfăşurat la D’arc pe Mal, prilejuindu-le celor prezenţi un real răsfăţ auditiv. Trupa care a editat anul acesta albumul de debut numit „Fear is a lie” are parte de o multitudine de influențe, iar pe lângă compoziţiile incluse pe primul lor disc, muzicienii au oferit şi câteva piese noi. Chiar dacă a fost prima apariţie în Timişoara, formaţia alcătuită din clujenii Mihnea Blidariu şi Răzvan Ristea (cunoscuţi şi din Luna Amară), LowFreq (Synths), Inward String ( samples şi sound FX) a reuşit să capteze atenţia publicului printr-un melanj de stiluri interesante.

Ediţia din acest an a festivalului Sziget, manifestare ce atrage în fiecare an numeroşi spectatori din Timişoara, având în vedere că se desfăşoară pe Insula Libertăţii din Budapesta, a pornit la drum cu un concert de nota zece susţinut de Robbie Williams. La acest festival au mai cântat Gentleman, Asaf Avidan, Quimby, Florence and The Machine, Gogol Bordello, The Horrors, The Script, Alt – J, The Maccabees, The Thing Things, Foals, Ellie Goulding, Awolnation, Marina and the Diamonds, Kasabian, Avicii, Hollywood Undead, Major Lazer, Kings Of Leon, Kraftklub, Rudimental, Limp Bizkit, Martin Garrix, Selah Sue, Future Islands, Jungle, Infected Mushroom, Yellow Claw, Halestorm, Tyler The Creator, SBTRKT, Interpol, The Subways, Jamie Woon, The Gaslight Anthem, Drpokick Murphys, Gramatik, Knife Party, Foxes, Paloma Faith, Nero, Jose Gonzales, Kwabs, Milky Chance, C2C sau Sigma. După ce anul trecut au fost singurii timişoreni invitaţi în cadrul celebrului festival Sziget care se desfăşoară în capitala țării vecine, ansamblul Thy Veils a urcat din nou pe scena Chill Garden din cadrul acestei manifestări.
retro4Rockerii amatori de sound-uri AC/DC au avut parte de un concert extraordinar alături de formaţia bucureşteană „The Rise Of The City King” (sau pe scurt The R.O.C.K), recitalul fiind unul în care membrii trupei le-au adus aminte tuturor celor prezenţi de hiturile celebrei formaţii înfiinţate în noiembrie 1973 de către fraţii Malcolm şi Angus Young.


Evenimentul, desfăşurat La Căpiţe, a beneficiat de un public numeros care a savurat pe deplin piese ca „T.N.T.” , „The Jack”, „Hells Bells” sau „Thunderstruck”, iar muzicienii de pe scenă au avut parte de aplauze binemeritate.

Rezident Ex a susţinut un concert de nota zece la Lugoj, în cadrul manifestărilor incluse în ziua oraşului, spectacolul oferit de rockeri fiind unul care a fost gustat de publicul numeros. Supergrupul format din instrumentişti care au scris istorie în rockul românesc şi rockul internaţional, Rezident Ex, a lansat în 2013 albumul de debut „Alpha”. Muzica şi textele îi aparţin lui Tavi Iepan (cu excepţia piesei „Închis, caz de boală”, al cărei text este scris de Mircea Jebelean), de producţia muzicală s-au ocupat Tavi Iepan şi Adrian Popescu, iar grafica a fost realizată de Christian Podratzky.

Amatorii de muzici electronice şi hip – hop s-au distrat la Fusion Party, o petrecere pusă la cale de Playground, care a beneficiat de o serie de DJ şi MC din Timişoara şi oraşele învecinate. Stilurile muzicale care s-au făcut auzite aici au fost drum and bass, dubstep, breaks & more (unde au fost prezenţi Fuckdup, Clark, Razy, Kuky, DarkMatter, Sorenson şi Deelow), deep (unde au mixat Toma Radu, Mihai Lascovici, Dj Spasmo, James Braddock , Iulian Badea şi ic!) şi hip hop (unde au fost prezenţi Happy Flow, Dj Limun şi Dj Boozy). Conform organizatorilor, la acest party, desfăşurat la Liceul Silvic, au fost prezenţi aproximativ 800 de tineri, iar distracţia s-a derulat până la orele opt ale dimineţii.

