Clădire monument din Timișoara, la un pas de a se PRĂBUȘI peste...

Clădire monument din Timișoara, la un pas de a se PRĂBUȘI peste trecători. Cum explică șeful Direcției de Cultură refuzul de a permite demolarea

2
DISTRIBUIȚI

casa paragina

Caz fabulos în Timişoara, unde o casă stă să se prăbuşească peste cetăţeni, dar nu poate fi demolată de noii proprietari din cauza Direcției pentru Cultură a Județului Timiș, care nu autorizează operaţiunile de dărâmare a clădirii cu valoare de monument.

„Ca urmare a numeroaselor sesizări de la cetățenii orașului, Poliția Locală Timișoara efectuează periodic acțiuni de verificare a situației imobilului de pe str. Ion Mihalache nr. 5, aplicând până la ora actuală un număr de 12 sancțiuni contravenționale pe linie de neîntreținere a clădirii, dar și pe linie de protecția mediului. Clădirea în cauză, al cărei proprietar s-a schimbat recent, se află într-o avansată stare de degradare, constituind un real pericol pentru cetățeni deoarece există riscul să se prăbușească peste trecători și, de asemenea, este nesalubrizat reprezentând și un focar de infecție în zonă. Proprietarul actual al clădirii, SC Ravasi Energy SRL, s-a declarat nemulțumit de situația în care se află, și anume aceea de a fi sancționat în mod repetat, cu atât mai mult cu cât acesta a prezentat documente în care se arată că a efectuat demersuri pentru desființarea clădirii în cauză, primind însă aviz negativ din partea Direcției pentru Cultură a Județului Timiș, deoarece imobilul face parte dintr-o zonă istorică.


Mai mult, în urma expertizei tehnice efectuate la solicitarea proprietarului, experții recomandă desființarea construcției, punându-se mai presus de toate siguranța cetățenilor. Poliția Locală Timișoara a transmis la rândul său Direcției pentru Cultură a Județului Timiș documentația deținută și rezultată din verificările efectuate la fața locului din care reiese starea avansată de degradare a imobilului, expunând pericolul iminent de prăbușire care ar putea provoca accidente inclusiv pierderi de vieți omenești. În acest context s-a solicitat analizarea situației cât mai rapid și corect posibil. Poliția Locală Timișoara va lua în continuare măsurile legale și va monitoriza situația imobilului în cauză până la eliminarea tuturor efectelor posibile generate de menținerea clădirii în actuala prezentare. de democalare”, a transmis Poliţia Locală.

Sorin Predescu, şeful Direcţie de Cultură a declat pentru PRESSALERT.ro că „nici nu se pune problema, e o clădire istorică lăsată în paragină. A fi demolată şi a construi ce vrem noi nu este o politică acceptabilă. (…) Nu au cumpărat-o fără să ştie ce cumpără. Când cumperi o clădire care prin Legea 422 se spune că este monument trebuie reparată, nu demolată”. Predescu a spus că nu poate permite demolarea, pentru că astfel orice proprietar care doreşte eliberarea unui spaţiu, lasă un monument istoric în paragină şi apoi trece la demolarea lui pentru a valorifica terenul.

2 COMENTARII

 1. Aceasta cladire a fost frumoasa si a fost lasata intentionat sa se degradeze atat de mult. In alte tari este interzisa demolarea grajdurilor vechi de 400-500 ani si este impusa restaurarea lor. O asemenea cladire ca cea de pe fosta str. Bicaz ar trebui urgent restaurata, deoarece prabusirea ei va afecta si alte case si exista posibilitatea sa cada pe tramvaiul care stationeaza la stop.

 2. EXACT! Gunoaiele astea vine de peste tot,cumpara diverse asemenea cladiri si le demoleaza pentru ca sunt situate bine in oras.Imi aduc aminte de cladirea asta.Acumceva ani i-au dat jos tencuiala, ca ,,sa o repare,, dar au lasat-o intentionat sa se degradeze.
  Ar trebui ca primaria sa nu mai vanda cladiri istorice.Sau daca le vand,sa ii ruineze pe cei care cumpara in cazul in care vor sa o distruga.
  Altfel in ritmul asta si cu largul concurs al distrugatorului de identitate si istorie micRobu copii nostrii nu vor mai avea nici o particica de istorie a orasului!
  Bineinteles ca, pentru prima data Directia de Cultura din cadrul primariei si-a facut datoria.
  Din nefericire,rezultatul tot demolarea va fi….
  In Bucicuresti se practica pe scara mare asa ceva.Vezi Moara lui Asan care ,,a ars,, de la un scurt cicuit desi nu avea curent electric…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.