Containerele cu îmbrăcăminte şi luna cadourilor

Containerele cu îmbrăcăminte şi luna cadourilor

1
DISTRIBUIȚI

zv1Am intrat din nou în Luna cadourilor. Perioada aceea a anului în care se consideră că oamenii devin mai „umani“ şi se organizează o sumedenie de spectacole caritabile pentru fel şi fel de cauze. În care alergăm ca bezmeticii să facem cumpărături şi ne chinuim să oferim donaţii. Ajutăm semenii care au nevoie. Există însă şi oameni pentru care luna cadourilor ţine din ianuarie până în decembrie. E un fel de a spune „cadouri“, căci obiectele pe care le adună oamenii aceştia sunt aruncate de către alţii. Îi vedem la tot pasul, chiar dacă adeseori ne prefacem că ei nu există. Sunt semenii noştri care caută prin grămezile de moloz care graţie curăţeniei de toamnă se regăsesc nu numai pe la periferii ci şi pe străzile centrale ale Timişoarei.


Cu un cărucior, răscolind printre resturi, sub ochii indiferenţi ai cetăţenilor din blocurile din zonă, „gunoierii“ aceştia sunt în lumea lor şi nimeni nu se oboseşte să îi ia la rost. Fie vară, fie iarnă, oamenii care caută în coşurile de gunoi sunt omniprezenţi. Ne-am obişnuit deja cu ei şi nu mai suntem deloc impresionaţi de dramele lor.
Mai nou, în Timişoara au apărut câteva containere mari. Care fac parte dintr-o campanie de colectare de îmbrăcăminte şi încălţăminte din partea populaţiei, sub formă de donaţii, având scop caritabil şi ecologic. Iniţiativa realizată de Primăria Timișoara şi Federaţia Caritas a Diecezei Timişoara este cât se poate de binevenită. Din păcate, cetăţenii care cotrobăie prin gunoaie au pus ochii şi pe acestea. Şi le golesc ziua în amiaza mare, fără nicio jenă. Şi stârnesc revoltă. Chestia e că oamenii cu astfel de deprinderi au existat dintotdeauna. Problema este că am devenit atât de imuni la asemenea practici încât acţiunea în sine a devenit un lucru banal. Din când în când ne mai revoltăm aşa, când apare câte o chestie nouă în acest domeniu. Dar ne trece repede, căci suntem preocupaţi de altele, mai importante. Iar spiritul civic rămâne o chestie despre care se vorbeşte în amfiteatre şi-n cărţi de specialitate…

1 COMENTARIU

  1. Dacă ”cetățenii care cotrobăie prin gunoaie” ”stârnesc revoltă” și printre cei care ar trebui să rezolve aceste probleme sociale, atunci înseamnă că suntem pe calea cea bună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.