S-a lansat cartea Punk Requiem, a autorului Goran Mrakic, apărută la editura Blumenthal. Este vorba de prima lui carte de proză în limba română, însumând 35 de povestiri. Acțiunea majorității textelor se petrece în Timișoara ultimelor trei decenii, personajele principale fiind oamenii obișnuiți din anturajul autorului. Cartea prezintă o proză virilă, antrenantă și mai presus de toate, vie. Punk Requiem aduce un suflu proaspăt în literatura timișoreană modernă, fiind o reflexie a bănățenismului urban și un adevărat manifest împotriva egalitarismului cultural și manierismului literar. La lansare a vorbit şi muzicianul Daniel Silvian Petre, care a spus că „Goran Mrakic face din Timişoara, în sfârşit, un personaj, iar PUNK REQUIEM este cartea sa de identitate”.

Unica trupă de surf rock din ţara noastră, Grave for Sale a lansat primul videoclip oficial din carieră, printr-un concert special, care a avut loc la D’arc pe Mal. Evenimentul a avut parte de un public numeros, care a savurat pe deplin prestaţia formaţiei alcătuite din de Tibi Mijea, Marco Kurunczi, Adi Ulmeanu şi Robyn „Shenanigans” Grozoni. Seara a fost deschisă de recitalul formaţiei timişorene Arc Gotic.

Fanii formaţiei timişorene Persona au avut parte de o veste cât se poate de tristă: trupa a decis să –şi încheie activitatea. „Mulţumim pentru toată dragostea şi suportul pe care ni l-aţi acordat, a fost o călătorie minunată. Persona nu mai există. Salutări şi urmăriţi-vă visele, oricare ar fi acestea“, este mesajul pe care membrii trupei l-au postat pe pagina oficială Persona.

Manifestările premergătoare celei de-a zecea ediţii a festivalului PLAI de la Timișoara au continuat la Papillon, cu o seară care a reunit un „Cocktail Acoustic” realizat de Ana, Larisa, Andy și Vlad, urmat mai apoi de un recital al formaţiei Exit Oz. Prima parte a serii a stat sub umbrela cover-urilor interpretate de Ana, Larisa, Andy și Vlad, printre piesele care au răsunat la faţa locului numărându-se atât evergreen-uri ştiute de toată lumea cât şi compoziţii mai puţin abordate de artiştii care atacă cover-uri din ţara noastră. Recitalul trupei Exit Oz a fost unul mult așteptat de melomanii timişoreni. Formaţia care a susţinut un recital şi în cadrul ediţiei din acest an a festivalului Jazz TM a reuşit şi de această dată să-şi vrăjească audienţa cu un amestec inedit de stiluri diverse.

Everlast, capul de afiş al primei zi din festivalul Plai, manifestare care a avut loc la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara a făcut un show de nota zece. Pe scena principală, seara a fost deschisă de Argatu, artist devenit cunoscut datorită apariției sale în cadrul proiectului Subcarpați, pe volumul doi al seriei Culese din cartier, care a fost dealtfel artistul rezident al festivalului. Afterparty-ul a fost asigurat de K-LU, Jubei, Congo Natty ft. Congo Dubz, Nãnci & Phoebe și Mighty Boogie. Sâmbătă, primii artiști surpriză ai serii au fost Koop Oscar Orchestra, trupa suedeză ce îmbină armonios sute de mici părți din piese clasice pentru a obține un sound modern şi Mayra Andrade, mult îndrăgita solistă originară din Capul Verde. Ultima zi a manifestării i-a adus pe scenă pe Bratsch, trupă aflată pe scena muzicală de peste 40 de ani. Ritmurile lor gipsy jazz, klezmer și folk au fost apreciate de melomani. Cap de afiș în ultima seară a Festivalului Plai, dar și cei care au încheiat ediția X, au fost Amadou şi Mariam, care au adus ritmurile tradiționale din Mali pe scena din Timișoara. Binecunoscutul cuplu i-a cucerit și emoționat, deopotrivă, pe spectatori, care au cântat din toată inima alături de cei doi.

