Cetatea Tricule din vestul ţării, într-un top al celor mai spectaculoase edificii...

Cetatea Tricule din vestul ţării, într-un top al celor mai spectaculoase edificii scufundate din lume. De ce îi uimeşte pe turişti FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Tricule-Svinita

O atracţie turistică din vestul ţării a uimit o întreagă lume. Este vorba de misterioasa Cetate Tricule, aflată pe malul Dunării, în judeţul Mehedinţi, despre care puţină lume ştie că a fost inclusă, în urmă cu doi ani, într-un top al celor mai spectaculoase edificii scufundate din lume. Cetatea este parţial scufundată sub apele fluviului şi reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice din Cazanele Dunării.

Aceasta se află pe drumul naţional 57, la patru kilometri în aval de localitatea Şviniţa, pe malul stâng al Dunării. Cetatea mai este cunoscută şi sub numele de Tri-kule sau Triculi, iar denumirea sa provine de la faptul că avea trei turnuri dispuse în colţurile unui triunghi ipotetic. În acest moment, turiştii care ajung în judeţul Mehedinţi mai pot admira doar două dintre acestea, cel de-al treilea fiind înghiţit de apa Dunării în urmă cu aproape o sută de ani. Însă, în perioadele de secetă, se poate vedea şi baza acestuia, atunci când nivelul apei este scăzut.

poza-4803_1

Cele trei cule au fost ridicate în secolul al XV-lea de către banul Petru Petrovici cu scopul de a opri expansiunea otomană spre vest.


Cetatea a fost construită din piatră brută, iar zidurile turnurilor au o grosime de 1,4 metri. Acestea aveau trei niveluri în interior, folosite pentru depozitarea de alimente, supraveghere şi apărare a zonei. Turnurile care se văd în acest moment au înălţimea de zece, respectiv unsprezece metri, segmentul dinspre râu al unuia dintre turnuri s-a prăbuşit din vina căutătorilor de comori.

În prezent, fundaţia Cetăţii Tricule este profund erodată. Aşa se face că zidurile turnurilor devin din ce în ce mai fragile, singura soluţie fiind consolidarea lor. Acesta este motivul pentru care condiţiile de vizitare sunt precare.

Foto: infopensiuni.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.