Contrabasul special cu cinci corzi al artistului israelian Adam Ben Ezra a vrăjit audienţa prezentă în Sala Mare a Teatrului Naţional din Timişoara, unde melomanii au avut parte de o seară agreabilă, colorată cu compoziţii proprii ale artistului şi „stropită“ şi cu câteva preluări ingenioase. Evenimentul care a marcat debutul acţiunilor organizate de Asociaţia Culturală Nabu a avut un succes deosebit şi a adus în faţa publicului timişorean un artist interesant, a cărui muzică a fost savurată pe deplin de numeroşii spectatori care au achitat suma de 10 sau 15 lei, care a fost preţul biletului de intrare.

Melomanii timişoreni au avut parte de un concert inedit la terasa D’arc pe malul Begăi, unde Macanache – aflat pentru prima oară în Timişoara – a demonstrat că faima de care se bucură în ultima vreme e cât se poate de meritată, artistul fiind considerat de multă lume drept „vocea unei noi generaţii“ şi „cel mai fresh rapper autohton”. Spre surprinderea multora, refrenele lui Macanache au fost cântate de o bună parte din publicul numeros care a asistat la această întâmplare, iar versurile unor melodii ca „Putred“, „Ăsta sunt eu“ (cu al ei „baiatu’ care scuipă rimele din ozeneu“), „O joacă de copii“ sau „În fiecare zi“ au făcut furori la faţa locului. Dincolo de prestaţia sa scenică energizantă, artistul a surprins și graţie unor freestyle-uri executate („Când stai în Timişoara tre’ să ştii / Că totu’ nu-i decât o joacă de copii”). Evenimentul a fost prilejuit de lansarea noului shop online U-MAN, iar după concert distracţia a continuat cu un after-party funk-disco în cafeneaua D’arc, cu Sick Carantino (Disco Sigaretta, Bucureşti) şi Calibro 45 (AnonimTM).

Legendara trupă Iris a revenit în oraşul nostru, în cadrul turneului naţional „Din nou împreună”, recital care a prilejuit spectatorilor aflaţi în Sala Capitol o trecere în revistă a principalelor hituri ale formaţiei şi bineînţeles o mult – aşteptată întâlnire cu Cristi Minculescu, care a revenit în „echipă“ după trei ani de absenţă.
retro6
Echipa celor de la BlackOut a pus la cale o nouă petrecere incendiară în Timişoara, când sub conceptul de Girls Love Techno, petrecăreţii s-au delectat cu fineţuri din categoria muzicii techno mixate de reprezentante ale sexului frumos. Desigur, pe lângă fetele care iubesc techno, la faţa locului s-au adunat şi reprezentanţii sexului masculin, iar noaptea de party – desfăşurată la Electrometal – a avut toate ingredientele unei petreceri de succes. Brazilianca DJ Anna a mixat în premieră absolută în oraşul nostru, „protejata“ lui Carl Cox reuşind să fie pe placul celor prezenţi, iar Nakadia („fata asiatică” a scenei de muzică electronică din Europa) a plusat cu un set cât se poate de incendiar. Pe lângă cele două invitate speciale, la acest party au mai mixat din partea ţării noastre Nusha şi Tania.

Muzicianul timişorean Radu Stoica, care în viaţa de zi cu zi este managerul economic al Tribunalului Timiş, a realizat un proiect amplu, dedicat oraşului Timişoara, alături de câţiva prieteni de suflet, albumul numit „Timişoara Sacra Fame” propunându-şi să reamintească tuturor celor interesaţi că „spiritul Timişoarei n-a murit“. Lansarea acestui proiect a avut loc la Sala Multifuncţională a Consiliului Judeţean Timiş şi le-a prilejuit spectatorilor un concert care a beneficiat şi de apariţia unor invitaţi speciali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.